Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασαν ”τα χειρότερα” για τη Νέα Οικονομία

Ανάκαμψη φαίνεται να παρουσιάζουν οι εταιρίες dot-com, σύμφωνα με έρευνα της Webmergers. Στο α΄ τρίμηνο του 2002 ο ρυθμός των χρεοκοπιών μειώθηκε κατά 67%, καθώς αποχώρησαν οι εταιρίες με μη βιώσιμα business plans, όπως επίσης και αυτές που είχαν υψηλές δαπάνες (cash burners).

Πέρασαν ”τα χειρότερα” για τη Νέα Οικονομία
Ανάκαμψη δείχνει να παρουσιάζει η ”πολύπαθη” τα τελευταία χρόνια Νέα Οικονομία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, των γνωστών πλέον dot-com, των επιχειρήσεων που λειτουργούν μέσω Διαδικτύου.

Τα τελευταία 2 χρόνια οι επιχειρήσεις αυτές τερμάτιζαν τη λειτουργία τους ή χρεοκοπούσαν με εξαιρετική συχνότητα, με αποτέλεσμα οι αναλυτές του κλάδου να τις ονομάζουν πλέον dot-bombs.

Από την αρχή του έτους όμως οι επιχειρήσεις αυτές άρχισαν να εμφανίζουν μια σταδιακή ανάκαμψη, με αποτέλεσμα το μήνα Μάρτιο να κλείσουν μόλις 17 τέτοιες επιχειρήσεις, ο μικρότερος συνολικά αριθμός από τον Αύγουστο του 2000, όταν το φαινόμενο δεν είχε ακόμη παρουσιάσει έξαρση.



Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Webmergers, συμβούλων δικτυακών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η τάση που καταγράφεται από την αρχή του έτους, καθώς 19 dot-com έκλεισαν τον Ιανουάριο και 18 το Φεβρουάριο.

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του έτους τα ”κλεισίματα” μειώθηκαν κατά 67% και ανήλθαν μόλις σε 54, έναντι 164 που ήταν ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν κατά το τρίμηνο του 2001.

Το φαινόμενο των dot-bombs ξεκίνησε μετά τα μέσα του 2000, όταν ταυτόχρονα παρατηρήθηκε η ραγδαία πτώση του τεχνολογικού δείκτη του NYSE. Σύμφωνα πάντα με την εταιρία Webmergers, στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2000 και Οκτωβρίου 2001 παρατηρούνταν κατά μέσο όρο 33 dot-bombs μηνιαίως.

Η χειρότερη περίοδος ήταν, σύμφωνα με τα στατιστικά, το πρώτο εξάμηνο του 2001, όταν ο αριθμός των dot-com που έκλεισαν ή χρεοκόπησαν ανήλθε σε 345, ήτοι 57,5 μηνιαίως. Η ύφεση του φαινομένου παρατηρήθηκε στα τέλη του 2001, καθώς το Νοέμβριο οι dot-bombs περιορίστηκαν σε 21, ενώ τον επόμενο μήνα αυξήθηκαν ελάχιστα, μόλις σε 23.

Αναλυτές της αγοράς είχαν προβλέψει την ύφεση και την εξηγούν λέγοντας ότι έγινε ένα σημαντικό ξεκαθάρισμα. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες με μη βιώσιμα business plans καθώς και αυτές που είχαν υψηλές δαπάνες (cash burners) αποχώρησαν από την αγορά, αφήνοντας χώρο (και φυσικά προοπτική) για όσες απέμειναν.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Webmergers, Tim Miller, ”πρόκειται για την on-line εφαρμογή της θεωρίας του Δαρβίνου, όπου ο ισχυρότερος επιβιώνει”.

Σ.Α.Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v