Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin Bank: ”Η σπαζοκεφαλιά των επιτοκίων”

Επιφυλακτική στάση έναντι των ομολόγων και ουδέτερη για τις μετοχές των ΗΠΑ και της ευρωζώνης υιοθετεί η Marfin Bank, όπως τονίζει σε ανάλυσή της (Ιούλιος 2005) με τίτλο ”Η σπαζοκεφαλιά των επιτοκίων”. Ποιοι παράγοντες απειλούν και ποιοι ευνοούν την ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα και τη Σοφοκλέους.

Marfin Bank: ”Η σπαζοκεφαλιά των επιτοκίων”
Επιφυλακτική στάση έναντι των ομολόγων και ουδέτερη για τις μετοχές των ΗΠΑ και της ευρωζώνης υιοθετεί η Marfin Bank, όπως τονίζει σε ανάλυσή της (Ιούλιος 2005) με τίτλο ”Η σπαζοκεφαλιά των επιτοκιών”.

Η παραπάνω άποψη βασίζεται στις εκτιμήσεις της Marfin Bank (επικεφαλής ανάλυσης - Δ. Σκαπινάκης), που βάσει του κεντρικού σεναρίου της προβλέπουν μείωση του πληθωρισμού και ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ο κίνδυνος στο παραπάνω σενάριο εντοπίζεται στην απότομη επιβράδυνση των οικονομιών, ενδεχόμενο που θα δημιουργήσει συνθήκες υπεραπόδοσης για τα ομόλογα. Επιπρόσθετα στο πλαίσιο της ”anti-sress banking” πολιτικής που ακολουθεί η Marfin Bank και µε αφορµή τη λήξη του εξαµήνου, αναφέρει ότι ”δεν θα µας άφηνε αδιάφορους το ενδεχόµενο κατοχύρωσης πιθανών κερδών στις αγορές”.

Αναλυτικότερα, η Μarfin Bank ”επικαλείται” 6 αιτίες για τη θέση που τηρεί έναντι των ομολόγων και των μετοχών. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνει υπόψη τη σύγκριση των αποδόσεων των 10ετών οµολόγων µε τα P/E, τη σύγκριση αποδόσεων των 10ετών οµολόγων και των µερισµατικών αποδόσεων, τις αρνητικές προσδοκώµενες αποδόσεις από τα οµόλογα και αντίστοιχα τις θετικές (µονοψήφιες) για τις µετοχές.

Λαμβάνει υπόψη επίσης την υποχώρηση της προσαρµοσµένης ως προς τον κίνδυνο απόδοσης των οµολόγων, τη διατήρηση από τις κεντρικές τράπεζες της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα και, τέλος, το χαµηλό

σηµείο εκκίνησης για τα επιτόκια.

-------Εκτιμήσεις για ΗΠΑ και ευρωζώνη

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου εκτιμάται πως το β΄ τρίμηνο του 2005 ο συνδυασμός της ανόδου των επιτοκίων και των τιµών του πετρελαίου θα επιβραδύνει την οικονοµία των ΗΠΑ. Μάλιστα η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει ότι σε ετησιοποιηµένη βάση θα επιβραδυνθεί στο 3,3% έναντι του 3,8% του α΄ τριµήνου.

Για την οικονομία της ευρωζώνης το κεντρικό σενάριο της Μarfin Bank αναφέρει επιβράδυνση του ΑΕΠ, με αυξημένους μάλιστα κινδύνους. Στον προβληµατισµό σχετικά µε τις επιπτώσεις που θα έχει η αναθεώρηση του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη διάθεση των κρατών-µελών να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές, έχουν προστεθεί η πολιτική αβεβαιότητα που δηµιούργησαν η απόρριψη του Ευρωσυντάγµατος από Γάλλους και Ολλανδούς και η αδυναµία επίτευξης συµφωνίας για τον προϋπολογισµό του 2007.

-----Τι επηρεάζει τις αγορές

Παράλληλα η Marfin Bank προσδιορίζει ορισμένα από τα θέματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις αγορές. Ως τέτοια ξεχωρίζει το πετρέλαιο, την πορεία του δολαρίου, τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, αλλά και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Ξεχωρίζει ακόμα μια πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, την ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης στην Ευρώπη, αλλά και την ταχύτητα ανόδου των επιτοκιών από τη FED.

----Τα σχόλια για την Ελλάδα

Στα καθ’ ημάς, η τράπεζα στην ανάλυσή της τονίζει πως η δηµοσίευση των αποτελεσµάτων των εταιριών σύµφωνα µε τα ΔΛΠ ολοκληρώθηκε, φαινοµενικά χωρίς εκπλήξεις. Σε µια προσπάθεια να διερευνηθεί η επίδραση των ΔΛΠ στις λογιστικές καταστάσεις, ελήφθη ένα δείγµα 70 εισηγµένων και έγινε σύγκριση του α΄ τριμήνου 2004 των εταιριών σύµφωνα µε τα παλαιά λογιστικά πρότυπα µε το αναµορφωµένο κατά ΔΛΠ φετινό τρίµηνο.

