Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προτιμήσεις των Ελλήνων για τους Αγώνες το 2004

Ο στίβος, η άρση βαρών, αλλά και το ποδόσφαιρο καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των Ελλήνων για τα αθλήματα που θα παρακολουθήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της GfK Market Analysis.

Οι προτιμήσεις των Ελλήνων για τους Αγώνες το 2004
Ο στίβος, η άρση βαρών, αλλά και το ποδόσφαιρο καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των Ελλήνων για τα αθλήματα που θα παρακολουθήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της GfK Market Analysis.

Ειδικότερα, στην ερώτηση ”Ποια αγωνίσματα προτιμάτε;” τα αγωνίσματα που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τα οποία δηλώνεται ότι έχουν ήδη αγοραστεί εισιτήρια επηρεάζονται σαφέστατα από το φύλο, την ηλικία και την περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ο στίβος (46%), η άρση βαρών (22%), το ποδόσφαιρο (21%) και το μπάσκετ (12%), ενώ τα υπόλοιπα αθλήματα ακολουθούν με ποσοστά μικρότερα ή ίσα του 5% (Βάση: όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια).

Εκτός όμως από την παρακολούθηση των Αγώνων μέσα από τα στάδια, οι Έλληνες στην πλειονότητά τους θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες από την τηλεόραση. Τα αγωνίσματα που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο στίβος (62%) η άρση βαρών (30%), το ποδόσφαιρο 19%, το μπάσκετ 19%, η γυμναστική 18% και η κολύμβηση 11%, ενώ τα υπόλοιπα αθλήματα έπονται με ποσοστά μικρότερα ή ίσα του 5%.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της GfK Market Analysis, η πλειονότητα των Ελλήνων προτίθεται να παρακολουθήσει από την τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η GfK Market Analysis διεξήγαγε την έρευνα με σκοπό την καταγραφή των απόψεων του μέσου Έλληνα αναφορικά με τη διεξαγωγή των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και των προθέσεων των Ελλήνων να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη μέθοδο CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) από τις 11 έως τις 24 Νοεμβρίου 2003, σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων (ανδρών και γυναικών ηλικίας από 18 έως 64 ετών). Το μέγιστο στατιστικό σφάλμα υπολογίζεται σε ποσοστό ±2,8%.

Η επιλογή των ερωτώμενων βασίζεται σε quota (ποσοστώσεις) κατά φύλο, ομάδα ηλικίας και αστικότητα. Οι αριθμοί τηλεφώνου των νοικοκυριών επιλέγονται τυχαία από τους ηλεκτρονικούς καταλόγους του ΟΤΕ. To ερωτηματολόγιο αποτέλεσε μέρος της μηνιαίας Πολυσυμμετοχικής Πανελλαδικής Έρευνας CATIBUS, που διεξάγει η GfK Market Analysis από το 1996.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται ότι περίπου 1.000.000 Έλληνες προτίθενται να παρευρεθούν στα Ολυμπιακά στάδια για να παρακολουθήσουν κάποιο αγώνισμα από κοντά, ενώ η πλειονότητα των υπολοίπων έχει σκοπό να παρακολουθήσει τους Αγώνες από την τηλεόραση.

Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τους Αγώνες έως τον Αύγουστο, τρεις στους τέσσερις Έλληνες απάντησαν θετικά. Λιγότερο αισιόδοξοι, όμως, φαίνεται να είναι οι περισσότεροι Έλληνες για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το πέρας των Ολυμπιακών: Μόνο το 30% των ερωτηθέντων φαίνεται να πιστεύει ότι τα οφέλη θα είναι περισσότερα από τα προβλήματα που θα προκύψουν με το πέρας των Ολυμπιακών.

Στο ερώτημα ”Θα παρακολουθήσετε τελικά τους Αγώνες από κοντά;” το 62% δηλώνει ότι θα δει τους Αγώνες μόνο από την τηλεόραση, το 12% δεν έχει ακόμα αποφασίσει, ενώ ένα 11% δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να παρακολουθήσει τους Αγώνες καθόλου. Από τους 1.252 ερωτώμενους το 5% δήλωσε ότι προτίθεται να παρακολουθήσει τους Αγώνες από κοντά, ενώ το 9% και από κοντά αλλά και από τα ΜΜΕ.

