Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Magna Trust: Τα πλήρη αποτελέσματα εννεαμήνου 2004

Αύξηση 21,5% σημείωσαν τα ενοποιημένα προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη εννεαμήνου των 345 εισηγμένων εταιριών, σύμφωνα με την Magna Trust. Σε επίπεδο απλών αποτελεσμάτων 284 εταιρίες ήταν κερδοφόρες και 61 ζημιογόνες, ενώ σε επίπεδο ομίλων οι κερδοφόρες μειώνονται στις 218 έναντι 37. Δείτε τα σχετικά αρχεία.

Magna Trust: Τα πλήρη αποτελέσματα εννεαμήνου 2004
Αύξηση 21,5% σημείωσαν τα ενοποιημένα προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη εννεαμήνου 2004 των 345 εισηγμένων στο ΧΑ εταιριών, έναντι της αντίστοιχης περσινής περίοδου, σύμφωνα με την Magna Trust Xρηματιστηριακή.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις εννεαμήνου ενισχύθηκαν κατά 14,6%.

Σε μητρικό επίπεδο, αύξηση 6,2% σημείωσαν τα προ φόρων κέρδη εννεαμήνου 2004 των εταιριών. Ο κύκλος εργασιών, σε επίπεδο μητρικής πάντα, ενισχύθηκε 9,1%, σε σχέση το περσινό εννεάμηνο.

Αν εξαιρεθεί ο τραπεζικός και ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών τότε τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ενισχύθηκαν κατά 24,6% και οι ενοποιημένες πωλήσεις κατά 14,6%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Αντίστοιχα σε μητρικό επίπεδο τα προ φόρων κέρδη ενισχύονται κατά 6,1% και οι πωλήσεις κατά 9,1%.

Eξάλλου, αν δεν συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα εννεαμήνου οι κατασκευαστικές εταιρίες τότε τα προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη αυξάνονται με ρυθμό 27% και οι ενοποιημένες πωλήσεις κατά 15,7%.

Ανάλογα, σε επίπεδο μητρικής η εξαίρεση των κατασκευαστικών εταιριών οδηγεί σε αύξηση κατά 7,4% στα προ φόρων κέρδη και 21,8% στις πωλήσεις.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μητρικής 284 εταιρίες ήταν κερδοφόρες και 61 ζημιογόνες, ενώ σε επίπεδο ομίλων οι κερδοφόρες μειώνονται στις 218 έναντι 37.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο απλών αποτελεσμάτων 22 εταιρίες πέρασαν στην κερδοφορία, έναντι 20 εταιριών σε ενοποιημένη βάση.

Αντίθετα, 31 εισηγμένες σε επίπεδο απλών αποτελεσμάτων κατέγραψαν ζημίες, ενώ πέρυσι είχαν κέρδη. Σε ενοποιημένο επίπεδο 15 εταιρίες ”πέρασαν στο κόκκινο”.

Πρωταθλητές σε αποδόσεις μεταξύ των κλάδων (μητρικό επίπεδο) ανακηρύσσονται οι εταιρίες Βιομηχανίας Επίπλων με αύξηση στα προ φόρων κέρδη 691,7%, ακολουθούμενες από τις εταιρίες Ειδών -Λύσεις Πληροφορικής (213,6%). Τα Βασικά Μέταλλα αύξησαν 195,5% τα προ φόρων κέρδη και οι Επενδυτικές εταιρίες 99%.

Στον αντίποδα, τις ισχυρότερες αναταράξεις στα προ φόρων κέρδη (εταιρικό επίπεδο) δέχθηκε ο Τηλεπικοινωνιακός κλάδος (πτώση 49,2%), ενώ ακολούθησαν οι εταιρίες Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (43,2%) και ο κλάδος των εταιριών Γεωργίας Κτηνοτροφίας (43,1%).

Σημειώνεται ότι η Δάρινγκ, η Τεχνοδομή και η Ευρωπαική Τεχνική δεν ανακοίνωσαν αποτελέσματα.

