Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αλήθεια για τα εννεάμηνα

Τα εννεάμηνα των εταιρειών αποτελούν παρελθόν. Ωστόσο, η εικόνα που εξάγεται, καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους λόγους για τους οποίους το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί πλέον σε λίγους τίτλους της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τι αποκαλύπτουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία.

Η αλήθεια για τα εννεάμηνα
του Γιώργου Σαββάκη*

Τα εννεάμηνα των εταιρειών αποτελούν παρελθόν. Η εικόνα που εξάγεται, καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους λόγους για τους οποίους το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί πλέον σε λίγους τίτλους της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Μια προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων θα οδηγεί στα παρακάτω συμπεράσματα:

Οι εταιρείες του FTSE-20 και του FTSE-40 αντιπροσωπεύουν το... 91,82% των συνολικών κερδών προ φόρων των εισηγμένων.

Οι εταιρείες ”κρατικών συμφερόντων” σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κερδοφορίας, έχοντας μερίδιο... 50% στο σύνολο!

Στις τράπεζες, ιδιωτικές και κρατικές, οφείλεται το 25% των κερδών των εισηγμένων.

Οι εισηγμένες που δεν περιλαμβάνονται στον FTSE-20 παρουσίασαν μηδενική αύξηση στα λειτουργικά κέρδη τους σε σχέση με πέρυσι. Αν αφαιρεθούν και οι εταιρείες του MID-40, στα λειτουργικά κέρδη υπάρχει μείωση!

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στο σύνολό τους ήταν στο εννεάμηνο καλύτερα από τα αντίστοιχα αποτελέσματα στο εξάμηνο ή στο πρώτο τρίμηνο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, αν εξαιρεθούν οι εταιρείες των δεικτών FTSE/ASE-20 και MID-40, η λειτουργική κερδοφορία της υπόλοιπης Σοφοκλέους δεν παρουσιάζει αύξηση, αλλά μικρή μείωση, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί!

Ακόμη όμως και η αύξηση των πωλήσεων (εσόδων) της αγοράς, εάν εξαιρεθούν οι μετοχές που συγκαταλέγονται επίσημα στη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, δεν ”τρέχει” με ρυθμό 10%, που είναι η συνολική αύξηση για την αγορά, αλλά με ένα ”πενιχρό” 4,42%.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες και οι λοιπές εταιρείες της μεσαίας -μεγάλης κεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και αύξηση του τζίρου τους, ενώ οι κρατικές εταιρείες κρατούν τα... σκήπτρα τόσο στην αύξηση των πωλήσεων όσο και στην αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Η κατάσταση δείχνει να αντιστρέφεται όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, αφού η αύξηση των καθαρών προ φόρων κερδών εμφανίζεται να είναι αναλογικά μεγαλύτερη στις υπόλοιπες εισηγμένες μετοχές, αλλά και εν γένει πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στο σύνολο της αγοράς.

Το γεγονός αυτό έχει εξήγηση αν αναλογιστούμε ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους είχαμε μείωση των επιτοκίων δανεισμού, αναδιαρθρώσεις δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και περιορισμό των έκτακτων ζημιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό είναι αναμφισβήτητα θετικό.

Συνολικά, η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της Σοφοκλέους (εξαιρούνται χρηματοοικονομικές και κατασκευαστικές εταιρείες) ήταν στην περιοχή του 4%. Ωστόσο, η λειτουργική κερδοφορία (EBIT - Earnings Βefore Interest & Taxes) των εταιρειών που δεν συμμετέχουν στον δείκτη FTSE/ASE-20 έμεινε στάσιμη.

Για την ακρίβεια κατέγραψε πτώση 0,1% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2002, ενώ, αφαιρώντας από τη συνολική αγορά και τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα λειτουργικά κέρδη των υπολοίπων εταιρειών διαμορφώθηκαν χαμηλότερα κατά 3,33% σε σχέση με πέρυσι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Παρ’ όλα αυτά, η γενική εικόνα αναμφισβήτητα είναι βελτιωμένη, τόσο σε σχέση με τα μεγέθη του εξαμήνου όσο και με τα αντίστοιχα του πρώτου τριμήνου.

Παρ’ όλο που η αύξηση του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο υστέρησε τόσο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους όσο και με το πρώτο τρίμηνο του έτους (10,0% στο εννεάμηνο έναντι 13,0% στο εξάμηνο και 12,6% στο πρώτο τρίμηνο), σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας η εικόνα αντιστρέφεται σημαντικά, αφού το ποσοστό αύξησης στο εννεάμηνο σχεδόν διπλασιάστηκε συγκριτικά με το εξάμηνο και το πρώτο τρίμηνο (4,1% στο εννεάμηνο έναντι 2,2% στο εξάμηνο και 1,9% στο πρώτο τρίμηνο).

Η ισχνή αύξηση του 1,8% στα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων του πρώτου τριμήνου ανήλθε στο 16,1% στο πρώτο εξάμηνο και εν συνεχεία στο 19,4% στο εννεάμηνο.

* Το κείμενο αποτελεί μερική αναδημοσίευση από την εφημερίδα ”Μέτοχος & Επενδύσεις” (φύλλο 298, 5/12/2003).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v