Με δεδομένο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πόλεις και κυρίως βεβαίως στην Αθήνα, έχει σημασία η διαφοροποίηση της πρόθεσης μέσα στις δύο μεγάλες πόλεις: Στην Αθήνα το 21% συνολικά προτίθεται να παρακολουθήσει τους Αγώνες από το στάδιο ή και από το στάδιο και από την τηλεόραση (7% και 14% αντίστοιχα).

Αυτό αντιστοιχεί σε 419.000 περίπου ανθρώπους, δηλαδή το 43% των προτιθεμένων να παρακολουθήσουν προέρχεται από την Αθήνα, ποσοστό που όπως είναι λογικό υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό της Αθήνας στο συνολικό υπό εξέταση πληθυσμό (29%).

Τέλος το 58% δηλώνει ότι θα δει τους Αγώνες από την τηλεόραση, το 9% είναι αναποφάσιστοι ή δεν ξέρουν, ενώ αυτοί που δεν θα παρακολουθήσουν καθόλου είναι το 12%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται σε 9% πρόθεση παρακολούθησης από στάδιο ή και από το στάδιο και από τα ΜΜΕ, το 67% μόνο ΜΜΕ, 11% αναποφάσιστοι/δεν ξέρω και 10% όχι δεν έχω σκοπό.

ΣΗΜ.: Το ποσοστό που λείπει για να αθροίσουν στο 100 τα ποσοστά αντιστοιχεί στους εθελοντές.

Στο ερώτημα ”Ποιοι λόγοι εμποδίζουν το φίλαθλο κοινό να παρευρεθεί στα Ολυμπιακά στάδια;”, η απόσταση από τις Ολυμπιακές πόλεις είναι ο κύριος λόγος (48%) που εμποδίζει στο σύνολο τους Έλληνες να παρακολουθήσουν τους Αγώνες μέσα από τα στάδια (προσωπική παρουσία).

Η Αθήνα σαφέστατα απαντά διαφορετικά σε αυτή την ερώτηση, αφού ο λόγος της απόστασης δεν υφίσταται.

Έτσι όσοι Αθηναίοι δεν θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες με προσωπική επίσκεψη στα στάδια αναφέρουν σαν κυριότερους λόγους, το 22% την περίοδο των διακοπών, το 17% την ακρίβεια των εισιτηρίων, το 15% την παρακολούθηση από τα ΜΜΕ, το 12% την αγοραφοβία και άλλους διάφορους λόγους με ποσοστά μικρότερα του 10%.

Τέλος, οι Έλληνες ρωτήθηκαν για τη γνώμη τους σχετικά με τα οφέλη ή τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην κοινωνία και την οικονομία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 13% απάντησε ότι θα υπάρχουν μόνο οφέλη, το 16% απάντησε ότι θα υπάρξουν κυρίως οφέλη και κάποια προβλήματα, το 15% απάντησε ότι θα υπάρξουν οφέλη και προβλήματα στον ίδιο βαθμό, το 16% απάντησε ότι θα υπάρξουν κυρίως προβλήματα και κάποια οφέλη και το 24% απάντησε ότι θα υπάρξουν μόνο προβλήματα.

Οι γυναίκες είναι λιγότερο ”θετικές” από τους άνδρες, ενώ η ανάλυση σε ηλικίες και περιοχές δεν δείχνει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις.

Στα οφέλη της οικονομίας καταχωρείται η υποδομή που δημιουργείται, είτε σαν βοήθεια στην οικονομία (46%) είτε σαν βοήθεια στη λύση προβλημάτων των πόλεων (33%) και ειδικότερα στο συγκοινωνιακό (23%), η ανάπτυξη του τουρισμού (33%), η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό (19%) και η μακρόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας.

Στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν καταχωρούνται η κάμψη της ανάπτυξης της οικονομίας (40%), η αύξηση της φορολογίας για την αποπληρωμή των Ολυμπιακών έργων (33%), η αύξηση των κρατικών χρεών (20%) και η αύξηση της εγκληματικότητας (4%).

Στο ερώτημα ”Εφτά μήνες μένουν, προλαβαίνουμε;” το 47% είναι σίγουρο ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Αύγουστο για την Ολυμπιάδα, το 28% θεωρεί ότι μάλλον θα είμαστε έτοιμοι, ενώ συνολικά ένα 12% θεωρεί ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι (3% σίγουρα όχι, 9% μάλλον όχι). Τέλος, ένα 7% πιστεύει ότι θα είμαστε έτοιμοι αλλά με προβλήματα και ένα 6% δεν γνωρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v