Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Εκτιμήσεις UBS για επιτόκια, ελλείμματα

Με το ύψος των ευρωεπιτοκίων και την προοπτική μείωσής τους ασχολείται μεταξύ άλλων το μηνιαίο report της UBS για την ευρωζώνη, ενώ επισημαίνει τους κινδύνους από τα αυξημένα ελλείμματα σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Ευρωζώνη: Εκτιμήσεις UBS για επιτόκια, ελλείμματα
Την κατάσταση της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ φωτογραφίζει το μηνιαίο report Μαΐου της UBS για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπου, μεταξύ άλλων περιέχονται εκτιμήσεις για το πρόβλημα των ελλειμμάτων, την ανάπτυξη, αλλά και το ύψος των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τη UBS, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία κάνουν λόγο για ένα ”αδύναμο α΄ τρίμηνο στην ευρωζώνη”, ενώ συγκεκριμένα για την ανάπτυξη αναφέρεται ότι θα είναι ”αργή”.

Αναλυτικότερα, για το α΄ τρίμηνο του 2003, η ευρωοικονομία εκτιμάται ότι θα ”τρέξει” με ρυθμό 1,1%, ενώ παρόμοιο θα είναι το ποσοστό στο σύνολο του έτους. Για το 2004, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,6%.

Από την άλλη, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι, όπως αναφέρει η UBS, προοδευτικά υποχωρούν, ως αποτέλεσμα και της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

Η σημαντικότερη επίπτωση των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι τα ελλείμματα που παρουσιάζουν οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά (σε μικρότερο βαθμό) και αυτοί της Ισπανίας και της Βρετανίας. Προκειμένου οι προϋπολογισμοί να επιστρέψουν στο καθορισμένο από το Σύμφωνο Σταθερότητας πλαίσιο, αναφέρεται, θα πρέπει είτε να αυξηθούν οι φόροι είτε να μειωθούν οι δαπάνες.

Προ το παρόν, γράφουν οι αναλυτές του οίκου, οι χώρες είτε δεν θέλουν (Γαλλία) είτε δεν μπορούν (Γερμανία).

Ο οίκος επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ έχουν δομηθεί ανεξάρτητα η μία από την άλλη, ενώ επισημαίνει ότι ”αυτή η υπεροπτική οικονομική πολιτική είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα”.

Αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων, εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα, αν και τονίζεται πως σύμφωνα με τη γνώμη αρκετών αναλυτών ”ο κύκλος μειώσεων έχει ολοκληρωθεί”.

Η UBS βασίζει τις προβλέψεις της για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αφενός στην υποχώρηση του πληθωρισμού και αφετέρου στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στη διαφαινόμενη σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής το 2004.

Αναφορικά με το timing της μείωσης, ο οίκος θεωρεί πιθανότερο αυτό να συμβεί τον Ιούνιο και όχι τον Μάιο, ενώ δεν αποκλείει και νέα μείωση αργότερα, μέσα στο γ΄ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v