Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Proton: Θεσμοί για... ”σκηνικό”;

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι διοικήσεις τριών εισηγμένων εμφανίζονται να αψηφούν ανοικτά διακηρυγμένη θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του προέδρου της Α. Πιλάβιου. Ο λόγος για τις ARROW, ΕΞΕΛΙΞΗ και ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ, που... επείγονται να συγχωνευθούν με τη μη εισηγμένη Proton Bank και απειλούν να μετατρέψουν τους θεσμούς σε.... ”σκηνικό”.

Υπόθεση Proton: Θεσμοί για... ”σκηνικό”;
του Γιώργου Παπανικολάου

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι διοικήσεις όχι μίας αλλά τριών εισηγμένων εταιριών εμφανίζονται να αψηφούν ανοικτά μια διακηρυγμένη θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του προέδρου της Αλέξη Πιλάβιου.

Τρεις εταιρίες επενδύσεων (οι ARROW, ΕΞΕΛΙΞΗ και ΕΥΡΩΔΥΝΑΜΙΚΗ) ανακοίνωσαν επισήμως τις σχέσεις ανταλλαγής που θα υποβάλουν στις γενικές τους συνελεύσεις, προκειμένου να συγχωνευθούν με τη μη εισηγμένη τράπεζα Proton. Όπως μάλιστα σημειώνεται στις σχετικές ανακοινώσεις, οι γενικές συνελεύσεις δεν θα συγκληθούν προτού κατατεθεί το αίτημα της Proton για εισαγωγή στο ΧΑ.

Αυτές οι ανακοινώσεις έρχονται όμως σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιαδήποτε κίνηση συγχώνευσης, όχι απλά προτού υποβάλει αίτηση εισαγωγής η Proton, αλλά προτού ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ η αυτόνομη εισαγωγή της Proton -με δημόσια εγγραφή- στο χρηματιστήριο.

Πέραν αυτού, πολύ πριν καταρτιστεί –και εγκριθεί- το ενημερωτικό δελτίο της Proton, πολύ πριν καθοριστεί εύρος τιμών, πολύ πριν γίνει το book building που θα καθορίσει την τιμή διαθέσεως και βεβαίως πολύ πριν ”δοκιμαστεί” η τιμή της τράπεζας στην ελεύθερη διαπραγμάτευση, τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων ΑΕΕΧ εμφανίζονται να έχουν... καταλήξει στη δίκαιη και εύλογη τιμή της σχέσης ανταλλαγής!!!

Μια σχέση ανταλλαγής που δεν θα μπορέσει όμως να ισχύσει αν στο μεταξύ αλλάξουν τα δεδομένα σε κάποια φάση της διαδικασίας που περιγράφεται παραπάνω.

Yπό αυτή την έννοια η όλη υπόθεση αυτών των συγχωνεύσεων κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια ”φάρσα”, με θύμα τον εκάστοτε ανυποψίαστο επενδυτή που κατέχει μετοχές αυτών των εισηγμένων εταιριών.

Κατ’ αρχήν από τη διατύπωση αυτών των ανακοινώσεων προκύπτει ”απλά” ότι οι γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν για τις τελικές σχέσεις ανταλλαγής μετά την υποβολή αίτησης εισαγωγής από την πλευρά της Proton. Πουθενά, δηλαδή, δεν γίνεται λόγος για συγχώνευση ΜΕΤΑ την εισαγωγή της τράπεζας στο Χ.Α., γεγονός που είναι βέβαια άκρως παραπλανητικό για τον επενδυτή -δεδομένων των δηλώσεων Πιλάβιου- ενώ τον οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι η σχέση ανταλλαγής είναι περίπου ”δεδομένη”.

Πώς όμως μπορεί να είναι δεδομένη μια σχέση ανταλλαγής όταν η μία από τις εμπλεκόμενες εταιρίες είναι μη εισηγμένη και ΘΑ εισαχθεί;

Γνωρίζουν εκ των προτέρων οι εγκέφαλοι που προωθούν αυτό το εγχείρημα πού θα καθοριστεί η αποτίμηση της τράπεζας; Γνωρίζουν ότι η δημόσια εγγραφή θα εγκριθεί; Γνωρίζουν από πριν ποια θα είναι η τιμή διάθεσης και πώς θα κυμανθεί η τιμή τις πρώτες μέρες διαπραγμάτευσης;

Κι ακόμη, πώς μπορούν να γνωρίζουν τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων ΑΕΕΧ (οι οποίες είναι επενδεδυμένες σε μετοχές, σε ποσοστό από 56% έως 69% του ενεργητικού τους -στοιχεία Μαρτίου 2005) ότι στο μεγάλο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως τη συγχώνευση δεν θα καταγραφεί άνοδος των αγορών που θα επιφέρει σημαντική αύξηση στην αξία τους;

Εάν τα γνωρίζουν όλα αυτά, τότε μάλλον όλα είναι ”στημένα” στη Σοφοκλέους. Εάν πάλι δεν τα γνωρίζουν, η κοινή λογική λέει ότι για κάποιους λόγους (που ο καθένας μπορεί να υποθέσει) τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων ΑΕΕΧ, τα οποία υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητα και ενεργούν προς το συμφέρον ΟΛΩΝ των μετόχων τους, έχουν μάλλον άλλα κίνητρα.

Ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα αυτά; Και πάλι η κοινή λογική λέει ότι προσπαθούν να προκαταλάβουν την ”τύχη” της δημόσιας εγγραφής της Proton, καθιστώντας ”σαφές” ότι θα γίνουν οι συγχωνεύσεις σε ”δεδομένη” σχέση ανταλλαγής, ώστε να ευνοηθεί η δημόσια εγγραφή της Proton.

Προσπαθούν δηλαδή να ”πείσουν” εκ των προτέρων για το ποια θα είναι η αποτίμηση που θα έχει η Proton, αν και όταν συγχωνευθεί με τις τρεις επενδυτικές, με τους όρους που οι ίδιοι έχουν... προκαθορίσει!!!

Η διαδικασία βεβαίως αυτή εμφανίζεται να είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε έννοια ορθής συμπεριφοράς απέναντι στους επενδυτές και ιδίως στην περίπτωση των ΑΕΕΧ, οι οποίες είναι εκ του νόμου εταιρίες ειδικού τύπου και ενεργούν ως ”θεσμικοί επενδυτές”, διαχειριζόμενες χρήματα των επενδυτών τους.

Για να το πούμε αυτό με άλλα λόγια, τα διοικητικά συμβούλια των ΑΕΕΧ αντί να περιμένουν να δουν τι αποτίμηση θα έχει η τράπεζα, με βάση την αξία που θα της δώσουν οι επενδυτές, στην όλη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής, κι έπειτα να κάνουν τη δική τους κρίση για τη σχέση ανταλλαγής, σπεύδουν να ανακοινώσουν πού αποτιμούν εκείνα την Proton, μήπως και αυξήσουν την αξία της στη δημόσια εγγραφή!!!

Επιεικώς... πρωτάκουστο, αν δεχθούμε ότι τα διοικητικά συμβούλια ενεργούν ανεξάρτητα!

Βεβαίως, υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα. Πώς θα γίνει η δημόσια εγγραφή; Διότι αν εκδοθούν νέες μετοχές και γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τότε προφανώς οι μετοχές της Proton θα αυξηθούν, ενώ υπάρχει και το θέμα της τιμής διάθεσης. Που σημαίνει ότι οι υφιστάμενες σχέσεις ανταλλαγής πάνε περίπατο!!!

Ξέρουν άραγε τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών που θέλουν να συγχωνευθούν με την Proton πώς ακριβώς θα γίνει η δημόσια εγγραφή;

Το ερώτημα εν τέλει είναι αν θα δεχτούν οι αρχές να συμμετάσχουν σε αυτό το θέατρο του παραλόγου ή θα αντιδράσουν εκ νέου, λαμβάνοντας σαφή θέση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο που απειλεί να μετατρέψει τις θεσμικές διαδικασίες της αγοράς σε απλό ”σκηνικό” για την εξυπηρέτηση δεδομένων συμφερόντων.

Μια αποσαφήνιση όλων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, με δεδομένο ότι στο μεταξύ οι μετοχές των εισηγμένων ΑΕΕΧ διαπραγματεύονται καθημερινά στο Χ.Α.



Υ.Γ.: Μάλλον είναι περιττό να ειπωθεί ότι στις σχετικές ανακοινώσεις δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε στη μέθοδο αποτίμησης που χρησιμοποιήθηκε ούτε στο ποιος (ανεξάρτητος οίκος;) την έκανε.

Σημειώστε δε ότι σύμφωνα με τις σχέσεις ανταλλαγής, εάν δεν κάνουμε κάποιο λάθος, η Proton έχει αποτιμηθεί στα 64 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,8 φορές τα ίδια κεφάλαιά της και περίπου... 20 φορές τα μετά φόρων κέρδη του 2004. Που σημαίνει ότι εάν αφαιρεθούν τα έσοδα που έχει από τη διαχείριση (και τις προμήθειες για πράξεις) των εταιριών με τις οποίες συγχωνεύεται, το Ρ/Ε προσδιορίζεται ακόμη υψηλότερα, πιθανώς και πέριξ του... 30!!!

Αν είναι έτσι, μιλάμε για μάλλον... καταπληκτική αποτίμηση για μια μικρή ”επενδυτική” τράπεζα χωρίς καθόλου δίκτυο καταστημάτων και χωρίς προϊόντα λιανικής!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v