Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση επιτοκίων: Αντιδράσεις και... εικασίες

Με υποχώρηση υποδέχτηκαν την κατά 0,25% μείωση των επιτοκίων οι αγορές μετοχών και ομολόγων, ενώ μικτές ήταν οι αντιδράσεις του αμερικανικού νομίσματος. Πως είδαν τη μείωση παράγοντες των αγορών και ποιες κινήσεις της Fed θεωρούν πιθανές στο μέλλον;

Μείωση επιτοκίων: Αντιδράσεις και... εικασίες
”Ανεξιχνίασται αι βουλαί του Α. Γκρίνσπαν”. Με το παραφρασμένο αυτό ρητό φαίνεται πως συμφωνούν όλοι οι άνθρωποι της αμερικανικής αγοράς- τόσο αυτοί που ξαφνιάστηκαν από την απόφαση της Fed την Τετάρτη να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25%, και όχι κατά 0,50%, όσο και αυτοί που είχαν ποντάρει ακριβώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατά κοινή πάντως ομολογία αναλυτών και επενδυτών, η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ήταν από τις πλέον δύσκολες για προγνωστικά. Ούτως ή άλλως, οι ”γρίφοι” ανήκουν πλέον στο παρελθόν και οι αγορές δείχνουν να επιδίδονται στην ερμηνεία της κίνησης της Fed και στις επιπτώσεις που αυτή είχε και θα έχει σε μετοχές, ομόλογα και δολάριο.

Αν και οι... θεωρητικοί της οικονομίας καταπιάστηκαν με τις εν πολλοίς ακαδημαϊκές πτυχές της κίνησης της Fed, δεν συνέβη το ίδιο με τις αγορές ομολόγων και μετοχών, οι οποίες υποδέχτηκαν τα νέα με... μπιζάρισμα. Ο Dow Jones και ο S&P 500 υποχώρησαν σε ποσοστό περίπου 1%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση στα ομόλογα.

Αναλυτικότερα, το δεκαετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου απόλεσε περίπου 11,30 για κάθε 1.000 επενδεδυμένα δολάρια, ενώ η απόδοσή του (yield), που κινείται αντίρροπα προς την τιμή, ανήλθε σε 3,38%. Το 30ετές ομόλογο, υποχώρησε κατά περίπου 2 πόντους βάσης με την απόδοση στο 4,448%.

Οι επενδυτές και στις δύο αυτές κατηγορίες επενδύσεων, επισημαίνουν οι αναλυτές, είχαν λάβει ”θέσεις για ράλι”, κάτι που πρακτικά σήμαινε μια μείωση κατά 0,5%. Αυτό δεν τους ”βγήκε” και οι ρευστοποιήσεις κερδών ήρθαν σαν φυσικό επακόλουθο.

Ανάμικτες ήταν οι επιδράσεις στο αμερικανικό νόμισμα. Μετάτην ανακοίνωση, το δολάριο διαπραγματευόταν στα 117,6 γεν, ενισχυμένο έναντι των 117,92 γεν το βράδυ της Τρίτης. Αντίθετα, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στα 1,1542 δολ., έναντι 1,1517 δολ.

Με ”κακό μάτι” φαίνεται άλλωστε ότι είδαν και οι αμερικανικές τράπεζες το θέμα της μείωσης εν γένει, καθώς τα περιθώριά τους κέρδους έχουν σημαντικά στενέψει. Ενδεικτικό είναι το ότι συνήθως τα τραπεζικά ιδρύματα αντιδρούν μειώνοντας τα επιτόκια τους μέσα στην επόμενη ώρα από την ανακοίνωση της Fed, στη φάση αυτή, κολοσσοί, όπως η Morgan Chase, η Bank of America και η Citigroup τηρούν στάση αναμονής.

Τώρα, το σημαντικότερο ερώτημα που σχετίζεται με την απόφαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, δεν αφορά τίποτα άλλο παρά τις μελλοντικές της κινήσεις. ”Δεν είναι ότι η Fed έκρινε περιττή μια μείωση κατά 0,5%. Είναι ότι προτιμά να μειώσει και στη συνέχεια κατά ακόμη 0,25%, προκειμένου να δώσει την αίσθηση πως παρακολουθεί και επεμβαίνει διαρκώς”, σχολίαζε εύστοχα την Πέμπτη αμερικανός trader.

Μαζί του συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, που ”βλέπουν” νέα μείωση των επιτοκίων μέχρι την εκπνοή του έτους. Με τη μείωση του 0,25%, αναφέρουν, η αγορά αφήνεται να πιστεύει ότι επίκειται νέα μείωση και αυτό τελικά θα επιδράσει θετικά.

Σημαντικό θεωρείται να αποφευχθεί ο μηδενισμός των επιτοκίων- κάτι στο οποίο βοηθά η ”συντηρητική μείωση” της Τετάρτης. Αξίζει στην κατεύθυνση αυτή να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ακόμα και με τα επιτόκια στο 0,75%, πολλά αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγορών, αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους.

Τους οικονομολόγους απασχολούν όμως και τα ”μη συμβατικά εργαλεία” που υποτίθεται ότι εξετάζει η Fed. Σύμφωνα με το πλέον ριψοκίνδυνο από αυτά, η Τράπεζα δεν αποκλείεται να εισηγηθεί το τύπωμα νέων δολαρίων, προκαλώντας την υποχώρηση του και τονώνοντας τη ζήτηση, αφού σε τέτοια περίπτωση οι τιμές των αμερικανικών προϊόντων θα υποχωρήσουν σημαντικά.

Αν και οι πρώτες αντιδράσεις των οικονομικών κύκλων αναφορικά με τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αντικρουόμενες, η συντριπτική πλειοψηφία των παραγόντων φαίνεται να συμφωνεί πως η μείωση σκοπεύει πλέον ξεκάθαρα στον περιορισμό του κινδύνου αποπληθωρισμού και όχι στην τόνωση της ανάπτυξης, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Ο Robert Parry, κυβερνήτης της Fed του Σαν Φραντσίσκο, δεν έκρυψε ότι επιθυμούσε μια πιο επιθετική μείωση της τάξης του 0,5%. Οι ”διαφωνίες δεν είναι σπάνιες στους κόλπους της Fed”, παρατηρούν αναλυτές, ”ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τον Σεπτέμβριο του 2002, κάτι σημαίνει. Και αυτό το κάτι έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνει η Κεντρική Τράπεζα στην ανάκαμψη και στις ανησυχίες της που σχετίζονται με τον αποπληθωρισμό”.

Στο ίδιο κλίμα με τον κ. Parry, ο R. Heller, πρώην στέλεχος της Τράπεζας, εξέφρασε ξεκάθαρα τις αμφιβολίες του για ”την επιφυλακτικότητα που επέδειξε η διοίκησή της”. Ο ίδιος προσέθεσε, πως δεν πιστεύει ότι η κίνηση θα έχει ”κάποια ιδιαίτερη επίπτωση στην οικονομία”.

Άλλοι, όπως ο πρώην κυβερνήτης της Fed, Pr. Martin καλοδέχτηκαν την κίνηση Γκρίνσπαν, τονίζοντας πως ”είναι ένα εξαίρετο σημάδι, ότι η Fed θα κάνει ό,τι χρειαστεί, ώστε να περιορίσει τον αποπληθωρισμό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v