Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellastat: Η εξυγίανση κόστισε στις ασφαλιστικές

Η λειτουργική εξυγίανση, η κεφαλαιακή ενίσχυση, η κινητοποίηση εναλλακτικών δικτύων αλλά και η επιθετική τιμολογιακή πολιτική χαρακτήρισαν την ασφαλιστική αγορά κατά το 2004, σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης που πραγματοποίησε η Hellastat.

Hellastat: Η εξυγίανση κόστισε στις ασφαλιστικές
Η λειτουργική εξυγίανση, η κεφαλαιακή ενίσχυση, η κινητοποίηση εναλλακτικών δικτύων αλλά και η επιθετική τιμολογιακή πολιτική χαρακτήρισαν την ασφαλιστική αγορά κατά το 2004, σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης που πραγματοποίησε η Hellastat.

Παράλληλα, στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο αναμένεται να συνεχίσουν να πορεύονται οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Συγκεκριμένα, αξιολογώντας τα αποτελέσματα του ασφαλιστικού κλάδου για τη χρήση 2004, προκύπτει κάμψη της συνολικής κερδοφορίας κατά 39%, μη λαμβάνοντας υπόψη τα ζημιογόνα αποτελέσματα της Φοίνιξ-Metrolife ύψους 130 εκατ. ευρώ μετά τη γενναία απόφαση για πλήρη χρηματοοικονομική εξυγίανση.

Αναλυτικότερα, 35 επιχειρήσεις εμφανίζουν αύξηση των καθαρών κερδών, 19 μείωση, ενώ 22 κλείνουν τη χρήση 2004 με ζημίες.

Η εικόνα της συνολικής κερδοφορίας δέχθηκε πλήγματα τόσο από έκτακτα αποτελέσματα που αφορούν σε αποφάσεις αναδιάρθρωσης και αναγνώρισης ζημιών αλλά και από αυξημένες πληρωμές αποζημιώσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ειδικά όσον αφορά τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις, η μέση τιμή του Loss Ratio εκτιμάται το 2004 στο 68,2%, αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2003.

Το loss ratio στον κλάδο ζωής εκτιμάται στο 69% (έναντι 68% το 2003) και στον κλάδο αυτοκινήτου στο 91%, αισθητά βελτιωμένο σε σύγκριση με το 96% που διαμορφώθηκε κατά το 2003.

Σε επίπεδο λειτουργικής αποτελεσματικότητας, η τάση περιορισμού του λειτουργικού κόστους διατηρήθηκε το 2004, με τον δείκτη Άμεσων διαχειριστικών εξόδων προς Ασφάλιστρα να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 27,1%, έναντι 27,9% το 2003 και 29,5% το 2002.

Ταυτόχρονα, τα έξοδα επενδύσεων μειώθηκαν ως ποσοστό επί των χρηματοοικονομικών επενδύσεων στο 0,9% (έναντι 1,4% το 2003), ενώ τόσο η απόδοση των επενδύσεων όσο και των τεχνικών αποθεμάτων παρουσίασε βελτίωση.

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων, για τις 81 ασφαλιστικές επιχειρήσεις τα στοιχεία των οποίων επεξεργάστηκε η Hellastat, ξεπέρασε τα 3,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 11,5% έναντι του 2003, ρυθμός ανάπτυξης υψηλός μεν, χαμηλότερος δε σε σύγκριση με την αύξηση κατά 14,1% που καταγράφηκε το 2003.

Την υψηλότερη ανάπτυξη παρουσίασε ο κλάδος ζωής (19,1%). Η παραγωγή των λοιπών κλάδων αυξήθηκε κατά 7,6%, ενώ κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού αυξήθηκε η παραγωγή του κλάδου αυτοκινήτου (+2,9%), αντανακλώντας το πάγωμα των τιμολογίων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τη στροφή πολλών ασφαλισμένων σε εταιρείες με ελκυστικότερα ασφάλιστρα.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ενισχύθηκε κατά 8,8% και διαμορφώθηκε στα 1,67 δισ. ευρώ, έπειτα από την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για την ενίσχυση των δεικτών φερεγγυότητας, οδήγησε όμως –και σε συνδυασμό με την κάμψη της κερδοφορίας- σε πτώση της αποδοτικότητας των μέσων ιδίων κεφαλαίων σε 4,9% έναντι 7,86% το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v