Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάσεις συγκέντρωσης στο web-development

Περαιτέρω συγκέντρωση αναμένεται στον κλάδο της αγοράς του web-development τα ερχόμενα χρόνια, η οποία στην παρούσα φάση κυριαρχείται από 6-7 εταιρίες, επί συνόλου 40 περίπου επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η Bridge-it.

Τάσεις συγκέντρωσης στο web-development
Σε υψηλότερη συγκέντρωση αναμένεται να οδηγηθεί ο κλάδος του web-development όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η Bridge-it.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα τα επόμενα χρόνια αναμένεται όξυνση του ανταγωνισμού, η οποία και θα οδηγήσει τον κλάδο σε υψηλότερη συγκέντρωση, κυρίως μέσω εξαγορών.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Bridge-it στην παρούσα φάση η αγορά κυριαρχείται από 6-7 εταιρίες, επί συνόλου πέριξ των 40 επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα πρόκειται για εταιρίες οι οποίες είναι θυγατρικές (ή στρατηγικοί συνεργάτες) τηλεπικοινωνιακών φορέων, παροχέων internet, ομίλων πληροφορικής, καθώς και διαφημιστικών εταιριών.

Στις πέντε πρώτες θέσεις και με βάση τον κύκλο εργασιών του 2002 εμφανίζονται οι: Exodus (πωλήσεις 6,1 εκατ. ευρώ στις οποίες ωστόσο περιλαμβάνονται έσοδα και από υπηρεσίες/προϊόντα που δεν σχετίζονται με Internet/web), InternetQ (πωλήσεις ύψους 2,9 εκατ. ευρώ), Globo Technologies (πωλήσεις 2,8 εκατ. ευρώ στις οποίες περιλαμβάνονται έσοδα και από υπηρεσίες/προϊόντα που δεν σχετίζονται με Internet/web), HellasNet (1,85 εκατ. ευρώ) και EuroCom Expertise (1,82 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων εσόδων και από υπηρεσίες/προϊόντα που δεν σχετίζονται με Internet/web).

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πάντα έρευνα, οι ”παράλληλες” ανακατατάξεις που αναμένονται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών εκτιμάται πως θα οδηγήσουν αφενός σε καθετοποίηση των υπηρεσιών στους τομείς ”τηλεφωνία-internet-web περιεχόμενο” και αφετέρου σε σημαντικές συνέργιες.

Η Bridge-it αναφέρει παράλληλα, πως οι εταιρίες web-development μεσαίου και μικρού μεγέθους έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν σε ρυθμό ανάπτυξης τους υπόλοιπους κλάδους πληροφορικής, ακολουθώντας μια συνεκτική και περισσότερο εστιασμένη στρατηγική.

Σημειώνεται πως οι εταιρίες που έχουν εστιασμένη στρατηγική και έχουν επενδύσει σε ανάπτυξη τεχνογνωσίας, διατηρούν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους παρά το αρνητικό κλίμα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Bridge-it η έγκαιρη διαφοροποίηση του μίγματος των υπηρεσιών και η δραστηριοποίηση για την κάλυψη περισσότερο σύνθετων αναγκών των μεγάλων εταιρικών πελατών για προβολή στο internet ή για την ανάπτυξη εταιρικών intranets, θα προσδώσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο άμεσο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται πως οι ανταγωνιστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την επικρατούσα μειωμένη επενδυτική διάθεση για νέες τεχνολογίες, οδήγησαν τα τελευταία δυο – τρία χρόνια τις εταιρίες του χώρου σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και σε σημαντική επιδείνωση της κερδοφορίας τους.

Χαρακτηριστικά στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως ο μέσος ετησιοποιημένος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς υπηρεσιών web-development κατά την τελευταία τριετία αγγίζει το 7,2%, ενώ το 2002 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης κατά 4,5%.

Σημειώνεται πως το μέγεθος της ελληνικής αγοράς web-developers, χωρίς να συνυπολογίζονται οι μεμονωμένοι κατασκευαστές σελίδων web και οι αμιγώς συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκτιμάται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ για το 2002.

Τέλος και όσον αφορά στην Bridge-it Α.Ε. πρόκειται για μια νέα, δυναμική εταιρεία συμβούλων, που δημιουργήθηκε το 2002 με το όραμα μιας ολιστικής πρακτικής στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της πληροφορικής.

Σκοπός της είναι να εκπληρώσει μια επιτακτική σύγχρονη ανάγκη: να παρέχει την γέφυρα μεταξύ επιχειρηματικών στόχων και τεχνολογίας αντιμετωπίζοντάς τα από κοινή οπτική γωνία και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις ουσιαστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Οι ιδρυτές της είναι επιστήμονες με μακρά εμπειρία στην ελληνική αγορά, σε πολλαπλούς διοικητικούς και τεχνικούς ρόλους, σε εταιρείες τεχνολογίας, εταιρείες συμβούλων, αλλά και σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς, πολυεθνικές εταιρείες και πανεπιστήμια.

Διευθύνουσα σύμβουλος της Bridge-it είναι η κα Έλλη Κακούρη, ενώ την έρευνα επιμελήθηκε ο Δρ Γιάννης Λάριος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και Σύμβουλος της Bridge-it σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής και ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v