Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραλειπόμενα του Μουντιάλ

Πάνω από 2,5 εκατ. άγγλοι δήλωσαν... ασθενείς για να δούν τον αγώνα με τον αιώνιο αντίπαλο, την Αργεντινή, ενώ στη συνέχεια ξεχύθηκαν στις παμπ γαι να γιορτάσουν και να ξεδώσουν. Από την άλλη, τα προφυλακτικά στη Βραζιλία, ντύθηκαν με τα εθνικά χρώματα της χώρας.

Παραλειπόμενα του Μουντιάλ
Μεγάλο ποσοστό... ασθενειών παρατηρήθηκε στην Γηραιά Αλβιόνα την ημέρα του αγώνα Αγγλίας – Αργεντινής. Πιο συγκεκριμένα 2,5 εκ. εργαζόμενοι επικαλέστηκαν αδυναμία προσέλευσης στον εργασιακό χώρο τους λόγω ασθένειας, ενώ το 20% εκείνων που γλίτωσαν από την επιδημία απαίτησαν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι στο χώρο εργασίας τους.

Στο Λονδίνο οι αγορές ”υπολειτουργούν” όταν η εθνική ομάδα της Αγγλίας αγωνίζεται, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία MG δήλωσε πως στην περίπτωση που τα ”λιοντάρια” περάσουν στη δεύτερη φάση, θα παραχωρεί δύο ώρες διάλειμμα στους εργαζομένους της ώστε να παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα.

Στο άκουσμα μάλιστα του τελικού σφυρίγματος από τον διαιτητή – η Αγγλία αναδείχτηκε νικήτρια – τα αυτοκίνητα κόρναραν ασταμάτητα, ενώ οι κάτοικοι του νησιού ζητωκραύγαζαν στους δρόμους, αποδεικνύοντας πως διαθέτουν λίγη δόση από νοτιοαμερικάνικο ταμπεραμέντο.

Οι Ιταλοί παίκτες από την άλλη εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους διότι στο δεύτερο παιχνίδι θα αγωνίζονταν στο γήπεδο του Ibaraki και όχι στο ”κλειστοφοβικό”- όπως δήλωσαν- Sapporo. Ο κύριος λόγος σχετιζόταν με τις δυσκολίες αναπνοής που αντιμετώπισαν οι παίκτες, λόγω του υψομέτρου, αλλά και διότι πολλές φορές αδυνατούσαν να δουν τη μπάλα!!!

Στο μεταξύ προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οργανωτές αναφορικά με την προσέλευση των θεατών. Η μέση παρακολούθηση ανά παιχνίδι ανέρχεται μόλις σε 38.000 άτομα, όταν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Γαλλία) ήταν 43.500. Ιδιαίτερα μικρή προσέλευση έχουν τα παιχνίδια που δεν αγωνίζονται μεγάλες ομάδες ή φαβορί. Στην πρώτη παρουσία της Κίνας σε Μουντιάλ, για παράδειγμα, μόλις 27.217 θεατές την παρακολουθήσαν, ενώ την πρώτη εβδομάδα των αγώνων σχεδόν 100.000 θέσεις έμειναν άδειες.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν όχι μονάχα οι οργανωτές αλλά και όσοι αγωνίζονται στο χορτάρι. Ο γνωστός και από την Ελλάδα Ζλ. Ζάχοβιτς αποχώρησε από την εθνική ομάδα της Σλοβενίας ως αποτέλεσμα του φραστικού επεισοδίου που είχε με τον προπονητή του. Πιο συγκεκριμένα, ο Σλοβένος άσσος, δήλωσε με παρρησία στον Ζλ. Κάτανετς ότι μπορεί ”να αγοράσει ότι ώρα θέλει αυτόν και την οικογένειά του”, ενώ παράλληλα, δεν παρέλειψε να του θυμίσει πως ”όσο κακός ήταν ως παίκτης άλλο τόσο άθλιος είναι ως προπονητής”.

Ο Βραζιλιάνος striker Ριβάλντο τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 8.500 ευρώ διότι υποκρίθηκε πως τον χτύπησε με τη μπάλα Τούρκος ποδοσφαιριστής, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να πάρει το δρόμο για τα αποδυτήρια και η ομάδα του να συνεχίσει τον αγώνα με 10 πάικτες.

Ευχάριστα νέα από την άλλη για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Επετράπη τελικώς στο Ντ. Μαραντόνα η είσοδος και στην Ιαπωνία, η οποία του είχε απαγορευτεί λόγω εμπλοκής του σε υποθέσεις με ναρκωτικές ουσίες...

Τα αποτελέσματα των αγώνων δεν επηρεάζουν μονάχα τους παίκτες ή τους φιλάθλους αλλά και τις διεθνείς αγορές. Το γαλλικό κανάλι ΤF1 ”παρακολουθεί” τη μετοχή του να έχει λάβει την κατιούσα, λόγω των συνεχών αρνητικών αποτελεσμάτων της εθνικής ομάδας της Γαλλίας και του πιθανού αποκλεισμού της, αφού όπως φαίνεται θα απολέσει σημαντικά ποσά από την τηλεθέαση.

Στην Βραζιλία επίσης, οι κάτοικοι της χώρας δείχνουν την προτίμησή τους στην ομάδα τους χρησιμοποιώντας τα νέα... προφυλακτικά με τα εθνικά χρώματα της χώρας του καρναβαλιού. Οι πωλήσεις του ”νέου προϊόντος” έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και η εταιρία που το κατασκευάζει εξετάζει σοβαρά να μην το καταργήσει μετά το πέρας της διοργάνωσης.

Αφού αναφερόμαστε στο Μουντιάλ δεν θα ήταν άσκοπο να αναφερθούμε σε μια ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο αναφορικά με ορισμένα στατιστικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (δημοφιλές γκολ, σημαντικότερη απόκρουση, και άλλα στοιχεία).

Καλύτερο γκολ ψηφίστηκε εκείνο του Μαραντόνα στην Αγγλία το 1986, όταν ξεκίνησε με τη μπάλα από τη σέντρα και πέρασε τη μισή (στη κυριολεξία) ομάδα των ”λιονταριών”, στέλνοντας την Αργεντινή στον τελικό και την Αγγλία στο νησί της.

Η πιο ”άδικη” στιγμή των Μουντιάλ, σύμφωνα με την ψηφοφορία, συνέβη στο ίδιο παιχνίδι, όταν ο Ντ. Μαραντόνα σκόραρε με το χέρι – αντί με το κεφάλι- ξεγελώντας τον διαιτητή.

Ερωτώμενοι μετά για την κατάφωρη αδικία οι φίλαθλοι της Αργεντινής, αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι υποστήριζαν πως ένα μόνο πράγμα έφταιγε για όλα: ”Το χέρι του Θεού”.

Αρης Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v