Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή ”γέφυρα” η Ελλάδα

Νέα σελίδα στα ενεργειακά δεδομένα της Ελλάδας ανοίγει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ και ιρανικής NIOC. Επιτυγχάνεται η πολιτική του ”εναλλακτικού προμηθευτή” ενώ δίνεται η δυνατότητα στην χώρα μας να γίνει συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ευρώπη. Ηδη υπάρχει ιταλικό ενδιαφέρον.

Ενεργειακή ”γέφυρα” η Ελλάδα
Η πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της ιρανικής National Iranian Oil Company (NIOC) ανοίγει μια νέα σελίδα στα ενεργειακά δεδομένα της χώρας, αφού αρχίζει να υλοποιείται η πολιτική ανεύρεσης ”εναλλακτικού προμηθευτή” στο φυσικό αέριο, αλλά και της δίνει τη δυνατότητα να καταστεί ένας σοβαρός συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα της διέλευσης των ενεργειακών πρώτων υλών, από τις πηγές, στην κατανάλωση. Δηλαδή από τις χώρες παραγωγής της Μέσης Ανατολής προς τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Οπως σχολίασε ο αντιπρόεδρος της National Iran Oil, η Ιταλία είναι ο η δεύτερη βάση, μετά την Ελλάδα, για την είσοδο του προϊόντος στην Κεντρική Ευρώπη. Για την ίδια την αγορά της Ιταλίας, το στέλεχος της πετρελαϊκής παρατήρησε ότι είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική. Κάτι με το οποίο συμφωνούν όπως φαίνεται, και οι ιταλογενείς εταιρίες, αφού, ενώ ακόμη ο αγωγός δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα, αυτές ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την υποθαλάσσια προέκταση του αγωγού, μέχρι τη χώρα τους.



Στο πλαίσιο αυτό, η δεδηλωμένη πλέον πρόθεση συνεργασίας των δύο δημόσιων ενεργειακών εταιριών και η συμμετοχή της αντίστοιχης τουρκικής εταιρίας BOTAS δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι σε εύθετο χρόνο, το ιρανικό φυσικό αέριο θα έρθει στη χώρα μας, αλλά και στη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Ηδη, με ιρανικό φυσικό αέριο τροφοδοτείται η γειτονική Τουρκία, με αποτέλεσμα η διασύνδεση της χώρας με τον αγωγό που φτάνει μέχρι την Αγκυρα να θεωρείται εφικτή. Με βάση το μνημόνιο συνεργασίας, η Ελλάδα, το Ιράν και η Τουρκία θα μελετήσουν όλα τα δεδομένα για την επέκταση του αγωγού ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την κατασκευή ενός πλέγματος αγωγών, το ιρανικό φυσικό αέριο θα κατευθύνεται στην ελληνική, τη βαλκανική και την ευρωπαϊκή αγορά. Οι τουρκικές προθέσεις για παροχή άδειας κατασκευής του αγωγού, επιβεβαιώθηκαν εξάλλου από τον Μπ. Ετσεβίτ κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής στη Βαρκελώνη.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσα ανάγκη από πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου, αφού ακόμα δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου. Η εξασφάλιση όμως από τώρα επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου χαρακτηρίζεται απαραίτητη και για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αφού η απελευθέρωση θα στηριχθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Μαζί με την εξασφάλιση ποσοτήτων που θα χρειαστούμε στο μέλλον, με αυτή τη συνεργασία επιτυγχάνεται και η πολιτική του ”εναλλακτικού προμηθευτή”, που σημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα είναι αποκλειστικά εξαρτημένη από μία ”πηγή”, δηλαδή το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ωστόσο, όσο και να φαίνεται εύκολη η υλοποίηση μιας στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ιράν, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η δεδομένη αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει εμπάργκο κατά του Ιράν. Ειδικότερα, έπειτα από τις πρόσφατες διακηρύξεις του προέδρου Μπους ότι το Ιράν συγκαταλέγεται στις χώρες του ”άξονα του κακού”, οι αμερικανικές αντιδράσεις σε μια διευρυμένη ελληνοϊρανική συνεργασία θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα πολλαπλασιαστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v