Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεροδούλι, μεροφάι... τρισεκατομυρίων

Περιουσία 1,686 τρισ. δρχ. διαθέτει ο Χανς – Άνταμ, ο ευπορότερος μονάρχης της Ευρώπης και πρίγκιπας του Λιχτενστάιν. Ακολουθεί η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, η οποία προτιμά τις κεφαλαιαγορές αντί των επενδύσεων στο real estate σε αντίθεση με τα ισχύοντα στους γαλαζοαίματους.

Μεροδούλι, μεροφάι... τρισεκατομυρίων
Πριν από λίγες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε μάρτυρας περίλαμπρων εκδηλώσεων που αφορούσαν τους εορτασμούς για το Χρυσό Ιωβηλαίο, (την παραμονή στο θρόνο για 50 έτη δηλαδή), της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Η εορτάζουσα, περιφερόμενη με μια ολόχρυση άμαξα του 18ου αιώνα συμμετείχε, μαζί με το αγγλικό έθνος, σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό του αγγλικού έθνους στην βασιλική οικογένεια και τις υπηρεσίες της.

Υπηρεσίες που δίχως αμφιβολία αμείβονται αδρά, καθώς η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας λαμβάνει κάθε έτος 8 εκ. στερλίνες από το δημόσιο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις και άλλες ”ευκολίες”.

Βέβαια θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι και οι υπόλοιπες εστεμμένες οικογένειες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς οι περιουσίες τους ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος από το 1974 διαθέτει 10 εστεμμένους μονάρχες (Αγγλία, Νορβηγία, Σουηδία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Μονακό, Λουξεμβούργο, Λιχνενστάιν και Δανία) τα εισοδήματα και οι περιουσίες των οποίων ποικίλλουν ευρύτατα, αλλά σε κάθε περίπτωση ανέρχονται σε δυσθεώρατα ποσά.

Ο ευπορότερος μονάρχης, όχι με βάση την συνολική οικογενειακή περιουσία, αλλά με βάση τα προσωπικά εισοδήματα, δεν είναι άλλος από τον Χανς – Άνταμ, Πρίγκιπα του Λιχτενστάιν. Η καταγεγραμμένη περιουσία του, για το 2001, κυμαίνεται περί τα 4,95 δισ. ευρώ (1,686 τρισ. δρχ. περίπου).

Στην κατοχή του βρίσκονται 13 πύργοι, 24.000 εκτάρια στην Αυστρία και πάμπολλες εκτάσεις ανά τον κόσμο, η αξία των οποίων γιγαντώνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα τον κατηύθυναν προς τη δημιουργία μιας επενδυτικής τράπεζας, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ.

Για την ξεκούρασή του και για να αποφεύγει την κίνηση στους δρόμους του Πριγκιπάτου, ο Υψηλότατος διαθέτει ένα ιδιωτικό τζετ, ένα γιοτ, αδιευκρίνιστο αριθμό αυτοκινήτων και αναρίθμητα μέρη όπου αποδρά... τα Σαββατοκύριακα για να κυνηγήσει.

Η μεγάλη του αδυναμία όμως είναι η συλλογή έργων τέχνης - (κυρίως πίνακες). Υπολογίζεται πως διαθέτει περί τους 1.500 πίνακες γνωστών ζωγράφων, ενώ στην κατοχή του βρίσκονται θησαυροί που χρονολογούνται από την περίοδο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (ιδρύθηκε περί το 800 μ.Χ.).

Οι ”κακές γλώσσες” υποστηρίζουν πάντως πως σημαντικό τμήμα της περιουσίας του δημιουργήθηκε από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και τη μυστικότητα που παρέχει το μικροσκοπικό κράτος στις εταιρίες και κυρίως στις τράπεζες που διαθέτουν υποκατάστημα εκεί, κάνοντας λόγο για... ξέπλυμα χρημάτων.

Δεύτερη στη ”λίστα” είναι η Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας με περιουσία που ανέρχεται στα 4,18 δισ. ευρώ (1,424 τρισ. Δρχ.).

Περιέργως, η περιουσία της σχετίζεται κυρίως με επενδύσεις και ρευστό, τάση που γενικώς δεν επικρατεί στους υπόλοιπους εστεμμένους, οι οποίοι δεν επιθυμούν να αναλάβουν το ρίσκο των τοποθετήσεων σε χρηματιστήρια και τίτλους σταθερού εισοδήματος τα κεφάλαια τους, προτιμώντας σταθερές αξίες όπως, η η τέχνη και τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης και της γης.

Έτσι η Βεατρίκη διαθέτει ισχυρό μερίδιο (αξίας 2,5 δισ. ευρώ) στην Royal Dutch Shell, ενώ δεν υπόκειται σε φορολογία. Διαθέτει βέβαια παράλληλα μια σειρά από... Παλάτια, καθώς και αναρίθμητες – μικρές για βασιλικά δεδομένα – εκτάσεις στην Ολλανδία και τα γειτονικά κράτη.

