Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερίδα στο ΧΑΑ για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα συζητήθηκαν σήμερα στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ΧΑΑ, με εισηγητή, μεταξύ άλλων, τον Ν. Χριστοδουλάκη. Η εφαρμογή των ΔΛΠ θα προσδώσει διεθνή συγκρισιμότητα στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων και συνεπώς θα προσελκύσει επενδυτές.

Ημερίδα στο ΧΑΑ για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα
Ημερίδα με θέμα τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΧΑΑ, με την καθολική συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις εισηγμένες εταιρίες. Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκης, ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών Χ. Αλαμάνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KPMG Μάριος Κυριάκου, το μέλος του Δ.Σ. της Arthur Andersen Σπύρος Λορεντζιάδης, ο συνεταίρος της Ernst & Young Ιωάννης Χριστοδουλίδης, ο αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών Ελλάδος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Deloitte & Touche Νίκος Σοφιανός και ο οικονομικός διευθυντής της ΔΕΗ Γρηγόρης Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης, προλογίζοντας την ημερίδα, τόνισε ότι ο νόμος για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που προσφάτως ψηφίστηκε αναφέρεται και στην καθιέρωση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, κάτι που δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για τις εισηγμένες εταιρίες και την κεφαλαιαγορά. ”Εχει ξεκινήσει η περίοδος της προετοιμασίας από όλους μας και πιστεύουμε ότι συγκροτημένα θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πρόκληση με επιτυχία. Το ΧΑΑ θα συνεχίσει με πρόσθετες εκδηλώσεις και ενέργειες να είναι στο πλευρό των εισηγμένων εταιριών όλο το χρόνο που θα διανύσουμε μέχρι την εφαρμογή των ΔΛΠ”.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, στην ομιλία του με θέμα ”Η σημασία της εισαγωγής των ΔΛΠ για τις ελληνικές επιχειρήσεις”, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι η εφαρμογή των ΔΛΠ είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αναγνωρίζει ότι η συγκρισιμότητα, η διαφάνεια και η αξιοπιστία οικονομικών πληροφοριών αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για μια ενιαία αγορά κεφαλαίου. Η έλλειψη συγκρισιμότητας αποθαρρύνει τις επενδύσεις λόγω αβεβαιότητας όσον αφορά την αξιοπιστία των οικονομικών πληροφοριών, όπως αυτές παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις. Ετσι τα ΔΛΠ παρουσιάζονται ως τα πιο κατάλληλα και τα πιο αποδεκτά για να αποτελέσουν τον κοινό παρανομαστή που θα επιφέρει τη δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρίες για άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ενώ θα προσδώσει αξιοπιστία και διεθνή συγκρισιμότητα στις δημοσιευμένες καταστάσεις.

Η υποχρεωτική εφαρμογή των ΔΛΠ για τις εταιρίες που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια συμβάλλει στη δημιουργία μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς με μεγαλύτερο βάθος και υψηλότερη ρευστότητα, καθώς και στην ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών. Η υιοθέτηση των ΔΛΠ θα έχει θετικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα καταστούν ελκυστικότερες σε μια πολύ μεγαλύτερη αγορά επενδυτών. Επίσης, η εφαρμογή των ΔΛΠ από τις εισηγμένες εταιρίες θα βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα του ΧΑΑ και θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι οικονομικές καταστάσεις που καταρτίζονται με βάση τα ΔΛΠ διευκολύνουν τους επενδυτές και τους αναλυτές να συγκρίνουν τις ελληνικές εταιρίες με άλλες στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης, στην ομιλία του με θέμα ”Τα ΔΛΠ στην ελληνική κεφαλαιαγορά”, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ”η υιοθέτηση των ΔΛΠ από τις εισηγμένες εταιρίες σε χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το αντικείμενο του κανονισμού που προτάθηκε στις 13/3/2001 στην Ευρωπαική Επιτροπή. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει ότι οι εισηγμένες και οι εισαγόμενες σε οργανωμένη ευρωπαϊκή αγορά εταιρίες υποχρεούνται να καταρτίσουν τους ενοποιημένους λογαριασμούς τους, χρησιμοποιώντας τα ΔΛΠ. Η αποκατάσταση υψηλότερων προτύπων διαφάνειας και συγκρισιμότητας για τις οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιριών μόνον ωφέλειες μπορεί να προσφέρει. Η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς ήδη έχει εργαστεί σε πολλά επίπεδα για την προετοιμασία των προτύπων. Η πιο χαρακτηριστική δράση μας είναι ότι θεσπίσαμε από το 2000 την υποχρεωτική σύνταξη πινάκων ταμειακών ροών από τις εισηγμένες εταιρίες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ΔΛΠ”.

Επίσης ο κ. Θωμαδάκης ανέφερε ότι ήδη μεταξύ των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑΑ, ”περίπου 27 εταιρίες συντάσσουν λογιστικές καταστάσεις και σε ΔΛΠ, είτε επειδή οι μετοχές τους είναι εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια είτε επειδή τα χρησιμοποιούν σε παρουσιάσεις που κάνουν σε διεθνείς επενδυτές. Οι εταιρίες αυτές καλύπτουν το 53% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑΑ”.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας, από τους άλλους ομιλητές αναλύθηκαν τα εξής θέματα:

- Γενική περιγραφή και επίδραση των ΔΛΠ.

- Η δημιουργία των ΔΛΠ και η πολιτική της Ε.Ε. για τα ΔΛΠ.

- Το πλαίσιο των ΔΛΠ.

- Θέματα προς αντιμετώπιση κατά την αρχική εφαρμογή των ΔΛΠ.

- Διαφορές μεταξύ των ΔΛΠ και των Εθνικών Λογιστικών Προτύπων.

- Αποτίμηση και παρουσίαση συμμετοχών σε θυγατρικές.

- Αυλα περιουσιακά στοιχεία και χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Στο τέλος της ημερίδας παρουσιάστηκε η περίπτωση της ΔΕΗ, που εφάρμοσε τα ΔΛΠ, και ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις με τη συμμετοχή των εισηγητών της δεύτερης ενότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v