Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 αναμένεται να μπει η αλλαγή του ορισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος με ενσωμάτωση της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το ευρωσύστημα (SMPs, ANFAs) και των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τυχόν αποδοχή της ελληνικής πρότασης θα ισούται με αποδοχή της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη χρονιά που θα ισχύσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος με τον ορισμό των θεσμών διαμορφώθηκε στο 3,8% του ΑΕΠ (όχι 3,5%) το 2018.

Κάποτε ήταν πιο πολύ στην επικαιρότητα αλλά σήμερα δεν είναι στον ίδιο βαθμό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η δουλειά που κάνει δεν είναι σημαντική.

Αναφερόμαστε στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), που ήταν πιο πολύ στην επικαιρότητα στο μακρινό παρελθόν, όταν προέδρός του ήταν ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας και μετά άλλοι όπως ο νυν πρόεδρος της Αlpha Βank κ. Βασίλης Ράπανος.

Τα τελευταία χρόνια, έχοντας επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη, το ΣΟΕ έκανε πολλή και αθόρυβη δουλειά, προετοιμάζοντας σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς τις θέσεις της χώρας σε μια σειρά απο οικονομικά ζητήματα που παρουσιάζονταν στο Euroworking Group και μετά στο Eurogroup.

Θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα. Όμως, η αβεβαιότητα σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως αν θα οδηγούσε στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης καθυστέρησε την κίνηση.

Όμως, τώρα πλέον δεν υπάρχει άλλος λόγος.

Γι’ αυτό τον λόγο το συμβούλιο συστημικής ευστάθειας αναμένεται να συνεδριάσει σε κάποιο σημείο τις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν προς τα τέλη Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο, για να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls που επιβλήθηκαν το 2015.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος, λέγοντας πως θα εισηγηθεί την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Όλοι γνωρίζουν πως η υλοποίηση του πρότζεκτ στο Ελληνικό περνά από πολλά κύματα. Οι ενστάσεις από τους εμπλεκόμενους δήμους και την αρχαιολογική υπηρεσία είναι οι πιο γνωστές. 

Όμως, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης ανακάλυψε πως δεν είναι τα μόνα εμπόδια. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την ΕΥΔΑΠ, καθώς ένα ρέμα βρίσκεται στην περιοχή. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε, ούτε αν το ανέφερε στις χθεσινές επαφές που είχε με τους θεσμούς.

Αν στο Ελληνικό, ο αρμόδιος υπουργός ανακαλύπτει νέα εμπόδια, ο συνάδελφός του στο υπουργείο Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης, ανακαλύπτει κάτι άλλο.

Ενας τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος την καθίζηση της οικοδομής στη χώρα μας είναι να ρίξει μια ματιά στην αγορά του τσιμέντου.

Κατ’ αρχάς, η φετινή χρονιά δείχνει να είναι λίγο πάνω σε σχέση με την περσινή. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη παίζουν τα τουριστικά ακίνητα, σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου.

Η παραγωγή τσιμέντου ανήλθε σε 2-2,5 εκατ. τόνους το 2018 και ήταν λίγο χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2017. Για να διαπιστώσει κάποιος πόσο χαμηλή είναι, θα πρέπει να τη συγκρίνει με το παρελθόν και όχι μόνο με το 2007, που έφθασε στα επίπεδα-ρεκόρ των 11,5 εκατ. τόνων. Ο μέσος όρος της δεκαετίας του 2000 ήταν 10,5 εκατ. τόνοι τσιμέντου, ενώ ο μέσος όρος της δεκαετίας του 1990 ήταν πάνω από 9 εκατ. τόνοι.

v