Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Επείγουν οι επενδύσεις στον τομέα ενέργειας

Επιτακτική είναι ανάγκη νέων επενδύσεων στον ηλεκτροπαραγωγικό τομέα, σημειώνει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα, αναφέροντας πως ο ρυθμός αύξησης στην κατανάλωση ηλεκτρισμού ξεπερνά σημαντικά το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά την τελευταία πενταετία και επισημαίνοντας το μη ελκυστικό των τιμών του ηλεκτρικού για τους νέους επενδυτές.

ΕΤΕ: Επείγουν οι επενδύσεις στον τομέα ενέργειας
Επιτακτική είναι ανάγκη νέων επενδύσεων στον ηλεκτροπαραγωγικό τομέα, σημειώνει στην ανάλυσή της (Greece: Economic & Market Analysis - Μάιος-Ιούνιος 2004) η Εθνική Τράπεζα, αναφέροντας πως ο ρυθμός αύξησης στην κατανάλωση ηλεκτρισμού ξεπερνά σημαντικά το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά την τελευταία πενταετία.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση, επισημαίνει η ΕΤΕ, είναι αυξανόμενη με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 4,8%, σε σύγκριση με 3,7% που είναι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης στη ζήτηση ηλεκτρισμού, κατά τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να εξαντλήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες του εγχώριου ηλεκτροπαραγωγικού τομέα καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη νέων επενδύσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εθνική, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι αρκετά ελκυστικές για τους νέους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερες για τα νοικοκυριά σε σύγκριση με την ευρωζώνη (κατά 35% περίπου), ενώ οι τιμές βιομηχανικού ρεύματος βρίσκονται κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Το χαμηλό επίπεδο των τιμών, τονίζει η Τράπεζα, αντανακλά το γεγονός ότι η ΔΕΗ, ο παραγωγός του 97% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, χρησιμοποιεί μια σχετικά φθηνή πρώτη ύλη, το λιγνίτη.

Ωστόσο σημειώνεται πως οι νέοι παραγωγοί θα βασίζονται κυρίως σε μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο, σημαντικά ακριβότερη πρώτη ύλη.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η Ελλάδα είναι μία εκ των ταχύτερα αναπτυσσομένων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωζώνη, γεγονός εύλογο, δεδομένου του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ηλεκτρισμού στη χώρα παραμένει μία εκ των δύο χαμηλότερων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση θα εξακολουθήσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Πιο αναλυτικά, τονίζει η Εθνική, κατά τα επόμενα χρόνια, η ζήτηση θα εξακολουθήσει να αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η αυξημένη μεταβλητότητα και οι σημαντικά υψηλότερες ετήσιες αιχμές ζήτησης ισχύος αναμένεται να απαιτήσουν την περαιτέρω αύξηση του αποθέματος εγκατεστημένης ισχύος κατά 3200 ΜW, προκειμένου να υπάρχει επαρκής προσφορά έως το 2010, ενώ σήμερα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης σχέδια παραγωγής ισχύος συνολικού μεγέθους 1200 ΜW.

Όμως, συμπεραίνει η Εθνική Τράπεζα, η πιθανή ενσωμάτωση στον υπό διαμόρφωση ”Κώδικα Διαχείρισης και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας” της δυνατότητας του Διαχειριστή του Δικτύου να προαγοράζει συμβόλαια διαθεσιμότητας ισχύος -με τα οποία ο διαχειριστής του δικτύου δεσμεύεται να αγοράσει συγκεκριμένη ποσότητα ισχύος σε συγκεκριμένο χρόνο- αναμένεται να καταστήσει ελκυστικότερες τις επενδύσεις, καθώς θα εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η ανάκτηση ενός τουλάχιστον τμήματος του σταθερού κόστους της αρχικής επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v