Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ολοι γνωρίζουμε τα 3μηνα, 6μηνα και 12μηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Στο σύνολό τους ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνονται στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. Ένα σημαντικό κομμάτι τους βρίσκεται σε χέρια διεθνών επενδυτών.

Πόσοι όμως γνωρίζουμε για τα «ειδικά» έντοκα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο χρέος, αλλά χρησιμοποιούνται από το κράτος; Αν ήταν να προβλέψουμε, θα λέγαμε ελάχιστοι.

Πρόκειται για «έντοκα» που βγήκαν κατόπιν υπουργικής απόφασης και χρησιμοποιούνται από το κράτος σε συμφωνίες επαναγοράς (ρέπος) που κάνει με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Η συνολική αξία τους έχει προσδιορισθεί από την υπουργική απόφαση σε 30 με 35 δισ. ευρώ -δεν θυμόμαστε ακριβώς- και είναι τα χρεόγραφα που δίνει το κράτος ως εγγύηση, π.χ. στο Κοινό Κεφάλαιο, όταν δανείζεται. Αυτό γίνεται δύο φορές τον χρόνο ανά εξάμηνο, που σημαίνει πως τα «ειδικά» έντοκα είναι 6μηνα.  

Ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας ξεπερνά τα 50 εκατ. και κάθε χρόνο κάπου 30 εκατ. άτομα ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Όμως, μόλις 50 χιλιάδες εξ αυτών επισκέπτονται την Ελλάδα. Αντίθετα, μισό εκατομμύριο περίπου πάνε στην Κροατία.

Ο λόγος;

Μια δημοφιλής τηλεοπτική σειρά της Ν. Κορέας και άλλες χώρες της Ασίας, που τμήμα της γυρίστηκε στην Κροατία. Έτσι, οι Νοτιοκορεάτες έμαθαν για την Κροατία και άρχισαν να την επισκέπτονται. Η ίδια σειρά γύρισε επίσης κάποια επεισόδια στη Σαντορίνη, αλλά ήταν Ιανουάριος που όλα ήταν κλειστά και δεν είχε προφανώς την ίδια απήχηση.

Πολύς λόγος γίνεται εδώ και χρόνια για τους μπαταχτσήδες ή πιο κομψά στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι τραπεζίτες τούς ανεβάζουν μέχρι το ένα τρίτο όσων δεν εξυπηρετούν τα δάνεια που έχουν πάρει με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για τον νέο ν. Κατσέλη, ο βασικός στόχος είναι να απομονωθούν όλοι αυτοί με τη χρήση συνδυαστικών κριτηρίων, π.χ. εισόδημα, καταθέσεις, αξία περιουσίας πέραν της κύριας κατοικίας κ.τ.λ.

Παρ’ όλα αυτά και τους ισχυρισμούς των τραπεζιτών, κυβερνητικά στελέχη ρωτάνε πού είναι όλοι αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αναρωτιούνται μήπως τελικά οι ανωτέρω εκτιμήσεις δεν είναι σωστές;

Η ναυτιλία είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η μικρή Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη. Τα νέα στοιχεία για το 2018 το επιβεβαιώνουν.

Το μερίδιο αγοράς των ελληνόκτητων πλοίων αυξήθηκε στο 18,16% του παγκόσμιου τονάζ (χωρητικότητα) στα τέλη του 2018 από 16,72% το 2017, σύμφωνα με την Petrofin Research.

Σημειώνεται πως το παγκόσμιο τονάζ αυξήθηκε κατά 6,5% από το 2017 στο 2018, που σημαίνει πως η ελληνική πλοιοκτησία τα πήγε πολύ καλύτερα. Το σύνολο των ποντοπόρων πλοίων εκτιμάται σε 45.000 με 52.000 ετησίως.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης της Εσθονίας κ. Maggi, στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα ο ΙΟΒΕ με το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Ο κ. Maggi ανέφερε πως η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες της χώρας σε όλους τους τομείς ξεκίνησε στις αρχές του 2000.

Σήμερα, οι πολίτες της Εσθονίας δεν χρειάζεται να πάνε σε καμία κρατική υπηρεσία για να κάνουν τη δουλειά τους.

Το κράτος της Εσθονίας για τους πολίτες της είναι απλά το κομπιούτερ στο γραφείο τους και το laptop στα πόδια τους, τόνισε ο κ. Maggi, δείχνοντας το laptop του.

v