Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όμιλος Αλλαμανή: Μα δεν… ιδρώνει κανένας;

Μορφή ”ντόμινο” εμφανίζουν οι εξελίξεις στον όμιλο Αλλαμανή. Η αγορά βοά για τις υποχρεώσεις στις τράπεζες. Η ΑΛΤΕ οδεύει προς το άρθρο 46, η βασική θυγατρική της εισηγμένης Alfa Alfa Εnergy μπήκε σε προστασία από τους πιστωτές και ουδείς γνωρίζει τις επιπτώσεις όλων αυτών στην επίσης εισηγμένη Αlfa Alfa Holdings. Kι όμως, κάποια ”αφτιά” δεν ιδρώνουν καθόλου!!! Τα καυτά ερωτήματα.

Όμιλος Αλλαμανή: Μα δεν… ιδρώνει κανένας;
του Γιώργου Παπανικολάου

Έως και ”σοκαριστική” θα μπορούσε να θεωρηθεί η επιστολή που έστειλε στις χρηματιστηριακές αρχές ο όμιλος Αλλαμανή για το γεγονός ότι η ESHA Ολλανδίας, θυγατρική της εισηγμένης στο Χ.Α. Alfa Alfa Energy, έχει περάσει σε καθεστώς προστασίας από τους δανειστές της.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο όμιλος προσπερνά κατ’ αρχήν το ότι παρέλειψε να ενημερώσει έγκαιρα το Χ.Α. για τη στάση πληρωμών στην οποία προχώρησε η εταιρία αυτή (σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr αυτό συνέβη από την 31 Ιανουαρίου), ενώ ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία δυσμενής επίδραση για την ελληνική εισηγμένη, παρότι μέσω προηγούμενων ανακοινώσεών του προς το Χ.Α. έκανε γνωστά τα εξής εξαιρετικά σημαντικά:

- Στην Alfa Alfa Energy ανήκει έμμεσα και άμεσα το 100% της συγκεκριμένης ολλανδικής εταιρίας. Για την απόκτηση του 100% υπεράκτιας εταιρίας (με έδρα τις Παρθένες Νήσους) που ελέγχει το 50%, δόθηκαν το 2002 σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση 10 δισ. δρχ., δηλαδή περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί η απόκτηση του πρώτου 50% και του management, προφανώς έναντι αντίστοιχου ή μεγαλύτερου τιμήματος.

- Συνολικά η απόκτηση της εταιρίας, που τελεί πλέον υπό δικαστική προστασία, φέρεται να κόστισε στην ελληνική εισηγμένη περίπου 90 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως προκύπτει εμμέσως, και πάλι από επίσημες ανακοινώσεις, προέκυψαν εξ ολοκλήρου από δανεισμό.

- Σε προηγούμενες ανακοινώσεις της η ελληνική εισηγμένη αναφερόταν με πανηγυρικό τρόπο στην ”επιτυχία” της συγκεκριμένης εξαγοράς, παραθέτοντας στοιχεία τζίρου και κερδών, από τα οποία προκύπτει ότι ακόμη και η απλή μη ενοποίηση της συγκεκριμένης εταιρίας θα αλλοιώσει εντυπωσιακά τα μεγέθη της ”μητρικής” εισηγμένης στο Χ.Α.

Είναι δε απολύτως χαρακτηριστική η ανακοίνωση -των όσων ξεχνούν τώρα οι εκπρόσωποι του ομίλου- που είχε εκδοθεί στα τέλη του 2002, ύστερα από την επίσκεψη 20 δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις της ολλανδικής θυγατρικής:

Στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ESHA HOLDING B.V. στην Ολλανδία ξενάγησε, το τριήμερο που μας πέρασε, ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων η Alfa Alfa Energy (μέλος του ομίλου Alfa Alfa Holdings), συνεπής στη δέσμευση που είχε λάβει ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Απόστολος Αλλαμανής, κατά τη διάρκεια πρόσφατου γεύματος με εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η δημοσιογραφική αποστολή, την οποία αποτελούσαν 21 Έλληνες δημοσιογράφοι, επισκέφθηκε τόσο το διυλιστήριο στο Amsterdam όσο και την έδρα και τις εγκαταστάσεις του ομίλου ESHA στο Groningen, στη Βόρεια Ολλανδία. Στελέχη του ολλανδικού σχήματος ανέλαβαν να ξεναγήσουν και να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους σχετικά με τις παραγωγικές διαδικασίες και την ευρύτατη γκάμα των προϊόντων που φέρουν το όνομα ESHA, ενώ ο κ. Απόστολος Αλλαμανής, ο οποίος συνόδευσε την ελληνική αποστολή, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τον σχεδιασμό ανάπτυξης που πρόκειται να ακολουθήσει ο όμιλος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου στην Ολλανδία, σύμφωνα με τον κ. Απόστ. Αλλαμανή, επικεντρώνεται στην παραγωγή οξειδωμένης ασφάλτου και στην ανάπτυξη και παραγωγή ασφαλτικών προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων, απόλυτα προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις των πελατών του. Να σημειωθεί ότι στο χώρο των ασφαλτικών η ESHA HOLDING διατηρεί ηγετική θέση και εμπειρία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Για την υλοποίηση των στόχων αυτών προβλέπεται η πώληση οικοπέδου έκτασης περίπου 170 στρεμμάτων στην περιοχή του διυλιστηρίου, καθώς και η εκποίηση των δραστηριοτήτων διύλισης (πλην της οξείδωσης) και των αποθηκευτικών χώρων. Η επιχειρηματική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής αναδιοργάνωσης του ομίλου, η οποία περιλαμβάνει την απόσχιση ορισμένων επιμέρους δράσεων (ή εταιριών), με κριτήριο το ότι αυτές δεν εντάσσονται πλέον στον πυρήνα του αναπτυξιακού πλαισίου (core business) του ομίλου”.

Η ESHA HOLDING B.V. κατά την παρούσα χρήση προβλέπεται να εμφανίσει τζίρο περί τα 185 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 10 εκατ. ευρώ περίπου”, ανέφερε τότε η ανακοίνωση, ενώ προσετίθετο ότι ”τα ενοποιημένα μεγέθη της ALFA ALFA ENERGY αναμένεται να ανέλθουν σε 224 εκατ. ευρώ πωλήσεις και 13 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων”.

Οι πληροφορίες του euro2day.gr αναφέρουν, και το γράφουμε θέτοντας συγκεκριμένο ερώτημα προς τη διοίκηση του ομίλου Αλλαμανή, ότι η δικαστική προστασία ζητήθηκε για να μη γίνουν πλειστηριασμοί της ακίνητης και λοιπής περιουσίας της ESHA από την ολλανδική τράπεζα ABN, στην οποία υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ.

Άλλο ένα θέμα που προκύπτει είναι κατ’ αρχήν πώς θα πληρώσει τα δάνεια που πήρε για να αγοράσει τη θυγατρική η ”μητρική” Alfa Alfa Εnergy, που είναι εισηγμένη στο Χ.Α. (με υποχρεώσεις δεκάδων εκατ. ευρώ εμφάνισε τζίρο... 15 και κέρδη... 1), ενώ δεν είναι εύκολα αντιληπτό πώς η συγκεκριμένη εταιρία δεν ενοποιεί την έμμεσα και άμεσα κατά 100% θυγατρική της, όταν όσα συνέβησαν φαίνεται να έχουν συμβεί στη χρήση του 2005 και όχι του 2004, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε πλήρως και το management.

Ακόμη και ως προς την εκχώρηση του management η κατάσταση είναι τουλάχιστον θολή, αφού σε επιστολή της ίδιας της εταιρίας προς τους πιστωτές της (επιστολή που είναι στην διάθεση του euro2day.gr και πήγε στους πιστωτές 12 μέρες πριν δεήσει ο όμιλος να ενημερώσει το ΧΑ!) αναφέρεται ότι:

”Η στενότητα ρευστότητας που είχε προβλεφθεί και όντως εξελίχθη τους τελευταίους μήνες οδήγησε τη διοίκηση (management) να αναλάβει τις ευθύνες της και να ζητήσει διακοπή πληρωμών, καθώς αντιληφθήκαμε την πιθανή αδυναμία μας να εκπληρώσουμε παρελθούσες υποχρεώσεις και το μη θεμιτό του να αναλάβουμε νέες.

