Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SelasNet: Τι ψηφίζουν 21 παράγοντες της αγοράς

Στις 2.920 μονάδες ”βλέπουν” το Γενικό Δείκτη στο διάστημα των προσεχών 12 μηνών 21 αναλυτές, χρηματιστές και διαχειριστές σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η SelasNet. Οι πλέον υπερτιμημένοι και οι πλέον υποτιμημένοι κλάδοι. Οι αναλυτικές απαντήσεις σε 15 ερωτήματα ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

SelasNet: Τι ψηφίζουν 21 παράγοντες της αγοράς
Στις 2.920 μονάδες ”βλέπουν” το Γενικό Δείκτη σε διάστημα 12 μηνών 21 αναλυτές, χρηματιστές και διαχειριστές σε δημοσκόπηση που συγκέντρωσε η SelasNet.

Ως ανώτερη τιμή υποδεικνύουν τις 3.200 μονάδες, έναντι 2.500 μονάδων που είναι η κατώτερη τιμή για διάστημα 12 μηνών.

Ειδικότερα, σε 12 μήνες ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να υπερβαίνει κατά 6,9% το επίπεδό του την ημερομηνία ολοκλήρωσης της δημοσκόπησής μας. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με προοπτική 12 μηνών, θα κινηθεί υψηλότερα (10,3%), υπερβαίνοντας ακόμα κι εκείνον της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (5,8%). Η πιθανότητα απότομης καθόδου του Γενικού Δείκτη στους επόμενους 3 μήνες θεωρείται, για τρίτη συνεχόμενη δημοσκόπηση, χαμηλή (20%).

* Αποτίμηση – Αύξηση Κερδών – Διαχείριση Χαρτοφυλακίου

Οι συμμετέχοντες διαβεβαιώνουν σχεδόν ομόφωνα (85,7%) ότι η αγορά είναι δίκαια αποτιμημένη. Η σύνθεση της τριάδας των πιο υπερτιμημένων κλάδων παραμένει, με εξαίρεση μια ανταλλαγή θέσεων στην κορυφή, αναλλοίωτη: Τράπεζες, Μ.Μ.Ε. και Πληροφορική.

Στην απέναντι όχθη, όπως και στην τελευταία δημοσκόπηση, παρατηρείται μία νέα είσοδος: οι Τηλεπικοινωνίες αντικαθιστούν το Λιανεμπόριο, και μαζί με τις Κατακευές και την Ενέργεια απαρτίζουν το τρίο των πλέον υποτιμημένων κλάδων.

Η συντριπτική πλειοψηφία (90,5%) πιστεύει ότι τα εταιρικά αποτελέσματα κερδοφορίας του 4ου τριμήνου δεν θα υστερούν έναντι του τρίτου.

Επιπλέον, οι άνθρωποι της αγοράς συστηματικά υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή θα κυμανθεί το 2004 στο 10%-15%, αντί του 5%-10%, ενώ για το 2005 οι απόψεις διίστανται. Αναφορικά με τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, το ποσοστό ενός υποθετικού μικτού αμοιβαίου κεφαλαίου εσωτερικού με χρονικό ορίζοντα 12 μηνών που θα επενδυόταν σε μετοχές οριοθετήθηκε μεταξύ του διευρυμένου 40%-80%, έναντι 40%-60% στην προηγούμενη έρευνα.

* Κλαδική Εικόνα

Αναφορικά με την προτίμηση μετοχών μεγάλης ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι. Εξίσου διαιρεμένο είναι το σύνολο των ερωτηθέντων σε σχέση με την επιλογή μεταξύ κυκλικών και αμυντικών μετοχών.

* Βραχυχρόνιοι Συντελεστές

Στη βαθμολογία των καθοριστικών συντελεστών της αγοράς, οι ξένες αγορές διατηρούνται στην κορυφή. Εν τούτοις, δύο εγχώριοι συντελεστές, η εταιρική κερδοφορία και η αποτίμηση, διατηρούνται στην πρώτη τετράδα. Όσον αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ασφαλιστικό ζήτημα των τραπεζών (ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ), το 70% πιστεύει ότι θα επηρεάσει σημαντικώς θετικά την πορεία των μετοχών του κλάδου.

* Τοποθετήσεις Ελλήνων Θεσμικών σε Μετοχές Εξωτερικού

Το ποσοστό των ανθρώπων της αγοράς που θεωρεί ότι ο όγκος των ξένων μετοχών στα ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια θα αυξηθεί μειώθηκε δραματικά. Επιπλέον, όσοι προβλέπουν αύξηση, πιθανολογούν ότι θα είναι μικρότερη των προηγούμενων δημοσκοπήσεων.

* Παγκόσμια Οικονομία

Οι ειδικοί της αγοράς παρουσιάζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες. Συγκεκριμένα, όχι μόνο αυξήθηκε το ποσοστό των υποστηρικτών της ανόδου (60,0%), αλλά ταυτόχρονα μειώθηκε το ποσοστό όσων προειδοποιούσαν για στασιμότητα (25,0%), ενώ οι υποστηρικτές της υφέσεως παρέμειναν ολιγάριθμοι (15%).

Αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου, 57,9% αισιοδοξούν ότι θα βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο στο τέλος του 2005, ενώ οι απόψεις των υπολοίπων μοιράζονται μεταξύ αμετάβλητων και υψηλότερων πετρελαϊκών τιμών. Η κινέζικη οικονομία, ένα από τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, θα πραγματοποιήσει, με μεγαλύτερη βεβαιότητα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (94,7% έναντι 88,2%), ομαλή μακροοικονομική προσγείωση.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μαζί με τα αμερικανικά επιτόκια, που αναμένονται ωστόσο υψηλότερα, και την πορεία του δολαρίου, αποτελούν τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα το 2005.

* Ελληνική Οικονομία

Οι εγχώριες μακροοικονομικές προσδοκίες παρουσιάζονται χαμηλότερες για τρίτη συνεχόμενη δημοσκόπηση. Η αύξηση του Α.Ε.Π. υπολογίζεται σε 3,6% για το 2004 και 3,3% για το 2005 (3,7% και 3,3% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, αντιστοιχα, ενώ 3,9% και 3,4% στην προ-προηγούμενη).

Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί οριακά στο 3,2% και 3,1% για το 2004 και το 2005, αντίστοιχα (3,1% και 2,9% στην προηγούμενη έρευνα). Εν τέλει, ο εγχώριος μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή στο επόμενο τρίμηνο θα κινηθεί ελαφρώς καθοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v