Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ML: Τι δείχνει το διεθνές ”γκάλοπ” για τις αγορές

Τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίου για αγορές, εταιρικά κέρδη, σύνθεση χαρτοφυλακίου και επιτόκια περιέχει η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση ”Global Fund Manager Survey” που διενήργησε η Merrill Lynch για το μήνα Μάιο.

ML: Τι δείχνει το διεθνές ”γκάλοπ” για τις αγορές
Μπορεί τα τρίμηνα των αμερικανικών εταιριών να χαροποίησαν τους επενδυτές και να αποκατέστησαν τη χαμένη αίγλη των επιχειρήσεων της Wall Street από πλευράς ποιότητας κερδών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο... ουρανός κατέστη αίφνης ανέφελος.

Αυτό τουλάχιστον φανερώνεται από τις απόψεις των fund managers, όπως αυτές καταγράφηκαν στο Global Fund Managers Survey της Merrill Lynch του μηνός Μαΐου.

Αναλυτικότερα, οι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν επιφυλακτικοί για τους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως, τους οποίους δεν ”βλέπουν” να περνούν το 3% για τους επόμενους 12 μήνες, πιστεύοντας παράλληλα πως το μεγαλύτερο μέρος του ρευστού θα εξακολουθήσει να κατευθύνεται προς την αποπληρωμή χρεών και όχι προς κεφαλαιακές δαπάνες.

Δευτερευόντως, οι διαχειριστές επισημαίνουν ότι βασικότερος παράγοντας της βελτιωμένης κερδοφορίας δεν αποτέλεσαν οι πωλήσεις αλλά η περικοπή κόστους- μια νοούμενη ως χαμηλής ποιότητας πηγή ”κέρδους”. Τέλος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τη σταθερότητα που ενδέχεται να έχουν τα εταιρικά κέρδη, σε μία εποχή που η αστάθεια και η μεταβλητότητα των ισοτιμιών αναμένεται να πάρει την… ανιούσα.

Τι λένε όμως οι fund managers για τις αγορές και πως εκτιμούν τις προσδοκίες κερδών;

Σύμφωνα με την έρευνα, το 62% των ερωτηθέντων περιμένει από την παγκόσμια οικονομία να είναι ισχυρότερη σε διάστημα 12 μηνών, ενώ περίπου το 44% εκτιμά ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα κινηθούν ανοδικά.

Για το σύνολο των αγορών, το 68% θεωρεί πως σε δώδεκα μήνες από σήμερα θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ αναφορικά με τα χαρτοφυλάκια, περισσότεροι από τους μισούς που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν ότι σε γενικές γραμμές είναι μέτριου ρίσκου (normal levels).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εταιρικά κέρδη η πλειονότητα των fund managers εκτιμά ότι τον επόμενο χρόνο θα εμφανίσουν ρυθμούς αύξησης κοντά στο 8%, ενώ το 72% αναμένει θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα εταιρικά αποτελέσματα το πολύ μέχρι τον Ιανουάριο. Η γεωγραφική περιοχή όπου οι προβλέψεις για εταιρικά κέρδη είναι οι θετικότερες είναι οι ΗΠΑ, ενώ στον αντίποδα εκτιμάται ότι θα βρεθούν κατά μέσο όρο οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές εταιρίες.

Ενδιαφέροντα είναι όμως τα πορίσματα της έρευνας και σε ό,τι αφορά τις επιλογές των managers σε επίπεδο μετοχών. Ετσι, το 37% των ερωτηθέντων στελεχών, προτιμά τις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών, ενώ την προτίμηση της πλειονότητας κερδίζουν οι τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, έναντι αυτών της μικρής.

Για τη σύσταση χαρτοφυλακίου, οι διαχειριστές κεφαλαίων, όπως προκύπτει από την έρευνα της Merrill Lynch, προτείνουν την τοποθέτηση κατά 51% σε μετοχές, δεδομένου του ότι ένα χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μετοχές ομόλογα και ρευστό. Προτιμητέα είναι εξάλλου τα εταιρικά ομόλογα έναντι των κρατικών.

Το 22% θεωρεί τις μετοχές υποτιμημένες, με το 15% να διατυπώνει την αντίθετη κρίση και ποσοστό 47% να θεωρεί ότι τα παρόντα επίπεδα αποτίμησης είναι δίκαια. Αναλυτικότερα, κατά μέσο όρο, πιστεύεται ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται σε κατά 6% χαμηλότερα επίπεδα από τη δίκαιη τιμή τους. Αντίθετη είναι η εικόνα για τα ομόλογα, για τα οποία οι διαχειριστές (52%) πιστεύουν ότι είναι υπερτιμημένα.

Ελαφρά υψηλότερα εκτιμάται από το 41% ότι θα είναι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ποσοστό 36% πιστεύει πως δεν θα εμφανίσουν μεταβολή. Για χαμηλότερα επιτόκια κάνει λόγο το 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v