Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κώδωνας κινδύνου” από τη Citigroup για τον SARS

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί από την άτυπη πνευμονία, εξαιτίας της μεγαλύτερης διάρκειας της περιόδου επίδρασης στη ζήτηση, αλλά και λόγω του αρνητικού σοκ στην οικονομία της Κίνας κατά 1,5% - 2% επί του ΑΕΠ, εκτιμά η Citigroup σε report της με ημερομηνία 22 Απρίλιου.

”Κώδωνας κινδύνου” από τη Citigroup για τον SARS
του Γιώργου Σαββάκη

Οι οικονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί από την άτυπη πνευμονία, εξαιτίας της μεγαλύτερης διάρκειας της περιόδου επίδρασης στη ζήτηση, αλλά και λόγω του αρνητικού σοκ στην οικονομία της Κίνας κατά 1,5% - 2% επί του ΑΕΠ, ακόμα και αν η μετάδοση της επιδημίας ελαττωθεί, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup.

Παρά την κάποια πρόοδο, η επιδημία SARS (άτυπη πνευμονία) παραμένει σοβαρός επιδημιολογικός κίνδυνος, ενώ για την ώρα μια εφαρμόσιμη διαγνωστική δοκιμή βρίσκεται ακόμα μερικές εβδομάδες μακριά και βέβαια η θεραπεία της ακόμα πιο πέρα σε χρονικούς όρους, επισημαίνει η Citigroup σε σχετικό report της με ημερομηνία 22 Απριλίου.



Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, η Citigroup εκτιμά ότι η Κίνα θα επιδείξει χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, σε 6,7% έναντι 7,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για την περιοχή του Χονγκ Κονγκ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2003 αναθεωρείται πτωτικά στο 1% από 2,8%.

Αντίστοιχα για τη Σιγκαπούρη, η ανάπτυξη πλέον προβλέπεται στο 2,4%, έναντι 3,5% των αρχικών προβλέψεων. Αντίθετα, η Citigroup δεν μεταβάλλει την πρόβλεψη για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην Ινδονησία (4,0%) και τις Φιλιππίνες, παρ’ όλο που τις θεωρεί χώρες ”υψηλής επικινδυνότητας”.

Βραχυπρόθεσμα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης θα είναι σε θέση να αποτρέψουν τον πιθανό ενδημικό χαρακτήρα της επιδημίας SARS, με τον συνδυασμό εθνικών πολιτικών επιτήρησης, θαλάμων απομόνωσης και διαδικασιών καραντίνας, σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup.

Μεσομακροπρόθεσμα, όμως, οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι και οι ανεπτυγμένες χώρες θα διατρέξουν κίνδυνο από την επιδημία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε έναν διεθνοποιημένο και πολυ-πολιτισμικό 21ο αιώνα, ο οποίος οικονομικά και ιδεολογικά βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση των ατόμων και των εμπορευμάτων, είναι δυνατόν να περιοριστεί το ταξίδι από και προς το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα αυτήν την περίοδο, όμως αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν ο κατάλογος των επικίνδυνων χωρών αρχίσει να μακραίνει για να περιλάβει μεγάλο μέρος του υπολοίπου της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Το ”κλειδί” στην περίπτωση της άτυπης πνευμονίας είναι η γρήγορη ανάπτυξη των διαγνωστικών δοκιμών, θεραπειών και εμβολίων για την ασθένεια.

Σύμφωνα με τη Citigroup, βραχυπρόθεσμα, μόνο η επιτήρηση και η καραντίνα αποτελούν όπλα ενάντια στην επιδημία SARS, ενώ χώρες με φτωχά συστήματα δημόσιας υγείας και υγιεινής, υψηλή κινητικότητα και πυκνότητα πληθυσμών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στην περιοχή της Ασίας τέτοιες χώρες είναι η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες, ενώ την παρούσα χρονική στιγμή οι πιο μολυσμένες περιοχές είναι η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Στο report επιχειρείται από τους αναλυτές της Citigroup η σχεδίαση μερικών βασικών σεναρίων για τον τρόπο με τον οποίο η άτυπη πνευμονία θα αναπτυχθεί επιδημιολογικά, αλλά και τις διαφορετικές πιθανές οικονομικές συνέπειες που θα επιφέρει.

Στην ανάλυση βέβαια υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση ότι η πρόβλεψη της πορείας μιας επιδημίας στα αρχικά στάδιά της είναι πολύ δύσκολη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v