Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IRAJ: Οι 14 ”μαύρες τρύπες” της ενημέρωσης

Είστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο ενημέρωσης που παρέχουν οι ελληνικές εισηγμένες; Όπως καταδεικνύει η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του iraj.gr, δεν θα έπρεπε να είστε. Δανεισμός, ανάλυση του κόστους και μετοχική σύνθεση αποτελούν ορισμένες μόνο από τις 14 ”μαύρες τρύπες” της εν Ελλάδι χρηματιστηριακής ενημέρωσης.

IRAJ: Οι 14 ”μαύρες τρύπες” της ενημέρωσης
Τις 14 ”μαύρες τρύπες” των ανακοινώσεων στοιχείων για τη χρηματοοικονομική κατάσταση των ελληνικών εισηγμένων εταιριών επισημαίνει σε σχετική έκθεσή του το iraj.gr.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης και υπεύθυνος ανάλυσης αγοράς και μετοχών, Ν. Γεωργιάδης, αν και το νωχελικό χρηματιστηριακό κλίμα θα έπρεπε να παροτρύνει τις διοικήσεις των εταιριών να παρέχουν πληρέστερη και πιο εξειδικευμένη ενημέρωση, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά χάσματα πληροφόρησης, που καθιστούν πολλές φορές την άποψη επενδυτών και αναλυτών για μία εταιρία ”θολή”.

Το Iraj.gr επισημαίνει (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά) μία σειρά από θέματα στα οποία οι ελληνικές εταιρίες επιδεικνύουν απροθυμία να παράσχουν πλήρη και σε βάθος ενημέρωση. Τέτοια είναι επί παραδείγματι θέματα που άπτονται της ποιοτικής και γεωγραφικής κατανομής των πωλήσεων, των πληροφοριών για το δανεισμό, της ακριβούς μετοχικής σύνθεσης.

Η συστηματική διάχυση ουσιαστικής και όχι επιδερμικής πληροφορίας, αναφέρεται στη μελέτη, αυξάνει το βάθος της αγοράς μιας μετοχής, βελτιώνει σταδιακά την εμπορευσιμότητά της, αλλά ταυτόχρονα μειώνει το κόστος κεφαλαίου, που αποτελεί τον κινητήριο άξονα επενδύσεων.

Η μελέτη αναφέρεται κατ’ αρχάς στην ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση στην κατανομή των πωλήσεων, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν θα πρέπει, ειδικά από τις εισηγμένες με διεθνοποιημένη δράση, να χρησιμοποιείται ένα γενικό κριτήριο ανάλυσης του κύκλου εργασιών τους. Αντ’ αυτού, θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστή ενημέρωση σε επίπεδο πωλήσεων ανά εταιρία, γεωγραφική περιοχή, νόμισμα κ.λπ.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, προτιμούν να επικαλούνται τις ”οξύτατες συνθήκες ανταγωνισμού, οι οποίες επιβάλλουν στις διοικήσεις τους να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο φειδωλές στην παροχή τέτοιας ενημέρωσης.

Άλλο θέμα στο οποίο η στάση των ελληνικών εισηγμένων υπολείπεται σημαντικά και ουσιαστικά αυτής εταιριών του εξωτερικού είναι αυτό της ανακοίνωσης περιοδικών αποτελεσμάτων.

Η πλειονότητα των εισηγμένων στο Χ.Α., αναφέρει το iraj.gr, αποφεύγει να παρουσιάζει τα περιοδικά αποτελέσματα ανά τρίμηνο και προτιμά την αθροιστική παρουσίασή τους ως εννεάμηνο, εξάμηνο κ.λπ. Το φαινόμενο αυτό, επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, συνδέεται με την επιθυμία των εισηγμένων να γνωστοποιηθούν όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία αναφορικά με την εποχικότητα των πωλήσεών τους, τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδο χρηματοοικονομικών επιδόσεων ή αναφορικά με παραμέτρους η επεξήγηση των οποίων θα απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερη γνωστοποίηση εσωτερικών στοιχείων πληροφόρησης.

Όπως αναφέρει η μελέτη, ακόμα και στο εξαιρετικά σημαντικό θέμα των υποχρεώσεων μιας εταιρίας οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Στην πλειονότητά τους οι τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις παρουσιάζουν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων, αποφεύγοντας την περαιτέρω ανάλυση αυτών - κάτι που θα βοηθούσε να διαφανεί το ακριβές μέγεθος του τραπεζικού δανεισμού.

Δεν είναι εξάλλου λίγες οι περιπτώσεις εταιριών των οποίων η διοίκηση αποφεύγει τη σύγκριση με την ομάδα των ανταγωνιστριών τους. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ν. Γεωργιάδη γίνεται είτε γιατί η σύγκριση της μετοχής τους σε επίπεδο αποτίμησης δεν κρίνεται συμφέρουσα, είτε γιατί δεν υπάρχει πλήρης γνώση του κλάδου δραστηριοποίησης της εταιρίας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε γιατί θεωρούν την εταιρία τους μοναδική περίπτωση, η οποία δεν συναντά ανάλογα παραδείγματα στο εξωτερικό.

Η ανάλυση του iraj αναφέρεται ακόμη στις ελλιπείς αποκαλύψεις σε θέματα όπως η ανάλυση του κόστους, οι ελεύθερες ταμειακές ροές, η ενοποίηση των λογιστικών καταστάσεων, ο φορολογικός συντελεστής, η μετοχική σύνθεση, το πρόγραμμα κεφαλαιουχικών και επενδυτικών δαπανών και τα ΔΛΠ.

(*) Το πλήρες κείμενο της μελέτης του iraj.gr δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v