Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup:Βαρίδι για παγκόσμιο ΑΕΠ Ευρώπη- Ιαπωνία

Επίμονη εκτιμά την οικονομική δυσπραγία σε Ευρώπη και Ιαπωνία report της Citigroup (23/05), κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ”βαρίδι” για την παγκόσμια ανάπτυξη και το 2004. Σε ξεχωριστό του report ο οίκος εκτιμά ότι επίκειται μείωση των ευρωεπιτοκίων, ενώ ασπάζεται τις ανησυχίες για την άνοδο του ευρώ και την ύφεση στη Γερμανία.

Citigroup:Βαρίδι για παγκόσμιο ΑΕΠ Ευρώπη- Ιαπωνία
Την επιβράδυνση των οικονομιών της Ιαπωνίας και της Ευρωζώνης επισημαίνει το εβδομαδιαίο report της Citigroup (23/05)με τίτλο ”κοιτάζοντας τους νωθρούς”. Εκεί, αναφέρει ο οίκος, η αδυναμία είναι πιθανό να επιμείνει περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ, διατηρώντας την παγκόσμια ανάπτυξη υποτονική σε όλο το 2004.

Η άνοδος του ευρώ, τονίζει το report, δεν συνδέεται με τη βελτίωση μεγεθών στην ευρωζώνη, ενώ αναμένεται να πλήξει ευρωπαϊκές εξαγωγές, κέρδη και ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η Citigroup περιέκοψε τις προσδοκίες της για το ΑΕΠ στο 0,7% (2003) και 1,8% (2004), έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1% και 2%, αντίστοιχα.

Σε ξεχωριστό της report για τη ζώνη του ευρώ (22/5), επισημαίνεται ότι η πρόσφατη ρητορική της ΕΚΤ, καθώς και τα μακροοικονομικά στοιχεία συνηγορούν για μείωση επιτοκίων στην αρχή του Ιουνίου. Περαιτέρω, ενώ φήμες θέλουν τη μείωση να διαμορφώνεται στις 25 μονάδες βάσης, η Citigroup θα περίμενε να δει ”τολμηρότερα βήματα”.

Για την Ιαπωνία, επισημαίνεται η ασαφής στρατηγική της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η αύξηση της κεφαλαϊκής ρευστότητας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμη αποσταθεροποίηση της αγοράς. Η Bank of Japan υπολείπεται αντιπληθωριστικής αξιοπιστίας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Citigroup.

Εξάλλου, η Citigroup επαναλαμβάνει τη θέση της για επικείμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ έμφαση δίνεται και στις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ περί υπολογίσιμου κινδύνου αποπληθωρισμού για τη Γερμανία, το επόμενο έτος. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που επικαλείται στο report του ο οίκος, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι πιθανόν να υποχωρήσει κάτω από το 2% μέσα στο μήνα αυτόν- νωρίτερα από ό,τι ανέμενε η ΕΚΤ.

Αναφερόμενη στους κινδύνους αποπληθωρισμού για κάθε χώρα, όπως τους επεσήμανε το ΔΝΤ, η Citigroup επισημαίνει ότι στην κατηγορία των χωρών που διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο αποπληθωρισμού είναι, μεταξύ άλλων, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Ισπανία. Στην κατηγορία ”χαμηλού ρίσκου” σε ό,τι αφορά τον αποπληθωρισμό, συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, αλλά και οι βασικότερες ευρωπαϊκές αγορές. Τέλος, στην κατηγορία υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v