Σε συνοδευτικό των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου σχόλιο ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Magna Trust, Μάνος Χατζηδάκης και με σχετικό τίτλο ”Δύο άκρα, δύο αγορές” επισημαίνει ότι ”με κύριο άξονα τον τραπεζικό κλάδο η κερδοφορία εννεαμήνου των εισηγμένων εταιριών κράτησε το θετικό momentum του συνόλου της αγοράς εδραιώνοντας διψήφια ποσοστιαία αύξηση κερδών για δεύτερη συνεχή χρονιά”.

Το τρίτο τρίμηνο, όπως προσθέτει, παρά την εποχική ύφεση που παρατηρείται ήταν δυνατό για τις περισσότερες εισηγμένες, καθώς η διεξαγωγή της Ολυμπιάδας τον Αύγουστο διατήρησε την δραστηριότητα των εμπλεκομένων εταιριών σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, σε μια προσπάθεια εμφάνισης στους ισολογισμούς των εισηγμένων προβλέψεων, υποαξιών, απαξιωμένων αποθεμάτων και άλλων ζημιογόνων λογαριασμών ενόψει της εφαρμογής των ΔΛΠ από το 2005 υπήρξαν φαινόμενα στην τελική γραμμή που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οριακά για την πιθανότητα συνέχισης ύπαρξης κάποιων εταιριών.

Σε απόλυτους αριθμούς υπήρξαν ζημιές που ξεπερνούν την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση κάποιων εταιριών και θέτουν σε κίνδυνο την καθαρή τους θέση στο άμεσο μέλλον. Ήδη τρεις εταιρίες εμφανίζουν αρνητικά Ίδια Κεφάλαια (Microland, Δελτα Παγωτού, Plias) ενώ οι ζημιές εις νέον στο τέλος του έτους δεν αποκλείεται να προσθέσουν και νέες εταιρίες στην κατηγορία αυτή.

Το σωσίβιο της εμφάνισης της εμπορικής αξίας κάποιων ακινήτων που πιθανώς να έχουν στην κατοχή τους οι εταιρίες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα δεν θα είναι αρκετό αν άμεσα δεν αλλάξει κάτι στην λειτουργική δομή των εταιριών ή στην κεφαλαιακή διάρθρωση τους.

Ως επίδοση οι εταιρίες του FTSE -20 κράτησαν την πρωτοκαθεδρία στα κέρδη με το 69% να προέρχεται από αυτές και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η συνεισφορά του ΟΤΕ ήταν αρνητική. Η εμφάνιση αντίστοιχου εννεαμήνου στα ενοποιημένα κέρδη του ΟΠΑΠ ανεβάζει την συνολική επίδοση στο +25%, στοιχείο το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος και ανέβασε το γενικό σύνολο από το +10% στο 14%.

Οι ρυθμοί που παρατηρήθηκαν στο εννεάμηνο μπορούν να χαρακτηρισθούν πιο ρεαλιστικοί για πολλές εταιρίες, ειδικά των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων καθώς τα δύο προηγούμενα τρίμηνα είχαν πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης.

Βασική παράμετρος αυτής της περιόδου είναι ότι τα αποτελέσματα ”κουβαλάνε” ειδήσεις, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Η εμφάνιση καθαρών ισολογισμών, η βελτίωση των δεικτών απόδοσης αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν αφορά προθέσεις μειώσεων στρατηγικών ποσοστών. Από την άλλη πλευρά η αποτίμηση ”επιβίωσης” ή το υπερβολικό discount κερδών δημιουργεί προϋποθέσεις επιθετικών κινήσεων.

Η επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων αναμένεται να διευρύνει την διαχωριστική γραμμή που υπάρχει εδώ και 15 μήνες στην αγορά. Και θα είναι μια δίκαιη γραμμή μεταξύ εταιριών που έπαψαν να συνδέουν το μέλλον τους με την χρηματιστηριακή αποτίμηση και αυτών που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από την διακύμανση της τιμής τους.

Για την πρώτη κατηγορία μετοχών το μέλλον γράφει 2.800. Για την δεύτερη το περιθώριο και η απαξίωση φαντάζουν ως απλή επίπληξη μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο της παύσης λειτουργίας τους, καταλήγει ο υπέυθυνος του τμήματος ανάλυσης της Magna Trust.

* Το συνοδευτικό σχόλιο του Μ. Χατζηδάκη και το αρχείο με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων δημοσιεύονται δεξιά στη στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v