Σύµφωνα µε τα µέχρι στιγµής αποτελέσµατα φαίνεται ότι κατά µέσον όρο (διάµεσος) η καθαρή θέση ενισχύθηκε 6% και τα κέρδη προ φόρων 3%. Οι διαφορές όµως είναι µεγάλες και κυµαίνονται από +150% για εταιρίες ακινήτων µέχρι –50% για εταιρίες συµµετοχών. Ενδιαφέρον θα έχει να δούµε την επίπτωση στον δανεισµό των επιχειρήσεων. Αντίστοιχη έρευνα στην Ευρώπη έδειξε αύξηση δανεισµού σχεδόν κατά 16% και µείωση κερδών 3%, τονίζεται στην ανάλυση.

Σηµειώνεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι δύο φορές περισσότερο δανεισµένες από τις ευρωπαϊκές και τις αµερικανικές. Η µέση αύξηση κερδοφορίας (διάµεσος, χωρίς στάθµιση µε κεφαλαιοποίηση) των µετοχών των δεικτών FTSE/ASE 20 και 40 ανέρχεται σε 16,8%.

Για το σύνολο του 2005, η αγορά εξακολουθεί να εκτιµά ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 19%, εκτίµηση ελαφρώς χαµηλότερη από την αντίστοιχη προ µηνός.

Επίσης η ελληνική αγορά διαπραγµατεύεται 15,7x τα κέρδη του 2005 (13,6x το 2006), ακριβότερα, δηλαδή, από την ευρωπαϊκή αγορά. Το premium διαπραγµάτευσης το οποίο συµβαδίζει µε σχεδόν διπλάσια προβλεπόµενη ανά µετοχή κερδοφορία, έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστηµα.

Σε συνδυασµό µε την προσδοκία προώθησης σηµαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, την υπερψήφιση της τροπολογίας για το Ασφαλιστικό των τραπεζών που ενδέχεται να αυξήσει την κινητικότητα στον κλάδο και την επικείµενη µετοχοποίηση του ΟΠΑΠ το ενδιαφέρον για την αγορά συντηρείται.

Δεδοµένου ότι τη µερίδα του λέοντος στην κερδοφορία συνεχίζουν να έχουν οι τράπεζες, ενώ οι µακροοικονοµικοί δείκτες επιδεινώνονται και οι όποιες µεταρρυθµίσεις έχουν µακροπρόθεσµο χαρακτήρα, παραµένουμε επιφυλακτικοί µέχρι να διαπιστώσουµε ότι οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδοµάδων θα έχουν συνέχεια, τονίζει η Marfin Bank.

------Τα σχόλια για τα εμπορεύματα

Αναφορικά με το πετρέλαιο επισημαίνεται πως στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί σχεδόν 30% από τα χαµηλά του Μαΐου, για να κλείσει τελικά το µήνα στο +13% και το εξάµηνο στο +35%. Η αυξηµένη ζήτηση, οι ανησυχίες για την περιορισµένη δυναµικότητα των διυλιστηρίων και η αδυναµία των χωρών του OPEC, οι οποίες αναβάθµισαν την άτυπη ”τιµή-στόχο” τους στα 50 δολ. ανά βαρέλι, να αυξήσουν σηµαντικά την ηµερήσια παραγωγή τους, που ήδη βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, επέδρασαν θετικά στις τιµές.

Θετικός ήταν ο µήνας και για τα υπόλοιπα εµπορεύµατα µε εξαίρεση το χάλυβα και το αλουµίνιο, αναφέρει η τράπεζα. Στα µέταλλα αυτά φαίνεται ότι έχουν δηµιουργηθεί συνθήκες υπερπαραγωγής στην Κίνα, γεγονός που εξηγεί και την κατά 46% πτώση το β΄ τρίµηνο του δείκτη ναύλων µεταφοράς ξηρών φορτίων, αφού έχουν περιορισθεί οι ανάγκες εισαγωγής φορτίων µετάλλου από την Κίνα.

Ο χρυσός, τέλος, εκµεταλλεύτηκε την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και την καλλιέργεια πληθωριστικών προσδοκιών εξαιτίας των υψηλών τιµών των εµπορευµάτων και ξεπέρασε τα 440 δολ./ουγκιά. Τελικά υπερίσχυσε η παράδοση, οπότε, η συνεχιζόµενη ανατίµηση του δολαρίου προκάλεσε πτώση του χρυσού κατά σχεδόν 3,5% από τα υψηλά. Ο µήνας έκλεισε µε άνοδο 2,4%, στα 427 δολάρια ανά ουγκιά.

* Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v