Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Βέργος: Οι αναλύσεις ευνοούν τις εισηγμένες

Οι αναλύσεις επηρεάζουν θετικά την χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιριών συμπεραίνει ο Κ. Βέργος, Διευθυντής τμήματος Αναλύσεων και Αναδοχών της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ. Παράλληλα ο κ. Βέργος επισημαίνει τα οφέλη που προσδίδουν στις εταιρίες η δημιουργία τμημάτων επενδυτικών σχέσεων. Συγκριτική ανάλυση των εκτιμήσεων των Ελλήνων έναντι των ξένων.

Κ. Βέργος: Οι αναλύσεις ευνοούν τις εισηγμένες
Η διενέργεια αναλύσεων επηρεάζει θετικά την χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιριών συμπεραίνει, μεταξύ άλλων, σε μελέτη* ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, Διευθυντής τμήματος Αναλύσεων και Αναδοχών της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ.

Συγκεκριμένα, οι εισηγμένες στη Σοφοκλέους εταιρίες που διαθέτουν κάλυψη από 10 αναλυτές έχουν, με τα ίδια μεγέθη και προοπτικές, περίπου 29% μεγαλύτερη αξία από εκείνες που δεν έχουν κάλυψη από αναλυτή. Μάλιστα αυτή η σχέση είναι κλιμακούμενη, όπως επισημαίνει ο κ. Βέργος.

Ειδικότερα κατά μέσο όρο, ο πρώτος αναλυτής προσθέτει περίπου 7% στην αξία της εταιρίας, ο δεύτερος 5% και εκείνοι που ακολουθούν προσθέτουν λιγότερο, αλλά όχι αμελητέο ποσοστό. Εταιρίες, γιά παράδειγμα, με 4-5 αναλυτές να τις καλύπτουν, είναι επίσης υποτιμημένες αλλά μόλις 11% έναντι εκείνων που έχουν 15 αναλυτές να τις παρακολουθούν.

Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι ο συντελεστής κινδύνου ΒΗΤΑ μιάς μετοχής μειώνεται περίπου αντίστοιχα, τότε θα λέγαμε ότι στο Ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες εταιρίες έχουν θετική χρηματιστηριακή πορεία, ενώ άλλες έχουν όλο και χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία, αναφέρεται στη μελέτη.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα της μελέτης του κ. Βέργου είναι πως το κόστος δημιουργίας τμήματος επενδυτικών σχέσεων (IROs) οδηγεί σε πολλαπλό όφελος τις εισηγμένες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ασφαλώς και την αναγκαιότητα ύπαρξης τμήματος IROs κυρίως γιά την υποστήριξη των αναλυτών. Το κόστος υποστήριξης ενός τμήματος IROs με σκοπό την υποβοήθηση αναλυτών υπολογίζεται ότι υπερκαλύπτεται από το χρηματιστηριακό όφελος της εταιρίας.

Ένα τρίτο ζήτημα που επίσης εξετάστηκε αφορά την επαλήθευση των εκτιμήσεων των ξένων και των Ελλήνων αναλυτών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης οι εκτιμήσεις των Ελλήνων αναλυτών επιβεβαιώνονται, όχι όμως και εκείνες των Ξένων Αναλυτών.

Σε διάστημα εξαμήνου οι ξένοι αναλυτές δυστυχώς δίνουν τιμές-στόχους που δεν επιτυγχάνονται, επισημαίνει ο κ. Βέργος.

Ακόμη χειρότερα, συνεχίζει ο Διευθυντής Αναλύσεων & Αναδοχών της χρηματιστηριακής, ενώ οι ξένοι αναλυτές προβλέπουν κατά μέσο όρο κέρδη 21,75% για τις μετοχές που αναλύουν, αυτές ήδη στο πρώτο εξάμηνο μετά την ανάλυση χάνουν 3,47%!

Αντίθετα, γιά τις ίδιες ακριβώς εταιρίες, οι Έλληνες αναλυτές επέτυχαν τον στόχο τους καθώς τοποθέτησαν τους πελάτες τους την σωστή στιγμή. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες αναλυτές με μέση εκτίμηση απόδοσης 15,70% γιά έναν χρόνο πέτυχαν οι τιμές μετοχών να ανατιμηθούν ήδη 12,86% κατά το πρώτο εξάμηνο μετά την ανάλυση!

Συμπερασματικά οι παραπάνω διαπιστώσεις, τονίζει ο κ. Βέργος, χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας, γιά το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας, διότι όχι μόνο ενισχύουν τις υποψίες γιά χειραγώγηση μεταξύ κάποιων μεγάλων ξένων οίκων, αλλά και οδηγούν σε ένα σημαντικό συμπέρασμα γιά εισηγμένες εταιρίες.

Οι εισηγμένες πρέπει να στραφούν κυρίως σε Έλληνες αναλυτές εάν θέλουν πραγματικά να αυξήσουν την αξία τους, χωρίς να παραμελούν και την αξία και των ξένων. Γιά να γίνουν, όμως, αυτά, πρέπει οι εισηγμένες εταιρίες να καταστρώσουν κάποια ”στρατηγική” γιά την προσέλκυση του ενδιαφέροντος από αναλυτές, επισημαίνει ο κ. Βέργος.

Αυτό ίσως γίνει εφικτό αναπτύσσοντας τμήμα IROs και αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο και καλά επεξεργασμένες πληροφορίες γιά αναλυτές, ακολουθώντας γιά παράδειγμα τους περίφημους κανόνες των Ενώσεων Αναλυτών της Νορβηγίας και της Δανίας.

* Η μελέτη εξετάζει την σχέση των αναλύσεων επί εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ και της πορείας των τιμών των εισηγμένων εταιριών στο χρονικό διάστημα 2000-2005.

Αποσπάσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 14 Απριλίου σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ενωση Υπεύθυνων Επενδυτικών Σχέσεων(IROs) με την συνεργασία της ΕΕΠΑΜΑ

** Το πλήρες κείμενο της μελέτης δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v