Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ”όργιο” στη μετοχή της Aspis και ο κ. Πιλάβιος

Ως νέα ”πρόκληση” για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που καλείται τώρα να διερευνήσει αν όσα έγιναν ήταν νομότυπα και θεμιτά, χαρακτηρίζεται από στελέχη της Σοφοκλέους το ”όργιο” συναλλαγών που έγινε σε ένα… 5λεπτο στη μετοχή της Aspis Βank, με προφανή στόχο να κλείσει πάνω από τα 3 ευρώ. Οι σοβαρές αιτιάσεις της αγοράς και η ”ακτινογραφία” των περίεργων συναλλαγών.

Το ”όργιο” στη μετοχή της Aspis και ο κ. Πιλάβιος
του Γιώργου Παπανικολάου

Πρωτοφανές συμβάν αποτελεί, σύμφωνα με κύκλους της χρηματιστηριακής αγοράς, η χθεσινή συμπεριφορά της μετοχής της Aspis Βank, ιδίως κατά το τελευταίο 5λεπτο της συνεδρίασης, συμπεριφορά που δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό, σε μια περίοδο κατά την οποία δίδεται μάχη εκ μέρους των αρχών για την τόνωση της ”αξιοπιστίας” της αγοράς.

Και δεν είναι μόνον ο πρωτοφανής ”οργασμός” συναλλαγών που έγινε χθες μέσα στο τελευταίο διάστημα λίγων λεπτών, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής της μετοχής έως και τα 3,20 ευρώ (φαινόμενο που σίγουρα απαντάται ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν της αγοράς).

Είναι και το γεγονός ότι η ”αιτία” που οδήγησε σε αυτές τις αγορές είναι απολύτως προφανής για όλους, πέραν εκείνων που πιστεύουν ενδεχομένως μόνον στις… συμπτώσεις.

Οι συναλλαγές αυτές, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, έγιναν καταφανώς προκειμένου να περάσει η τιμή της μετοχής τα 3 ευρώ, αφού αυτό είχε τεθεί από τις αρχές ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκοπεί στην επόμενη συνεδρίαση το ”δικαίωμα” συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας (ως ημέρα αποκοπής ορίστηκε από την Aspis η σημερινή, δηλαδή η 23η Ιουλίου).

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η απότομη άνοδος της μετοχής και η εκτόξευση των συναλλαγών στο τελευταίο πεντάλεπτο, και μάλιστα σε μια συνεδρίαση που έκλεισε με σημαντικές απώλειες τόσο για ολόκληρο το Χ.Α. όσο και για τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο;

Προφανώς ως ”σύμπτωση”, που προστίθεται βέβαια στην άλλη ”σύμπτωση”, δηλαδή ότι αν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν ξεπερνούσε η μετοχή το όριο των 3 ευρώ στη τιμή κλεισίματος, θα έπρεπε να αναβληθεί η αποκοπή του δικαιώματος για την αύξηση!

Κατόπιν αυτών, στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι το θέμα αποτελεί νέα ”πρόκληση” για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και για τον πρόεδρό της κ. Α. Πιλάβιο, προκειμένου να διαπιστωθεί εν τέλει αν όσα περίεργα συνέβησαν ήταν νομότυπα και θεμιτά και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Και αυτό για να πάψουν να υπάρχουν εφεξής οι αιτιάσεις περί ”άνισης μεταχείρισης” που είχαν σημαδέψει την κεφαλαιαγορά σε προηγούμενα διαστήματα. Αιτιάσεις που αιωρούνται ενόσω διεξάγεται η προσπάθεια της νέας ηγεσίας της να εκλείψουν απο την αγορά οι ”γκρίζες ζώνες”.

Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκαν χθες τα πράγματα. Έως τις 15.44 ο συνολικός όγκος συναλλαγών ήταν 100.000 τεμάχια (ήδη αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο συναλλαγών των προηγούμενων 10 ημερών που ήταν μόλις 37.000 τεμάχια). Μέσα στα επόμενα 16 λεπτά της ώρας συντελέστηκε ο υπόλοιπος όγκος συναλλαγών, που ήταν μόλις… 553.000 τεμάχια.

