Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SSSB: ”Προτιμείστε μεσαία κεφαλαιοποίηση”

Μετριοπαθή ανάκαμψη στη σχέση κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στις ευρωαγορές, βλέπει η SSSB, ενώ θεωρεί μείζον θέμα την έλλειψη ρευστότητας, η οποία πλήττει κυρίως τα blue chips. Το επόμενο εξάμηνο, όπως εκτιμά, τα ”mid-caps” θα προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

SSSB: ”Προτιμείστε μεσαία κεφαλαιοποίηση”
Προτίμηση για τις μετοχές, η πορεία των οποίων δεν εμφανίζει ευθεία συνάρτηση με την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών (non-cyclical), επιδεικνύει ο επενδυτικός οίκος SSSB στον Ευρωπαϊκό χώρο, όπως προκύπτει από τον εβδομαδιαίο επενδυτικό οδηγό για την Ευρώπη που εξέδωσε ο εν λόγω οίκος.

Επιχειρώντας μια πρόβλεψη όσον αφορά στην πορεία των εισηγμένων εταιριών στις Ευρωαγορές, η SSSB εκτιμά ότι θα παρατηρηθεί μια μετριοπαθής ανάκαμψη της σχέσης κερδών ανά μετοχής. Ειδικότερα, για το 2002 εκτιμάται ότι ο μέσος όρος ενίσχυσης στις εισηγμένες των Ευρωαγορών θα προσεγγίσει το 8%, ενώ το 2003 θα διαμορφωθεί στο +17% σε σχέση με το 2002.

Όσον αφορά στη σχέση κερδών ανά μετοχή, δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε, ότι ο μέσος όρος της σχέσης στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι ”υψηλός”, αφού σύμφωνα με τον οίκο, η σχέση θα διαμορφωθεί στο 18,2 το 2002 και το 15,5 το 2003 αντίστοιχα.

Επιπροσθέτως, στην ανάλυση του οργανισμού επισημαίνεται ότι ο μείζον ανασταλτικός παράγοντας στην ανάκαμψη των εταιρικών αποτελεσμάτων αυτή την εποχή είναι η έλλειψη ρευστότητας, η οποία – παραδόξως – φαίνεται να ”πλήττει” περισσότερο τις εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν δανειστεί, αναλογικά, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αντίστοιχες εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της SSSB, κατά το προσεχές εξάμηνο τα λεγόμενα ”mid-caps”, ήτοι οι εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θα προσφέρουν συγκριτικά μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τα blue chips, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αρκετές εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζονται ακόμη υπερτιμημένες.

Παράλληλα, ο οίκος επιχειρεί μια σύγκριση των αποδόσεων που προσέφεραν τη τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις στις τρεις βασικές κατηγορίες (μετοχές, ομόλογα, cash). Με βάση την έρευνα αυτή, η ετησιοποιημένη απόδοση από επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές κατά τη περίοδο 1992-2001 ανέρχεται στο 9,3%, από επενδύσεις σε ομόλογα στο 8,4% και τέλος οι επενδύσεις ”ρευστής μορφής” (cash) προσέφεραν ετήσια απόδοση 5,4% σε μέσο όρο.

Διαχρονικά, και με τις επενδύσεις σε κινητές αξίες να έχουν προσφέρει μικρότερες αποδόσεις και από τις δύο άλλες κατηγορίες τη τελευταία διετία, εκτιμάται ότι κατά το 2002-2003 θα αντιστραφεί εκ νέου η τάση.

Συνεπώς, ο οίκος προχωρά σε αναθεώρηση της προτεινόμενης κατάτμησης κεφαλαίων (asset allocation), προτάσσοντας την άποψη ότι το 70% ενός κεφαλαίου πρέπει να τοποθετηθεί σε μετοχές (από 65% που ίσχυε μέχρι σήμερα), το 27% σε ”κρατικά” ομόλογα (από 30%) και μόλις το 3% (από 5%) να διατηρείται σε ”ρευστή” μορφή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v