Ένας nομικός dιοικητής (Legal Administrator) έχει διορισθεί από το δικαστήριο. Το έργο του είναι να επιβλέψει τη διαδικασία και σε συνεργασία με τη dιοίκηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Αυτό περιλαμβάνει -αλλά δεν το περιορίζει- την προσέλκυση επιπρόσθετων κεφαλαίων σε οποιοδήποτε επίπεδο εντός του oμίλου”.

Το θέμα που προκύπτει είναι γενικότερο και άπτεται πλέον της ίδιας της αξιοπιστίας της αγοράς.

Ο όμιλος Αλλαμανή διαθέτει τρεις εισηγμένες εταιρίες. Η μία (η ΑΛΤΕ), η άλλοτε ναυαρχίδα του ομίλου, έχει τεθεί υπό επιτήρηση ύστερα από τη γνωστοποίηση γεγονότων όπως η αίτηση πτώχευσης από μία τράπεζα και η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 46 από μία άλλη.

Σημειωτέον ότι η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 46 επρόκειτο να συζητηθεί στις 17/2, πλην όμως δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση επ’ αυτού.

Η δεύτερη, η Alfa Alfa Energy, εμφάνιζε ως σημαντικότερη θυγατρική της, όπως προκύπτει και από τα δεδομένα τζίρου και κερδών που αναφέρει η παραπάνω ανακοίνωση, την ESHA Ολλανδίας, η οποία πλέον είναι σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.

Η τρίτη εταιρία, που είναι και η Holding του ομίλου, προφανώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των υπολοίπων, ενώ είναι γνωστό ότι σημαντικά προβλήματα με τους εργαζομένους δημιουργήθηκαν και στη μη εισηγμένη ANKER, η οποία είναι επίσης θυγατρική της Alfa Alfa Ηoldings.

Κοινώς έχουμε τρεις εισηγμένες, εκ των οποίων η μία φαίνεται να οδεύει προς το άρθρο 46 για να σωθεί από την πτώχευση, η άλλη βλέπει τη βασική θυγατρική της να είναι σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, και μια τρίτη, τα αποτελέσματα της οποίας εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις... προηγούμενες.

Κι όμως, αυτή τη στιγμή μόνον η μία, η ΑΛΤΕ, βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ οι άλλες δύο συνεχίζουν ν διαπραγματεύονται κανονικά ωσάν να μη συνέβαινε τίποτα.

Για τους λόγους αυτούς ρωτάμε ευθέως τα κατωτέρω.

* Σε τι ποσό ανέρχονται οι διαταγές πληρωμής εναντίον της ΑΛΤΕ και τα λοιπά μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον της;

* Ποιες είναι ΣΥΝΟΛΙΚΑ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της;

* Ποιες είναι οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου; Ποιες είναι οι τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές γενικώς και της κάθε εταιρίας ειδικά, καθώς και σε τι ποσό αθροίζονται τυχόν διαταγές πληρωμής και άλλα μέτρα ανά εταιρία;

* Πόσα χρήματα χρωστά συνολικά στις τράπεζες, και ιδιαίτερα στην Αγροτική τράπεζα, ο συγκεκριμένος όμιλος; Αληθεύει ότι στην Αγροτική μαζί με τους τόκους χρωστά περίπου 190 εκατ. ευρώ και ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του;

* Τι έχει πληρώσει έναντι των τόκο-χρεολυσίων του ο όμιλος ανά εταιρία και ανά τράπεζα;

* Ποια είναι τα ενέχυρα που έχει προσφέρει με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day, η Αγροτική, για παράδειγμα, φέρεται να έχει ως ενέχυρο το 54% της Alfa Alfa Energy;

Όπως ανέφεραν στο euro2day παράγοντες της χρηματιστηριακής αγορά, ”από τον χειρισμό της περίπτωσης του ομίλου Αλλαμανή εξαρτάται σε αυτή τη φάση το αν θα ενισχυθεί ή θα αποδυναμωθεί εκ νέου το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει αρχίσει να δημιουργείται όσον αφορά στη στάση των αρμοδίων αρχών”.

Στο μεταξύ, πάντως, το ”παιχνίδι” με τις μετοχές καλά κρατεί. Το εύρος διακύμανσης που έχουν παρουσιάσει οι μετοχές του ομίλου μέσα στο 2005 είναι 57,3% για την Energy, 180% για την Alfa Alfa Holdings και 91% για την ΑΛΤΕ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v