Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill Lynch: ”Ελληνική επέλαση στα Βαλκάνια”

Σημαντικά οφέλη από την επέκταση των ελληνικών τραπεζών στη βαλκανική χερσόνησο, της οποίας η αγορά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης ”βλέπει” η Merrill Lynch. Σωρευτικά κέρδη 70 εκατ. ευρώ για τις Εθνική, Eurobank και Alpha το 2003 από τις δραστηριότητες σε Βουλγαρία, Ρουμανία και FYROM.

Merrill Lynch: ”Ελληνική επέλαση στα Βαλκάνια”
Πολλά υποσχόμενη για τις ελληνικές τράπεζες είναι η ευκαιρία επέκτασης που παρουσιάζουν τα Βαλκάνια, αναφέρει σε report της με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2004 η Merrill Lynch και με τίτλο ”Ελληνες κυριαρχούν στα Βαλκάνια”.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η βαλκανική αγορά (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία- Μαυροβούνιο, FYROM) είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ελληνική.

Oι ελληνικές τράπεζες θα είναι ικανές να επεκτείνουν την εμπειρία τους στην περιοχή των Βαλκανίων, η οποία βρίσκεται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Εθνική, Alpha Bank και Eurobank στη βαλκανική, η Merrill Lynch επισημαίνει πως κατέχουν μερίδιο αγοράς της τάξης του 15% (σε όρους ενεργητικού), κάτι που όπως αναφέρει είχε ως αποτέλεσμα σωρευτικά κέρδη 70 εκατ. ευρώ για τις τρεις τράπεζες το 2003 από τις αγορές των Βουλγαρία, Ρουμανία και FYROM.

Η Εθνική και η Eurobank, τονίζει η Merrill, είναι περισσότερο επικεντρωμένες στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, ενώ η Alpha ”βλέπει” κυρίως τη ρουμανική αγορά, αν και είναι τοποθετημένη και σε Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία και FYROM. Ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, τη σημαντικότερη έκθεση στα Βαλκάνια έχει η Εθνική.

Η μεγαλύτερη επένδυση της Εθνικής Τράπεζας έγινε με την απόκτηση του 90% της βουλγαρικής UBB, ενώ το 2003, απέκτησε το 91% της Ρουμανικής Banca Romaneasca.

H Eurobank έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή της στη Ρουμανία, μέσω ποσοστού 58,6% στην 6η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Banc Post, ενώ ακολουθεί αυτή της Βουλγαρίας, όπου κατέχει το 96,7% της Post Bank. Στη Σερβία, η τράπεζα δραστηριοποιείται μέσω της Eurobank Beograd.

Το ενεργητικό των βαλκανικών μονάδων της Εθνικής ξεπερνά τα 1,95 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 4% του συνολικού ενεργητικού της τράπεζας.

Αναλυτικότερα, το ενεργητικό της Εθνικής στη Ρουμανία είναι 281 εκατ. ευρώ (28 υποκαταστήματα), στη Βουλγαρία 1,12 δισ. ευρώ (110 υποκαταστήματα), στην Αλβανία 62 εκατ. ευρώ (6 υποκ/ματα), στη FYROM 462 εκατ. ευρώ (48 υποκ/ματα) και στη Σερβία 46 εκατ. ευρώ (14 υποκ/ματα).

Για τη Eurobank, το ενεργητικό των βαλκανικών μονάδων είναι 1,17 δισ. ευρώ (ή 4% του συνολικού ενεργητικού), εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία (161 υποκ/ματα) τα 463 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία (119 υποκ/τα) και τα 13 στη Σερβία (4 υποκ/τα).

Το ενεργητικό της Alpha Bank στα Βαλκάνια ανέρχεται στα 914 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 3% του συνολικού ενεργητικού της τράπεζας. Τα 540 εκατ. ευρώ είναι το ενεργητικό των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία (19 υποκ/τα), τα 61 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία (1 υποκ/μα), τα 202 στην Αλβανία, όπου λειτουργούν 8 υποκ/τα, τα 48 στη FYROM (7 υποκ/ματα) και τα 63 εκατ. ευρώ στη Σερβία (3 υποκ/ματα).

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν καλή θέση στην αγορά ώστε να επωφεληθούν από την επικείμενη ανάπτυξη, ενώ πλεονέκτημα αποτελεί και η γεωγραφική τους θέση, αφού η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή.

Ενισχυτική των θετικών προοπτικών θεωρείται εξάλλου η προοπτική της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. που αναμένεται για το 2007.

Όπως υπολογίζει η Merrill Lynch, τα κέρδη από τις βαλκανικές μονάδες των ελληνικών τραπεζών θα αυξάνουν σταδιακά της συμμετοχή τους στην κερδοφορία των ομίλων, δεδομένης της εκεί δανειακής ανάπτυξης που είναι ”πολλά υποσχόμενη”.

Η δανειακή επέκταση στις βαλκανικές χώρες είναι περίπου στο 20% του επιπέδου της ελληνικής αγοράς, αναφέρει ο οίκος.

Ο μέσος όρος της ανάπτυξης του χρηματοοικονομικού κλάδου στα Βαλκάνια που το 2003 διαμορφώθηκε στο 28% είναι κατά πολύ υψηλότερος του 6% της Ε.Ε. και του 16% της ελληνικής αγοράς. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v