Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίκειται ”ξεφούσκωμα” στις τιμές των ακινήτων;

”Φουσκωμένη” χαρακτηρίζει η ομάδα του iraj.gr την αγορά ακινήτων σε ανάλυσή της με επίκεντρο τις ΗΠΑ, προβλέποντας σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών. Όπως τονίζεται η πτώση στις αγορές μετοχών ακολουθείται ιστορικά από την κατακρήμνιση της αξίας των ακινήτων.

Επίκειται ”ξεφούσκωμα” στις τιμές των ακινήτων;
Ισχυροί συσχετισμοί συνδέουν την αγορά μετοχών και ακινήτων σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία είχε ως ”επίκεντρο” τις ΗΠΑ, αλλά επεκτείνεται και πέρα από αυτή, της αναλυτικής ομάδας του iraj.gr, από όπου εξάγεται το συμπέρασμα, ότι η υποχώρηση στην αγορά μετοχών ακολουθείται πάντοτε από την αγορά ακινήτων

Η χρονική υστέρηση που συνδέει τις παραπάνω αγορές εξηγείται από τη δομή των αγορών ακινήτων και από τον τρόπο με τον οποίο οι τελευταίες προσαρμόζονται στις τάσεις. Όπως επισημαίνεται σχετικά οι αγορές ακινήτων είναι πρακτικά αλλά και θεωρητικά αργές, υπό την έννοια ότι η ενσωμάτωση των νέων δεδομένων και πληροφοριών πραγματοποιείται με αισθητά αργότερο ρυθμό από τον αντίστοιχο των μετοχών.

Με τις μετοχές ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει καθημερινώς ”απεριόριστο” αριθμό συναλλαγών κατάσταση που δεν ενδείκνυται αλλά και δεν εφαρμόζεται στα ακίνητα. Για τα προαναφερθέντα ακόμα και αν τα επενδυτικά πλάνα αποφασιστούν άμεσα, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά και στην πράξη δύναται να κρατήσει ακόμα και μια εβδομάδα, προηγούνται αναγκαστικά οι ενδιάμεσοι μεσίτες (Brokers), ενώ και η διαδικασία της αγοράς – πώλησης καθυστερεί αφού επιβάλλεται να ρυθμιστούν το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την μεταβίβαση.

Τα γεγονότα αυτά επιδρούν με δραστικό τρόπο στη ρευστότητα αλλά και στην ταχύτητα αγοράς ακινήτων. Στις ΗΠΑ επί παραδείγματι, σύμφωνα με την ανάλυση, κάθε μεγάλη πτώση στην αγορά μετοχών συνοδεύεται από πτώση και ”ξέπλυμα” (Wash Out) στην αγορά ακινήτων.

Οι απόψεις αυτές, τονίζεται στην ανάλυση, ενισχύονται περαιτέρω αν ένας επενδυτής παρακολουθήσει προσεκτικά τις αγορές ακινήτων στην Ασία, με αποκορύφωμα αυτήν της Ιαπωνίας.

Το 1989 ο ΝΙΚΚΕΙ 225 κατέγραψε ιστορικό υψηλό (40.000 μονάδες περίπου), ενώ οι τιμές των ακινήτων άγγιξαν το μέγιστο με χρονική υστέρηση περίπου 2 ετών, το 1991. Οι ενδείξεις δεν διαφοροποιούνται ούτε στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ, όπου η κορύφωση των αγορών ακινήτων και μετοχών συνέπεσε το καλοκαίρι του 1997.

Με βάση αυτές τις ενδείξεις και με δεδομένη τη πτώση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η υπερτιμημένη αγορά ακινήτων είναι, τονίζεται, πολύ πιθανό να οδηγήθει σε παρόμοια (πτωτική) τάση.

Η έκθεση του iraj.gr δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τις διεθνείς τιμές των ακινήτων ”φουσκωμένες”, κρίνοντας ταυτόχρονα, ότι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v