Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ

Μετά από μακρά διαδικασία, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1996 με την εισαγωγή του ΟΤΕ στο ΧΑΑ, σήμερα το Δημόσιο (μετά τη διάθεση του 8%) κατέχει πλέον το 33,761%. Τον Αύγουστο του 2005, εάν δεν υπάρξει και άλλη διάθεση πακέτου, το free float θα ανέρχεται στο 65%, καθώς το ομολογιακό δάνειο θα μετατραπεί σε μετοχές.

Η πορεία  ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ
Σε ποσοστό 33,761% περιορίστηκε πλέον η συμμετοχή του δημοσίου στον ΟΤΕ μετά και την διάθεση ποσοστού 8%, εξέλιξη που αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποκρατικοποιήσει τον Οργανισμό, αλλά και να εισπράξει τεράστια ποσά για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε αναζητήσει στρατηγικό εταίρο, που, εκτός των κεφαλαίων του, θα προσέφερε και τεχνογνωσία στον όμιλο, καθώς η επικρατούσα άποψη την εποχή εκείνη ήταν ότι για να επιβιώσει ένας τέτοιος οργανισμός θα έπρεπε να ενταχθεί ”υπο την αιγίδα” ενός μεγάλου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Ευρώπης.

Στη συνέχεια όμως και αφού κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε διαδοχικές διαθέσεις ποσοστών μέσω του ΧΑΑ σε έλληνες και ξένους θεσμικούς, διαδικασία που τελικά πραγματοποιήθηκε σε 6 φάσεις.

Τώρα πλέον, η επικρατούσα άποψη (εκφρασμένη άλλωστε ακόμη και από τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού) είναι ότι ο ΟΤΕ θα περιλαμβάνεται μεταξύ των τεσσάρων ή πέντε μεγάλων Ευρωπαικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Η πρώτη φάση της μετοχοποίησης πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1996 με τιμή εισαγωγής τις 4.000 δρχ. (11,7 ευρώ). Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους πραγματοποιήθηκε το δεύτερο βήμα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1997 με την τιμή της μετοχής να βρίσκεται υψηλότερα των 5.000 δρχ. (14,7 ευρώ).

Το 1998 έλαβε χώρα και η τρίτη μετοχοποίηση που πραγματοποιήθηκε σε δύο τμήματα τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους με τιμή μετοχής στις 8.700 δρχ. (25,5 ευρώ) και 6.100 (17,9 ευρώ) αντίστοιχα. Τον Ιούλιο του 1999 πραγματοποιείται και η τέταρτη φάση μετοχοποίησης με την μετοχή να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τις 6.750 δρχ. (19,8 ευρώ).

Τον Αύγουστο του 2001 η κυβέρνηση προχωρά στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε μετοχές του οργανισμού. Με την συγκεκριμένη έκδοση ο ΟΤΕ παύει τυπικά να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δημοσίου που πλέον δεν κατέχει την πλειοψηφία.

Την έκδοση του δανείου, η ζήτηση της οποίας ήταν υψηλότατη, είχαν αναλάβει οι τράπεζες Credit Suisse First Boston, Schroeder Salomon Smith Barney και UBS και αφορούσε ποσοστό 10,682% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Η περίοδος ωρίμανσης των ομολόγων είναι τέσσερα έτη, γεγονός που σημαίνει ότι λήγουν τον Αύγουστο του 2005. Ως τιμή ανταλλαγής ορίστηκαν τα 18,5 ευρώ με την μετοχή του ΟΤΕ κατά την περίοδο της έκδοσης να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα (περίπου στα 14 ευρώ), καθιστώντας το ομόλογο ιδιαίτερα ελκυστικό.

Ακόμη πάντως και μετά την τελευταία διάθεση του πακέτου (8%), το δημόσιο εμφανίζεται ώς ο μοναδικός μεγαλομέτοχος του ΟΤΕ, ενώ η εταιρεία Bankers Trustee Company Limited, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και διαχειρίζεται τα δικαιώματα ψήφων των μεριδιούχων του ομολογιακού δανείου, αποτελεί τον δεύτερο κατά σειρά μεγαλύτερο μέτοχο.

Με την μετατροπή και του ομολόγου σε μετοχές το free float του Οργανισμού θα ξεπερνά το 65%, γεγονός που αντιμετωπίζεται θετικά από τους μεγάλους διεθνείς οίκους, οι οποίοι αναμένουν ίσως και περαιτέρω μείωση του ποσοστού του δημοσίου. Η κυβέρνηση πάντως δεσμεύτηκε να μήν προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών για τις επόμενες 180 ημέρες.

Σ.Α.Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v