Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Καλογήρου: Σηκώνει ψηλότερα τον πήχη η ΚτΠ

Ως έτος υψηλών προδιαγραφών, απαιτήσεων και προσδοκιών προσδιόρισε το 2004 για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο Γιάννης Καλογήρου, ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών. Επίκειται η υπογραφή συμβάσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ, ήτοι διπλάσιο του 2003. Τι δείχνει ειδική έρευνα για την πρόοδο της πληροφορικής και του Internet.

Γ. Καλογήρου: Σηκώνει ψηλότερα τον πήχη η ΚτΠ
Ετος υψηλών προδιαγραφών, απαιτήσεων και προσδοκιών είναι το 2004 για την Κοινωνία της Πληροφορίας, της οποίας οι στόχοι συνοψίζονται στην ολοκλήρωση των εντάξεων των έργων σε όλους τους τομείς, στην υπογραφή συμβάσεων ύψους 1.000 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει τον υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2003, καθώς έχουν υπογραφεί συμβάσεις 450 εκατ. ευρώ.

Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ειδικός γραμματέας της Κοινωνίας της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Καλογήρου, εξαίροντας το έργο της υπηρεσίας, και αποδεικνύοντας με νούμερα ότι το έργο που επετεύχθη κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρήσης, είναι το έργο που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός διετίας.

Ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στον απολογισμό της χρήσης 2003 αλλά και τον προγραμματισμό για το πρώτο τετράμηνο του 2004, υπογραμμίζοντας ότι το 2003 όχι μόνο αποφεύχθηκε η απώλεια πόρων τους προγράμματος, αλλά εισέρευσαν στο πρόγραμμα και πρόσθετοι από τους υπολογιζόμενους πόρους, ύψους 158,5 εκατ. ευρώ.

Οι στόχοι για το 2004, εκτός από τους προαναφερθέντες στο εισαγωγικό του παρόντος, περιλαμβάνουν επίσης και πρόσθετες δαπάνες ύψους 650 εκατ. ευρώ. Σημειώθηκε, μάλιστα ότι το 2003 εντάχθηκαν πρόσθετα έργα στο πρόγραμμα ισοδύναμου προϋπολογισμού με τα έργα που συνολικά είχαν ενταχθεί τα τελευταία 2 έτη, ενώ το 2004 αναμένεται να υπάρξουν ισοδύναμες δαπάνες με αυτές των τριών τελευταίων ετών.

Για να επιτευχθούν όμως οι προαναφερθέντες στόχοι, ο κ. Γ. Καλογήρου επεσήμανε ότι χρειάζεται εστίαση σε αυτούς και παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της ευρυζωνικής πρόσβασης, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της ΚτΠ, μέσω συνεχής παρακολούθησης της εξέλιξης των τιμών και συνδέσεων ADSL, οι οποίες, όπως τόνισε, θα πρέπει σύντομα να είναι πολύ κάτω από τα 30 ευρώ, καθώς και η παρακολούθηση της τήρησης του σχεδίου δράσης υλοποίησης των 10 έργων για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε.

Προωθητικές ενέργειες για το επόμενο τετράμηνο έχουν δρομολογηθεί για την παιδεία, τον πολιτισμό, τη δημόσια διοίκηση, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Ειδικά για τον τελευταίο τομέα, αναμένεται η ανακοίνωση προκήρυξης ”Wireless Hotspots”, ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, το έργο ηλεκτρονικοποίησης των Δημόσιων Προμηθειών, η ανακοίνωση εντός του Φεβρουαρίου των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των 2.000 προτάσεων του ”Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά Β΄ Κύκλος”, προϋπολογισμού 182,4 εκατ. ευρώ και η έναρξη υποβολής των προτάσεων στο ”Αγροτικό Δικτυωθείτε” 15,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη της ευρυζωνικής πρόσβασης, τονίστηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την διερεύνηση της τιμής παροχής ADSL υπηρεσιών, προώθηση του σχεδίου δράσης (περιλαμβάνει 10 έργα συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ).

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2004 έχουν ανακοινωθεί προσκλήσεις ύψους 2.460 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 87% του προγράμματος, έχουν ενταχθεί 1.604 εκατ. ευρώ (57% του προγράμματος), έχουν υπογραφεί συμβάσεις 445 εκατ. ευρώ (16% του προγράμματος) και έχουν δηλωθεί δαπάνες 265 εκατ. ευρώ 12% της συνολικής δαπάνης και 19% της κοινοτικής συνδρομής.

Σημειώνεται ότι από τα 265 εκατ. ευρώ που έχουν δηλωθεί ως δαπάνες, το 68% αυτών έχουν κατευθυνθεί προς επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα.

Ο κ. Γ. Καλογήρου έκανε αναφορά σε έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την ΚτΠ και τον ΣΕΠΕ για την πρόοδο που εμφανίζει στη χώρα μας η πληροφορική και το Internet.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, σήμερα χρησιμοποιούν Internet ένας στους τέσσερις Έλληνες, ηλικίας από 15 έως και 65 ετών, έναντι ένας στους δέκα, που ήταν το αντίστοιχο νούμερο το 2001.

Ωστόσο, ένας στους δύο Έλληνες ηλικίας 15-24 ετών είναι χρήστης Internet, όταν το 2001 ήταν ένας στους τέσσερις, ενώ περισσότεροι από 1 εκατ. Έλληνες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά.

Επιπρόσθετα το 15,2% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σύνδεση στο διαδίκτυο έναντι 12,4% πέρυσι.

Ενθαρρυντικά είναι όμως και τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις άνω των 10 εργαζομένων, όπου το 92% χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη να είναι 94%, 745 έχει σύνδεση στο διαδίκτυο έναντι 83% στην Ευρώπη και 39% διαθέτει εταιρική ιστοσελίδα, έναντι 52% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Για την αρτιότερη εικόνα των αποτελεσμάτων της έρευνας, υπάρχει και αναφορά στο τι πιστεύει για την διείσδυση των Η/Υ και του Internet στην χώρα μας η αγορά της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη διετία, καθώς φαίνεται ότι η κάμψη του κλάδου παγκοσμίως έχει περάσει και σχεδόν τα 4/5 του κλάδου εκτιμούν ανοδική πορεία των επενδύσεων του 2004.

Πηγές ανάπτυξης για τον κλάδο θεωρούνται:

* Διάδοση των ΤΠΕ σε άλλους κλάδους όπως π.χ Τουρισμός

* Διεύρυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης

* Ποιότητα και επάρκεια ανθρωπίνου δυναμικού

Εμπόδια ανάπτυξης θεωρούνται:

* Το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς που σημαίνει ανάγκη για εξωστρέφεια και κεφαλαιοποίηση της απόκτησης τεχνογνωσίας από τα έργα της ΚτΠ με έργα γειτονικών χωρών

* Χαμηλό επίπεδο πληροφοριακής κουλτούρας

* Επίπεδο οργάνωσης επιχειρήσεων και ευκολία αναδιάρθρωσης με κατεύθυνση την εισαγωγή των ΤΠΕ

Τέλος, από την έρευνα συμπεραίνεται ότι το ένα τέταρτο του κλάδου δηλώνει υψηλή εξάρτηση της δραστηριότητάς του από τη συμμετοχή του στο ΚΠΣ αλλά πάνω από το 1/3 θεωρεί ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα δεν εξαρτάται άμεσα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Αντιόπη Σχοινά

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v