Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την κόλαση έως τον παράδεισο της... φορολογίας

Εκθεση που ”χαρτογραφεί” τις χώρες του πλανήτη με βάση τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις, τόσο από επιχειρηματική σκοπιά, όσο και από την πλευρά του εργαζόμενου εκπόνησε και δημοσιεύει το Forbes. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, εμφανίζοντας ωστόσο βελτίωση σε σχέση με το 2004.

Από την κόλαση έως τον παράδεισο της... φορολογίας
Μια παγκόσμια φορολογική επισκόπηση εκπόνησε για τους συνδρομητές του το επιχειρηματικό περιοδικό Forbes, εξετάζοντας ποιες χώρες έχουν πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, από πλευράς φορολογικής ανταγωνιστικότητας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, εμφανίζοντας ωστόσο βελτίωση σε σχέση με το 2004.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η τάση των βιομηχανικών επιχειρήσεων στις ανεπτυγμένες αγορές να στρέφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες για την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής έχει οδηγήσει τις χώρες αυτές σε ένα φορολογικό ανταγωνισμό, καθώς η φορολογία και το ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία των διοικήσεων των εταιριών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Forbes, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Paul Otellini, σχολίαζε ενώπιον κυβερνητικής επιτροπής των ΗΠΑ για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ότι η φορολογία αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία του, αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας μονάδας παραγωγής ημιαγωγών, καθώς αντιπροσωπεύει το 20% του κόστους αρχικής σύστασης και διαχείρισης μιας μονάδας παραγωγής για την Ιntel.

Ως εκ τούτου, το έγκριτο περιοδικό εκπόνησε έκθεση που ”χαρτογραφεί” τις χώρες του πλανήτη με βάση τις φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις, τόσο από επιχειρηματική σκοπιά, όσο και από την πλευρά του εργαζόμενου.

Ο πρώτος συγκριτικός πίνακας του περιοδικού αφορά την συνολική φορολογική επιβάρυνση (εταιρική φορολόγηση, φόρος εισοδήματος, κοινωνική ασφάλιση εργοδότη και εργαζόμενου, καθώς και έμμεσοι φόροι).

Στον πίνακα αυτόν, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 10 ”ακριβότερων” φορολογικά χωρών με δείκτη φορολογικής επιβάρυνσης 134,1, πίσω από χώρες όπως η Γαλλία, η Κίνα και το Βέλγιο, που καλύπτουν τις πρώτες τρεις θέσεις. Ωστόσο, το περιοδικό σημειώνει ότι η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σε σχέση με την περυσινή της κατάταξη.

Η έκπληξη που προκύπτει από την Κίνα, η οποία θεωρείται από πολλούς ως χώρα με φθηνό εργατικό δυναμικό που ευνοεί την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων. Ο δείκτης της κινεζικής φορολόγησης διαμορφώνεται στο 160, καθώς όπως σχολιάζει το Forbes, η χώρα έχει τοποθετηθεί για να αξιοποιήσει την εκτιμώμενη μελλοντική αύξηση των προσωπικών εισοδημάτων, με ένα φορολογικό σύστημα εμπνευσμένο από τη Γαλλία (η οποία είναι πρώτη στο σχετικό πίνακα).

Στον αντίποδα, η φθηνότερη χώρα από πλευράς φορολογικών επιβαρύνσεων είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με δείκτη 18, τα οποία αφορούν μόλις τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης καθώς δεν υφίσταται επιχειρηματική ή προσωπική φορολόγηση ούτε έμμεσοι φόροι.

Δεύτερο είναι το Χονγκ Κονγκ (43,5) και τρίτη η Κύπρος (43,5), η οποία φορολογεί μόλις με 17,5% τα υψηλά προσωπικά εισοδήματα και κατά 16% τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ορισμένες ακόμη χώρες με χαμηλά επίπεδα φορολόγησης είναι η Γεωργία (72), η Σιγκαπούρη (79), οι ΗΠΑ (79,4), η Ρωσία (81) και η Ταϊβάν (82,1).

Ο δείκτης ικανοποίησης εργαζομένων (Employee Happiness Index) καταγράφει τα χρήματα που μένουν καθαρά στους εργαζόμενους των εταιριών, σε διάφορες κλίμακες.

Έτσι, με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, ένας εργένης εργαζόμενος έχει καθαρό ετήσιο εισόδημα 47.500 ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 47.124 ευρώ στη Μάλτα, 44.000 στη Γεωργία, 31.263 ευρώ στην Ελλάδα (η οποία βρίσκεται στην 40η θέση της κατάταξης), και μόλις 27.672 ευρώ στη Γερμανία, 26.790 ευρώ στο Βέλγιο και 25.890 ευρώ στη Σλοβενία.

Αντίστοιχα, με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ, ένας παντρεμένος εργαζόμενος έχει καθαρό ετήσιο εισόδημα 190.000 ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 187.365 ευρώ στη Μάλτα, 176.000 ευρώ στη Γεωργία, 120.640 ευρώ στην Ελλάδα (η οποία βρίσκεται στην 31η θέση της κατάταξης), και μόλις 94.952 ευρώ στη Σουηδία, 87.396 ευρώ στο Βέλγιο, 84.835 ευρώ στη Σλοβενία και 84.763 ευρώ στη Δανία.

Σε γενικές γραμμές, οι δείκτες του Forbes καταδεικνύουν τη συνέχιση της πενταετούς τάσης για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων ενώ προειδοποιεί για ”παγίδες” από χώρες όπως η Ρουμανία, που έχουν χαμηλή φορολόγηση εταιρικής κερδοφορίας αλλά ιδιαίτερα υψηλό κόστος κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που ενισχύει την συνολική επιβάρυνση της επιχείρησης.

Επιμέλεια: Γιώργος Φλώκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v