Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική: Οι Γάλλοι και τα συμφέροντα μειοψηφίας

Σχεδόν απαρατήρητα πέρασαν τα ”καυτά” σημεία των σχεδίων της SocGen για τη Γενική Τράπεζα. Κι αυτό, παρά το ότι προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα ως προς την προστασία των συμφερόντων των λοιπών μετόχων μειοψηφίας, αλλά και για τα μακροχρόνια συμφέροντα του ιδίου του ΜΤΣ.

Γενική: Οι Γάλλοι και τα συμφέροντα μειοψηφίας
του Γιώργου Παπανικολάου

Ουδείς βέβαια αμφιβάλλει ότι η πλήρης είσοδος ενός κολοσσού, όπως η Societe Generale, στα δρώμενα της ελληνικής λιανικής τραπεζικής είναι θετικό γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να λάβει χώρα αυτή η είσοδος δεν παύει να δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα ως προς την προστασία των συμφερόντων, τόσο του ιδίου του ΜΤΣ όσο και των λοιπών μετόχων μειοψηφίας της Γενικής Τράπεζας, ήτοι των χρηματιστηριακών επενδυτών και του Ταμείου των εργαζομένων. Γεγονός επίσης μείζονος σημασίας, μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει στο χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερο σκεπτικισμό έχει προκαλέσει σε όσους τη μελέτησαν προσεκτικά η ανακοίνωση της Societe Generale, μέσω της οποίας αποκαλύπτονται εν μέρει, αλλά με επίσημο τρόπο, τα σχέδιά της για τη Γενική Τράπεζα.

Αναφέρουν λοιπόν οι Γάλλοι ότι προτίθενται να αγοράσουν 24% από το περίπου 38% που κατέχει συνολικά το ΜΤΣ, ενώ αμέσως μετά θα προχωρήσουν σε ειδική αύξηση κεφαλαίου (σ.σ. με παραίτηση των παλαιών μετόχων). Και μετά θα κάνουν δημόσια προσφορά στους λοιπούς μετόχους.

Στην αμέσως επόμενη δε παράγραφο, σημειώνεται ότι το ΜΤΣ θα παραμείνει στην τράπεζα με ποσοστό 10% και θα έχει μέλος στο διοικητικό συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αγορά ποσοστού από το ΜΤΣ θα γίνει στα 6,5 ευρώ και η αύξηση υπέρ της Societe στα 5,25 ευρώ.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Σημαίνουν κατ’ αρχάς ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι της Γενικής (χρηματιστηριακοί επενδυτές, θεσμικοί, το ίδιο το ΜΤΣ, αλλά και το Ταμείο των εργαζομένων που έχει ποσοστό της τάξεως του 6%) θα κληθούν να υποστούν περιορισμό των ποσοστών τους, με όρους αδιαφιλονίκητα υπέρ της γαλλικής τράπεζας, αφού δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 5,25 ευρώ, μέσω της οποίας οι Γάλλοι θα αποκτήσουν περίπου το 51% της Γενικής.

Σημαίνουν επίσης ότι οι χρηματιστηριακοί μέτοχοι της τράπεζας και το Ταμείο των εργαζομένων θα κληθούν στη συνέχεια να παραδώσουν τις μετοχές τους σε δημόσια προσφορά που θα υποβάλει η Societe.

To ερώτημα είναι σε ποια τιμή, αφού οι Γάλλοι θα έχουν αποκτήσει το 24% στα 6,5 ευρώ και το 27% στα 5,25 ευρώ. Διότι τα παραδείγματα ισχυρών μετόχων που έχουν προσφέρει ελάχιστο έως και ανύπαρκτο premium στους λοιπούς μετόχους κάθε άλλο παρά λείπουν το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται και η εμφάνιση discount.

Κι αν είναι έτσι τα πράγματα, ποιος θα έχει προστατέψει τους λοιπούς επενδυτές της Γενικής, αλλά και το Ταμείο των εργαζομένων της από αυτή την -νομότυπη βεβαίως- κατάχρηση δεσπόζουσας μετοχικής θέσης (σε μια περίοδο κατά την οποία οι αρχές αλλά και η κυβέρνηση εμφανίζονται να ”κόπτονται” περί των συμφερόντων των επενδυτών);

Βεβαίως, αντίστοιχα ”εγκλωβισμένο” εμφανίζεται να βρίσκεται στην εξέλιξη αυτής της ιστορίας και το ίδιο το ΜΤΣ, η ηγεσία του οποίου ανέλαβε νομικά το βάρος της συγκεκριμένης απόφασης.

Διότι με την κάθοδο του ποσοστού του στο 10% και τη δημόσια προσφορά που θα ακολουθήσει, κινδυνεύει βάσιμα να βρεθεί έως και μόνος μειοψηφών μέτοχος σε μια- πιθανότατα μη εισηγμένη- τράπεζα, απολύτως έρμαιο στις διαθέσεις της (καταστατικής πλέον) πλειοψηφίας των Γάλλων, ακόμη και στον χειρισμό των κερδών/μερισμάτων, αλλά και υπόχρεο σε κάθε περίπτωση είτε να συμμετάσχει στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίων που κατά πληροφορίες μελετούν οι Γάλλοι είτε να αφήνει το ποσοστό του να συρρικνώνεται.

To όλο θέμα είναι σημαντικό και ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις, τόσο από την πλευρά της SocGen, ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως οι όροι και οι προϋποθέσεις της προσφοράς της, όσο και από την πλευρά του ”πωλητή” και των πολιτικών του προϊσταμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v