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό, όμως, είναι το γεγονός ότι τα 450.000 τεμάχια έγιναν μέσα στο τελευταίο… 5λεπτο, με σχεδόν τα μισά κομμάτια να αλλάζουν χέρια στο τελευταίο τρίλεπτο της συνεδρίασης!

Αντίστοιχη ήταν βέβαια και η εξέλιξη της τιμής. Μέχρι τις 15.00 η τιμή ήταν λίγο κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας, στα 2,88 ευρώ. Στις 15.30 είχε βρεθεί στα 2,91 ευρώ, στις 15.45 πέρασε στα 2,94 ευρώ, στις 15.55 ήταν στα 2,98 ευρώ και στις 15.56 βρέθηκε ”επιτέλους” στα 3 ευρώ!

Τα τελευταία τέσσερα λεπτά οι πράξεις έγιναν μεταξύ 3,02 και 3,20 ευρώ (άνοδος 10,34% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή κλεισίματος) και εν τέλει η νέα τιμή κλεισίματος διαμορφώθηκε στα 3,14 γράφοντας άνοδο 8,28%.

Ο σκοπός επετεύχθη, έστω και με συνολικές συναλλαγές που έφτασαν τα 653.000 τεμάχια, με προφανές κόστος της τάξεως των 1,8 εκατ. ευρώ για τους αγοραστές. Ωστόσο, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σοβαρότατα:

- Κατά πόσον δικαιολογείται ουσιαστικά και τυπικά η πραγματοποίηση μιας αύξησης κεφαλαίου με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών τα 3 ευρώ, όταν η παλαιά μετοχή πέρασε αυτή την τιμή μόλις για… 4 λεπτά της ώρας και όταν η προηγούμενη φορά που είχε καταγράψει τιμή πάνω από 3 ευρώ στο ”ταμπλό” ήταν στις 17 Φεβρουαρίου του 2004, ήτοι πριν από… πέντε μήνες και παραπάνω;

- Κατά πόσον είναι θεμιτή η προώθηση μιας αύξησης όταν μόλις έξι συνεδριάσεις πριν από την αποκοπή του δικαιώματος η τιμή της μετοχής είχε φτάσει να βρίσκεται σχεδόν 25% χαμηλότερα; Σημειώνεται σχετικά ότι η τιμή της Αspis έκλεισε στις 14 Ιουλίου στα 2,44 ευρώ. Πρόκειται για ”σημαδιακή” ημερομηνία, καθώς την επομένη έγινε γνωστό ότι το Χ.Α. ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίων της Aspis Bank με τιμή διάθεσης τα 3 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι στην ημερομηνία αποκοπής του σχετικού δικαιώματος η τρέχουσα τιμή της μετοχής θα είναι τουλάχιστον 3 ευρώ.

Από την ίδια ημέρα ξεκίνησε μια άνοδος έξι συνεδριάσεων, που ποσοστιαία ανέρχεται σε περίπου 30% και ”κάλυψε” τις προδιαγραφές του Χ.Α., έστω και για 4 λεπτά της ώρας.

Τα ερωτήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ.

Διότι υπάρχει το ερώτημα ποιοι αγόραζαν σε αυτά τα τελευταία 5 ή και 15 λεπτά της ώρας και έφεραν την τιμή πάνω από τα 3 ευρώ; Όλα δείχνουν ότι πρέπει να διερευνηθεί αν υπήρξαν συντονισμένες ενέργειες για τη διαμόρφωση της τιμής κλεισίματος από φυσικά πρόσωπα ή οντότητες που ενεργούσαν με τον ίδιο στόχο.

Επρόκειτο μήπως για χαρτοφυλάκια ευθέως συνδεόμενα με την τράπεζα και τον όμιλο ΑΣΠΙΣ, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, αλλά και δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου;

Κι αν ναι, κατά πόσον αυτό είναι εύλογο και θεμιτό;

Διότι, όπως υποστηρίζουν γνώστες της αγοράς, ”πρόθεση του Χ.Α. που έδωσε έγκριση στην αύξηση με τον όρο να είναι η τρέχουσα τιμή άνω των 3 ευρώ, προφανώς δεν ήταν να συντελεστεί η προϋπόθεση μέσα στα ελάχιστα τελευταία λεπτά μιας και μόνον συνεδρίασης, με τρόπο που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στην επενδυτική κοινή γνώμη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v