Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς αγορές: Η ρευστότητα έλκει κεφάλαια

Περίπου 3,5 τρισ. δολάρια αναμένεται να μετακινηθούν στα διεθνή χρηματιστήρια μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, επιτείνοντας τις διακυμάνσεις. Υποδοχείς των κεφαλαίων αναμένεται να καταστούν οι αγορές με υψηλό free float, για το οποίο δεν διακρίνεται η Σοφοκλέους.

Διεθνείς αγορές: Η ρευστότητα έλκει κεφάλαια
Περίπου 3,5 τρισ. δολάρια, ή 3,9 τρισ. ευρώ, αναμένεται να μετακινηθούν κατά το προσεχές μήνα μεταξύ χρηματιστηρίων της υφηλίου, απόρροια της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, η σύνθεση των οποίων ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Γενεύη.

Εν τούτοις, πάγια ”πολιτική” του οργανισμού είναι να ανακοινώνει τις προθέσεις της ένα τουλάχιστον μήνα προτού τεθούν σε ισχύ οι νέοι δείκτες προκειμένου οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων τύπου index tracking, ήτοι αυτών που τοποθετούνται επί των δεικτών του οργανισμού MSCI, να μπορέσουν να προσαρμόσουν ανάλογα τις θέσεις τους.

Συνεπώς, έως και την 31η Μαΐου, όποτε και θα τεθούν σε ισχύ παγκοσμίως οι νέοι δείκτες, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό στερέωμα ενδέχεται να εμφανίσει ακόμη μεγαλύτερο βαθμό διακυμάνσεων, καθώς κάποιοι θα ”μπαίνουν” στην αγορά, κάποιοι θα ”βγαίνουν” και έτσι όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, με την αβεβαιότητα να πλανάται πάνω από τα διεθνή χρηματιστήρια, κάθε άλλο παρά ομαλή ίσως είναι αυτή η μετάβαση.

Σημαντικά κερδισμένες από την αναδιάρθρωση αποδεικνύονται οι κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Επιχειρώντας να αιτιολογήσουμε αυτή την εξέλιξη, δύο είναι οι βασικές παράμετροι που πρέπει να προβληθούν.

Αφενός, οι εταιρίες της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, με επίκεντρο τη Μ. Βρετανία και τον Dow Jones, εμφανίζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ελεύθερης διασποράς. Με δεδομένο ότι το free-float – αρχής γενομένης από την 31η Μαΐου – προσδιορίζει κατά 50% το ειδικό βάρος μιας μετοχής, δεν προκαλεί έκπληξη η αναθεώρηση ”υπέρ” αυτών των αγορών.

Αφετέρου, ακόμα και μετά τη παρατεταμένη διόρθωση, οι εισηγμένες στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξακολουθούν να εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση πολύ μεγαλύτερη του παγκόσμιου μέσου όρου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι η MSCI, στην ανακοίνωση της, τονίζει ότι δεδομένης του υψηλού volatility, υποχρεούται να προτάξει, ως έγκυρος οργανισμός, εταιρίες που συνδυάζουν την υψηλή κεφαλαιοποίηση με τη διασπορά, ήτοι είναι λιγότερο ευάλωτες σε έντονες διακυμάνσεις.

Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη φορά, η Σοφοκλέους μένει εκτός του νυμφώνος. Κάτι οι πιέσεις των τελευταίων μηνών που έχουν μειώσει τη κεφαλαιοποίηση των υφιστάμενων μετοχών του MSCI, κάτι η αδυναμία προσαρμογής στον κανόνα της ελεύθερης διασποράς, τα περιθώρια για μεγαλύτερη συμμετοχή του MSCI Greece στους παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς δείκτες ήταν από καιρό γνωστό ότι ήταν περιορισμένα. Αν μη τι άλλο όμως, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι η δυνατότητα προσέλκυσης κεφαλαίων στις ”περιφερειακές” αγορές είναι διαρκώς μειούμενη, κατηγορία στην οποία αναμφισβήτητα εμπίπτει και το ΧΑΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v