Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πιστεύουν οι επαγγελματίες για την πληροφόρηση

Ψήφο εμπιστοσύνης στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δίνουν οι επαγγελματίες της αγοράς όσον αφορά στο επίπεδο της πληροφόρησης που τους παρέχεται από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από έρευνα της VRS. Εντελώς διαφορετική η εικόνα στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Το πλήρες κείμενο της έρευνας.

Τι πιστεύουν οι επαγγελματίες για την πληροφόρηση
Ψήφο εμπιστοσύνης στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δίνουν οι επαγγελματίες της αγοράς όσον αφορά στο επίπεδο της πληροφόρησης που τους παρέχεται από τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησαν οι εταιρίες Novus Finance και VRS με θέμα την ποιότητα του ”Financial Reporting” (Έκθεση Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης) των εισηγμένων εταιριών στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Ειδικότερα, σε ερώτηση ”Πως βαθμολογείτε την πληροφόρηση των εισηγµένων εταιριών προς το επενδυτικό κοινό;” για τις εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το 64,0% των επαγγελµατιών της κεφαλαιαγοράς το χαρακτήρισε ”καλό – πολύ καλό”, για τις εταιρίες της μεσαίας το 80% το θεώρησε ”µέτριο”, ενώ για τις εταιρίες της μικρότερης κεφαλαιοποίησης το 84,0% το χαρακτήρισε ”κακό – πολύ κακό”.

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα η πλειονότητα των ελληνικών εισηγμένων εταιριών (κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά της μεσαίας και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης) παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες σε επίπεδο Financial Reporting με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν το έργο των θεσμικών επενδυτών και αναλυτών.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι προκύπτουν διάφορα προβλήματα ενημέρωσης από τη νοοτροπία των εισηγµένων εταιριών να βελτιώνουν την πληροφόρησή τους µόνον όταν παρουσιάζουν καλά αποτελέσµατα (και αντιστρόφως να την ελαχιστοποιούν όταν εµφανίζουν κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσµατα), καθώς και από τη µη δηµοσίευση λογιστικών καταστάσεων βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων.

Παράλληλα, σημειώνεται πως σε ορισµένους τοµείς πληροφόρησης, οι οποίοι φέρονται να είναι ζωτικής σηµασίας για την εξαγωγή επενδυτικής άποψης, διαπιστώθηκε ιδιαίτερα χαµηλό επίπεδο ενηµέρωσης από τις εισηγµένες εταιρίες.

Επιπλέον, η έρευνα επισημαίνει πως ο οικονοµικός διευθυντής και ο υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων αποτελούν τους σηµαντικότερους φορείς που πρέπει να ”χρησιµοποιεί” µία εισηγµένη εταιρία στην προσπάθεια βελτίωσης της πληροφόρησής της απέναντι στους επαγγελµατίες της κεφαλαιαγοράς.

Χωρίς ολοκληρωµένο Financial Reporting από τις εισηγµένες εταιρίες, οι επαγγελµατίες δεν είναι σε θέση να λαµβάνουν ορθολογικές επενδυτικές αποφάσεις, ή αντιστρέφοντας αυτό το συµπέρασµα, οι Ελληνικές εισηγµένες εταιρίες που δεν προσφέρουν ολοκληρωµένο ”Financial Reporting” ταυτίζονται έµµεσα µε µια προσπάθεια ”πλάγιας παρεµπόδισης” της διαδικασίας λήψης ορθολογικών επενδυτικών αποφάσεων από τους θεσµικούς επενδυτές και τους αναλυτές, επισημαίνει η έρευνα.

Συμπληρώνει επίσης πως το 24% των επαγγελµατιών θεώρησε ότι οι λεκτικές ανακοινώσεις έχουν µέτρια σηµασία για τις επενδυτικές τους αποφάσεις, ενώ το συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 76% εκτίµησε ότι η ποιοτική πληροφόρηση είναι ”σηµαντική – πολύ σηµαντική” στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά τους σημαντικότερους τοµείς πληροφόρησης για τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων οι επαγγελματίες της αγοράς αναφέρθηκαν στα εξής: μελλοντικές προοπτικές, αναθεωρηµένα ιστορικά στοιχεία, λογιστικά πρότυπα, παράγοντες ρίσκου και κλαδικά στοιχεία.

Σε ερώτηση πάντως ”πόσο επιφυλακτικούς σας κάνει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελληνικών εισηγµένων εταιριών δεν έχει ακόµη δηµοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων” 60% των επαγγελματιών δήλωσε ”πολύ – πάρα πολύ”.

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2004, μέσω ειδικού ερωτηματολογίου που αποστάλθηκε σε επαγγελματίες της Σοφοκλέους.

Οι επαγγελματίες της κεφαλαιαγοράς στους οποίους απεστάλη το

ερωτηµατολόγιο και συµµετείχαν στην έρευνα, είχαν τα εξής χαρακτηριστικά:

* Ήταν στελέχη σηµαντικών θεσµικών φορέων (εταιριών επενδύσεων, αµοιβαίων κεφαλαίων και χρηµατιστηριακών εταιριών) στην ελληνική

κεφαλαιαγορά.

* ∆ιέθεταν υψηλό επίπεδο γνώσεων και µακρόχρονη εµπειρία στην ανάλυση / αποτίµηση εισηγµένων εταιριών και στην επιλογή µετοχικών αξιών.

* Κατά τη δραστηριοποίησή τους στην Ελληνική κεφαλαιαγορά ήταν διαχρονικά (σε εβδοµαδιαία βάση) αποδέκτες πληροφόρησης από µέρους των εισηγµένων εταιριών, µε αποτέλεσµα να έχουν διαµορφώσει συγκεκριµένη άποψη για την εξέλιξη και το επίπεδο του Financial Reporting στην Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της έρευνας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v