Την τέταρτη θέση και αφού παρεμβάλεται στην προηγούμενη ο Μέγας Δουξ του Λουξεμβούργου (Ιωάννης - 3,48 δισ. ευρώ), καταλαμβάνει, μέσω της Ελισάβετ Β΄, η δημοφιλέστερη ίσως γαλαζοαίματη οικογένεια, εκείνη της Μεγάλης Βρετανίας.

Η προσωπική περιουσία της Μεγαλειοτάτης ανέρχεται σε 2,85 δισ. ευρώ και διαθέτει εδάφη 100.000 στρεμμάτων, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επεnδύσεις στο real estate και των υπολοίπων μελών, τότε ο αριθμός των στρεμμάτων αγγίζει τα 384.000 .

Το ιδιόρρυθμο νομικό καθεστώς της Αγγλίας στερεί από την Ελισάβετ Β΄ τη δυνατότητα να καθήσει στο θρόνο του πλουσιότερου ατόμου στον κόσμο, αφού δεν της ανήκουν η Βασιλική συλλογή με τους πίνακες και τα κοσμήματα, το παλάτι του Μπάκινχαμ καθώς και μεγάλο τμήμα της υπόλοιπης περιουσίας, η κυριότητα της οποίας (αξίας 35 δισ. ευρώ !!!) ανήκει στο Αγγλικό δημόσιο.

Διαθέτει όμως προσωπική συλλογή από έργα τέχνης, κοσμήματα, άλογα ιπποδρομιών (παράδοση για την βασιλική οικογένεια του νησιού), αντίκες και αδιευκρίνιστο αριθμό πρωτότυπων οχημάτων. Ασφαλώς διαθέτει στόλο από τζέτ και ελικόπτερα, γιοτ και μοναδικά προνόμια καθώς δεν επιβαρύνεται οικονομικώς σχεδόν σε τίποτε (εισιτήρια, εκδηλώσεις, φορολογίες).

Ανάμεσα στα μοναδικά προνόμια αξίζει να αναφερθούν και τα δώρα που λαμβάνει ετησίως ως αρχηγός κράτους, αξίας 10 εκ. ευρώ περίπου.

Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν Ο Βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος Β΄(2,160 δισ. ευρώ) και ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας (1,790 δισ. ευρώ).

Ουραγοί στον κατάλογο των γαλαζοαίματων είναι οι Σκανδιναβοί Βασιλιάδες, οι οποίοι αντανακλώντας ίσως και την κουλτούρα των λαών που ”υπηρετούν” δεν διαθέτουν, για τα βασιλικά δεδομένα, υπέρογκες περιουσίες, υιοθετώντας παράλληλα ένα προφίλ χαμηλών τόνων.

Κοινό πάντως χαρακτηριστικό όλων των Βασιλικών οικογενειών, λιγότερο βέβαια των Σκανδιναβών, είναι οι υπέρογκες περιουσίες, οι οποίες με τον καιρό αυξάνονται αισθητά, καθώς επανανεπενδύονται αλλά και διοτι δεν φορολογούνται, ούτε υπάρχει αισθητώς κίνδυνος να συρρικνωθούν.

Οι περισσότερες εξ αυτών προέρχονται από μεγάλες κληρονομιές και έσοδα από το δημόσιο, ενώ επενδύονται σε πίνακες, αντίκες, real estate και γενικότερα οτιδήποτε δύναται να χαρακτηριστεί επένδυση χαμηλού κινδύνου.

Άλλος ένας τρόπος αύξησης των εισοδημάτων τους αποτελούν και οι ”επιτυχημένοι” γάμοι με επιχειρηματίες αλλά και άλλους εστεμμένους, τάση που πάντως τον τελευταίο καιρό φαίνεται να εξασθενεί.

Ακόμα πρέπει να μας αποτελεί έκπληξη το ότι έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από τη ζωή και τις συνήθειές τους με περιοδικά, διαφημίσεις, αυτοκίνητα και τις ”γκάφες” τους.

Το ρεκόρ πάντως στις τελευταίες το κατέχει δίχως αμφιβολία ο (ελληνικής καταγωγής) Πρίγκιπας Φίλιππος, που δεν φαίνεται να απέκτησε το τακτ της χώρας ”που υπηρετεί”, με δηλώσεις (σε Άγγλους φοιτητές στη Κίνα) σαν την παρακάτω: ”Αν μείνετε λίγο ακόμα εδώ θα αποκτήσετε σχιστά μάτια” ή στον πρόεδρο της Νιγηρίας που φορούσε την παραδοσιακή κελεμπία της πατρίδας του καθώς τον υποδεχόταν: ”Νόμιζα πως μόλις σηκώθηκες από το κρεβάτι με αυτά που φοράς”.

Αρης Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v