Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Πότε θα υποσκάψει το ευρώ;

Η Ελλάδα φαίνεται να αντιπροσωπεύει εξαιρετικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, δεδομένο που θα έχει επιπτώσεις στο ευρώ, αναφέρει η ΑΙG Bank, μέλος του ΑΙG Financial Group, σε ανάλυσή της, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις με πολλές κατευθύνσεις.

Ελλάδα: Πότε θα υποσκάψει το ευρώ;
Η Ελλάδα φαίνεται να αντιπροσωπεύει εξαιρετικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, δεδομένο που θα έχει επιπτώσεις στο ευρώ, αναφέρει σε ανάλυσή της, η ΑΙG Bank, μέλος του ΑΙG Financial Group, ενός από τους σημαντικότερους χρηματοοικονομικούς ομίλους.

Στις 9 Φεβρουαρίου το ΔΝΤ, όπως υπενθυμίζει η AIG Bank, δημοσίευσε την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, εξέλιξη την οποία η αγορά δεν παρατήρησε ή δεν έλαβε υπόψη της. Δεδομένης της διπλωματικής γλώσσας που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ, η θεώρηση για την ελληνική οικονομία πρέπει να ερμηνευθεί ως καταδικαστική.

Η AIG Bank τονίζει πως βάσει των αισιοδοξότερων εκτιμήσεων της κυβέρνησης το κυβερνητικό έλλειμμα της Ελλάδος το 2004 αναλογεί στο 7,1% του ΑΕΠ. Είναι αλήθεια βέβαια, παραδέχεται η ΑΙG Bank, ότι ποσοστό 1,25% περίπου μπορεί να αποδοθεί στις δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο αυτό αφήνει ως βάση για το έλλειμμα περίπου 5,75% του ΑΕΠ, επισημαίνεται στην ανάλυση.

Στην Ελλάδα πρόσφατα υπήρξε μια ”έκρηξη” λόγω των ολυμπιακών αγώνων, εν τούτοις οι προοπτικές για το 2005 δεν εμφανίζονται τόσο ”ρόδινες” με το ύψος του ελλείμματος να διευρύνεται από παράγοντες που εμφανίζουν κάποια κυκλικότητα.

Οι κίνδυνοι, αναφέρει η AIG Bank, σχετίζονται με την πιθανότητα να μην πραγματοποιηθούν οι βέλτιστες εκτιμήσεις για την πορεία συγκεκριμένων μεγεθών, όπως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Επιπροσθέτως η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί, εκτός αν συρρικνωθούν τα επιτόκια που καταβάλλει η χώρα για αποπληρώσει το χρέος της.

Έτσι ακόμα και η Ελλάδα αν ”καταφέρει να γλιτώσει” με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της να διαμορφώνεται στο 3,5% η άθλια δημοσιονομική της κατάσταση υποδηλώνει ότι η το χρέος της προορίζεται να λάβει την ανιούσα εκτός να υπάρξει μια σημαίνουσα δημοσιονομική περιστολή.

Ωστόσο η ελληνική οικονομία, παρά το μικρό μέγεθός της δεν είναι και από τις πιο ”ανοικτές” και έτσι μια δημοσιονομική περιστολή, ακόμα και αν ήταν πολιτικά εφικτή, δε θα ενίσχυε τον προϋπολογισμό ένεκα των αποτελεσμάτων που θα επέφερε στην παραγωγή.

Μάλιστα, η ΑΙG Bank επισημαίνει με νόημα, ότι η Ελλάδα δε μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της ή να προχωρήσει σε μείωση των ονομαστικών επιτοκίων, όταν ”πλησιάζει η ύφεση” εκτός αν η πολιτική της ΕΚΤ στηριζόταν απολύτως στις ελληνικές συνθήκες.

Εξάλλου, αναφέρει ότι η περίπτωση της Ελλάδος θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις χώρες που τάσσονται υπέρ του ευρώ. Είναι σαφές ότι η χώρα, διαπιστώνει η AIG Bank, έγινε δεκτή στην ευρωπαϊκή οικογένεια του ευρώ αποτελώντας μέρος μια ευρύτερης συμφωνίας που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την εισδοχή της Κύπρου και την αποστολή χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία.

Υπό αυτή την έννοια οι διαμαρτυρίες που προβάλλονται για το ύψος των αναθεωρήσεων δεν αποτελούν παρά κροκοδείλια δάκρυα. Όπως και να ’χει, συμπεραίνει η AIG Bank, αν και η πολιτική και ειδικότερα οι γεωπολιτικές αιτίες δεν θα σταματήσουν ποτέ να επηρεάζουν έντονα την πιθανή είσοδο χωρών στο κοινό ευρωπαικό νόμισμα η εμπειρία της ελληνικής περίπτωσης πρέπει να θέσει ένα όριο για ορισμένα κράτη.

Γενικότερα, καταλήγει η αναλύση, το γεγονός ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να δεχθούν ονομαστικές αποδόσεις 3,25% για το ελληνικό δεκαετές αποτελεί άλλο ένα δείκτη ότι κάτι πραγματικά σοβαρό συμβαίνει στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v