Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG Securities: Τι δείχνουν τελικώς τα εξάμηνα

Την πλήρη εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου 2003 χαρτογραφεί η EFG Securities, ανά κλάδο, εταιρία, αλλά και στο σύνολο της αγοράς. Πώς μεταβλήθηκαν οι τζίροι, τα περιθώρια κέρδους τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) και τα καθαρά κέρδη μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας. Ποια είναι η τελική ”κρίση”.

EFG Securities: Τι δείχνουν τελικώς τα εξάμηνα
Κατ’ αρχάς θετική κρίνεται για το σύνολο της Σοφοκλέους η εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου, αφού το ποσοστό ανόδου της κερδοφορίας στο σύνολο των εισηγμένων εταιριών, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της EFG Securities, κινείται στο 16% (προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας) ήτοι ελαφρώς υψηλότερα από παλαιότερες προσδοκίες των αναλυτών.

Εν τούτοις, η προσεκτικότερη μελέτη αποκαλύπτει ότι το ποσοστό αύξησης της κερδοφορίας έχει ανέλθει σε αυτό το ύψος λόγω της θετικής επίδρασης αφενός των εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέα, κι αφετέρου των κατασκευαστικών εταιριών.

Ειδικότερα, στο σύνολο της αγοράς, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών εταιριών, η αύξηση κερδοφορίας ΠΦΜΔΜ υποχωρεί στο 11,1%, ενώ αν εξαιρεθούν και οι κατασκευαστικές εταιρίες προσδιορίζεται σε μόλις... 8,8%!!!

Η εικόνα ”θολώνει” ακόμη περισσότερο εάν ληφθεί υπόψιν ότι η αύξηση των κερδών προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) προσδιορίζεται σε μόλις 2,2%, ενώ ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002 είναι το περιθώριο λειτουργικού κέρδους EBIT (περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα), αλλά και το περιθώριο καθαρού κέρδους (κατά 0,2%) εφόσον εξαιρεθούν οι χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Ακόμη και η ποσοστιαία αύξηση του τζίρου, που στο σύνολο της αγοράς προσδιορίζεται σε 13%, πέφτει στο 10,5% όταν εξαιρεθούν οι χρηματοοικονομικές και κατασκευαστικές εταιρίες!

Το γενικό συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να είναι ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών μεταφράστηκε σε ελαφρώς υψηλότερα κέρδη, με συμπίεση όμως του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους (ΕΒΙΤ margin), ενώ μέρος της κερδοφορίας εμφανίζεται να είναι μη λειτουργική- να προέρχεται δηλαδή από έκτακτες πηγές.

”Πρωταγωνιστής” στις επιδόσεις αναδεικνύεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος με αύξηση κερδοφορίας της τάξεως του 30% και αρνητικοί πρωταγωνιστές ο κλάδος των μετάλλων και αυτός της πληροφορικής με μείωση κερδοφορίας κατά 50%. Σταθερός ο ”τζίρος” στην πρώτη περίπτωση, ενώ η πληροφορική παρουσιάζει και μείωση του τζίρου σε ποσοστό 5%.

Πολύ μικρότερος σαν κλάδος αυτός της υγείας, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης κερδών με –64% (!), παρά την αύξηση του τζίρου κατά 8,5%.

Όπως αναμενόταν, ένας από τους κλάδους με πολύ καλές επιδόσεις ήταν αυτός των κατασκευών με αύξηση κερδοφορίας κατά 40% και τζίρου κατά 36%.

Η κλωστουφαντουργία κατάφερε να ”γυρίσει” από ζημιές σε κέρδη, με κύκλο εργασιών όμως που έμεινε στάσιμος.

Θετικά τα στοιχεία και για τον κλάδο συσκευασίας (αύξηση κερδοφορίας 29% και τζίρου 27,8%), ενώ αρνητικά μεγέθη εμφανίζει ο κλάδος των Media. Μηδενική αύξηση του κύκλου εργασιών και 20% μείωση της κερδοφορίας!!!

Ενθαρρυντική η εικόνα στις εμπορικές εταιρίες καταναλωτικών αγαθών. Αύξηση τζίρου μόλις 8,8% με σημαντική βελτίωση όμως τόσο στα περιθώρια κέρδους όσο και στην κερδοφορία που εμφανίζεται αυξημένη κατά 158%!!!



* Κατεβάστε τα πλήρη στοιχεία της EFG Securities για τα αποτελέσματα, σε έγγραφο pdf, στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v