Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλουμε τα ΔΛΠ, αλλά... δεν είμαστε έτοιμοι!

Θετική είναι σε γενικές γραμμές η στάση των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων έναντι της εισαγωγής των ΔΛΠ, όπως προκύπτει από έρευνα της ΑΣΟΕ και της Grand Thorton σε 105 εταιρίες. Ωστόσο, λίγο καιρό πριν από την υποδοχή των νέων προτύπων, ο βαθμός ετοιμότητας για τη μετάβαση είναι ακόμη χαμηλός.

Θέλουμε τα ΔΛΠ, αλλά... δεν είμαστε έτοιμοι!
Θετικά βλέπουν οι ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις τις προοπτικές από την εισαγωγή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στην ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησαν από κοινού το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Grand Thorton.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 105 επιχειρήσεις, από την 1η έως τις 24 Σεπτεμβρίου, προκύπτει πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων διάκειται ευνοϊκά έναντι των ΔΛΠ, με την τάση αυτή να είναι περισσότερο ανάγλυφη στην περίπτωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Εξι από τις δέκα επιχειρήσεις προτιμούν τα διεθνή πρότυπα έναντι των υφισταμένων, καθώς εκτιμούν ότι οι οικονομικές καταστάσεις θα είναι περισσότερο διαφανείς και αξιόπιστες, ενώ θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της επάρκειας των παρεχόμενων πληροφοριών και θα είναι ευκολότερη η σύγκρισή τους στο διεθνές περιβάλλον.

Ακόμα, προσδοκούν βελτίωση της θέσης τους στην αγορά, αύξηση του κύρους τους και διευκόλυνση της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων. Εξάλλου, το 41% των ερωτηθέντων αναμένει αναβάθμιση της ποιότητας της εργασίας του, ενώ το 30% αυτών εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα αποτυπώνεται βελτιωμένη.

Τα μεγαλύτερα οφέλη αναμένουν οι κατασκευαστικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις εμπορικές, που δεν περιμένουν ουσιαστική επίδραση. Αξίζει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την επίδραση που θα έχει η εισαγωγή των ΔΛΠ στην οικονομική της θέση.

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό ετοιμότητας των επιχειρήσεων, τα πορίσματα της έρευνας κάνουν λόγο για πρώιμο στάδιο του σχεδιασμού μετάβασης από την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 17% έχει ήδη καταρτίσει πρόγραμμα δράσης και έχει ξεκινήσει την υλοποίησή του, ενώ επιφυλακτικές ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής δηλώνουν τρεις στις τέσσερις εταιρίες, με το 41% όσων ερωτήθηκαν να επιθυμεί παράλληλη εφαρμογή των ΔΛΠ και των υφισταμένων προτύπων.

Ειδικότερα για το προσωπικό των επιχειρήσεων, αναφέρεται ότι ένας στους δύο έχει μόνο θεωρητική προσέγγιση, το 36% των επιχειρήσεων δηλώνει πως τα στελέχη του δεν έχουν επαρκείς γνώσεις στα νέα πρότυπα, ενώ το 28% αυτών δεν έχει αξιολογήσει την ανάγκη για πιθανή στελέχωση.

Επίσης, ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής των ΔΛΠ. Μία στις δύο εταιρίες εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί κεντρικό όργανο που θα ελέγχει και θα συντονίζει τις διαδικασίες μετάβασης, ενώ το 87% των επιχειρήσεων δηλώνει πρόθυμο να συμμετάσχει σε έναν κεντρικό φορέα σχεδιασμού.

(*) Η πλήρης έρευνα της ΑΣΟΕ και της Grand Thorton δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v