Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kantor: Πως επιδρούν τα κέρδη στην άνοδο μετοχών

Μια αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων κατά 10% αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κεφαλαιοποίησης τους κατά 20%, καθώς σύμφωνα με μελέτη της Kantor το επενδυτικό κοινό έχει ωριμάσει και λαμβάνει υπόψη του τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.

Kantor: Πως επιδρούν τα κέρδη στην άνοδο μετοχών
Μια άνοδος της κερδοφορίας των εισηγμένων επιχειρήσεων κατά 10% αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών κατά 20% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επισημαίνεται στην ετήσια επισκόπηση του ΧΑ η εταιρία Kantor.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, η οποία στηρίζεται στην εξέταση της συμπεριφοράς 163 εισηγμένων εταιρειών, η επαναφορά του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα μέσα επίπεδα του 2002, δηλαδή στις 2.200 με 2.300 μονάδες τον φετινό Αύγουστο, αποτέλεσε φυσιολογική και αναμενόμενη διόρθωση, καθώς σε αυτά τα επίπεδα αντικατοπτρίζεται η οικονομική δυναμική των εισηγμένων επιχειρήσεων με βάση τα αποτελέσματα του 2002.

Το 1999, και δευτερευόντως το 2000, στο ΧΑ καταγράφονταν αποτιμήσεις χωρίς καμία προφανή συσχέτιση με την οικονομική πραγματικότητα των εταιρειών.

Το 2001, το ισχυρό κύμα διόρθωσης μηδένισε την όποια πρόσθετη αξία (αέρα) και επανέφερε την οικονομική λογική στις αποτιμήσεις. Η συνέχιση της πτώσης κατά την διάρκεια του 2002 αρχικά έδειχνε να αποτελεί υπέρ-αντίδραση στις υπερβολές των προηγούμενων ετών, αλλά τελικά τεκμηριώθηκε από τα επιδεινούμενα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, επισημαίνει η kantor.

Η μελέτη της KANTOR CAPITAL A.E. τεκμηριώνει επίσης και την διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των blue chips και της ”περιφέρειας”. Η κεφαλαιοποίηση των δεύτερων είναι πολύ πιο ευαίσθητη στα οικονομικά αποτελέσματα από ότι των πρώτων, δίνοντας πιο γρήγορο ρυθμό στην αγορά, αλλά καθιστώντας την νευρικότερη την ίδια στιγμή.

Εφόσον οι εισηγμένες δώσουν δείγματα ανάκαμψης της κερδοφορίας τους, οι κεφαλαιοποιήσεις αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2003. Σε αυτή την περίπτωση η άνοδος του δείκτη θα ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των λειτουργικών κερδών, που αποτελούν πλέον τον σημαντικότερο παράγοντα που παρακολουθεί η αγορά, επισημαίνεται στη μελέτη.

Από τη μελέτη συμπεραίνεται ότι η ισχυρή συσχέτιση της κεφαλαιοποίησης και της ελάχιστης οικονομικής αξίας δηλώνει ότι πλέον οι αποτιμήσεις της αγοράς αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική αξία. Αυτό καταδεικνύει την ωρίμανση της συμπεριφοράς των επενδυτών και την καλύτερη κατανόηση των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την έρευνα η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων είναι οι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της αγοράς σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Όσον αφορά στην σχέση μεταξύ κεφαλαιοποίησης και λειτουργικών κερδών παρατηρείται διαφοροποίηση ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Οι μεγάλες εταιρείες (κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 εκ. ευρώ) αποδείχθηκαν λιγότερο ευαίσθητες στην μεταβολή των λειτουργικών κερδών και απώλεσαν μικρότερο ποσοστό της κεφαλαιοποίησής τους συγκριτικά με τις μικρές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v