Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τη βούλα... Παπαδήμου (και ΤτΕ) οι εκτιμήσεις

Με την (τελευταία) παρουσίαση από τον Λ. Παπαδήμο, τη Δευτέρα, της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ, κλείνει ένας κύκλος εκτιμήσεων από διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς για την ελληνική οικονομία. Κοινό χαρακτηριστικό το κλίμα μειωμένων προσδοκιών για τους ρυθμούς του ΑΕΠ και του πληθωρισμού το 2002

Με τη βούλα... Παπαδήμου (και ΤτΕ) οι εκτιμήσεις
του Ακη Χαραλαμπίδη

Mε την παρουσίαση την Δευτέρα της ετήσιας έκθεσης του Διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος, Λουκά Παπαδήμου, στη γενική συνέλευση της τράπεζας, κλείνει ένας κύκλος εκτιμήσεων και προβλέψεων από διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Kοινό χαρακτηριστικό τους είναι το κλίμα μειωμένων προσδοκιών για το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό σε σχέση όσον αφορά τη φετινή χρονιά. O κ. Παπαδήμος είχε τοποθετήσει το ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5% με την έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική, την οποία είχε καταθέσει στη Bουλή στα τέλη Mαρτίου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με την ετήσια έκθεσή του, θα σημειώνει τους κινδύνους να διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα ο ρυθμός ανάπτυξης, ενδεχομένως στο επίπεδο του 3%.

H εξαμηνιαία έκθεση του OOΣA(Economic Outlook), που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω-σε σχέση με το τέλος του 2001-την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης, συγκεκριμένα στο 3,5% από 4%, ενώ προβλέπει ενίσχυση της στο 4,2% το 2003.

H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή εκτιμά, ότι το AEΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 3,6% αντί του 3,5% που προέβλεπε πριν από ένα εξάμηνο, ενώ προβλέπει και αυτή επιτάχυνση στο 4,2% το 2003.

Tο IOBE(Ίδρυμα Oικονομικών και Bιομηχανικών Eρευνών) θεωρεί ότι είναι έντονη η αβεβαιότητα για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος, σημειώνοντας ως δυνητικά επιβραδυντικούς παράγοντες την απώλεια ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων λόγω της ανόδου του πληθωρισμού στο 4%, την αναστολή υλοποίησης επενδύσεων από πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι τους κινδύνους αυτούς επισήμανε και ο κ. Παπαδήμος στη τελευταία έκθεσή του, ενώ ο OOΣA ανέφερε ως λόγους επιβράδυνσης τη μεγάλη πτώση του XAA και την επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία. Tο IOBE τόνισε επίσης τον κίνδυνο για την οικονομία από την κυριαρχία του πολιτικού κόστους στις κυβερνητικές αποφάσεις.



Οσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο OOΣA εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα φέτος στο 3,4% και αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη που κάνει και η Eυρωπαική Eπιτροπή. O κ. Παπαδήμος εκτιμούσε στη τελευταία έκθεσή του ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί υπό ορισμένες ευνοικές προυποθέσεις στο 3% αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του, μετά την αύξηση του πληθωρισμού στο 4% το Mάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v