Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα της Kantor για τη ζήτηση στελεχών

Αύξηση παρουσίασε η ζήτηση στελεχών, και μάλιστα των υψηλόβαθμων, το τελευταίο τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με έρευνα της Kantor Humanis (θυγατρικής της Kantor), βάσει της οποίας οι κλάδοι των πωλήσεων, οικονομικών και μηχανογράφησης κάλυψαν το 54% της ζήτησης.

Ερευνα της Kantor για τη ζήτηση στελεχών
Αύξηση παρουσίασε η ζήτηση στελεχών, και μάλιστα των υψηλόβαθμων, το τελευταίο τρίμηνο του 2002, παρά τις δύσκολες κρατούσες οικονομικές συνθήκες.

Αυτό προκύπτει από την ειδική τριμηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί από τον Ιούλιο 2002 η Kantor Humanis (η οποία ανήκει στο γκρουπ της ”Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ”) με στόχο την παρακολούθηση και αποτύπωση της ζήτησης στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Kantor, η έρευνα αυτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο το βαρόμετρο της αγοράς, γιατί η ζήτηση προσωπικού αντανακλά και το δυναμισμό των διαφόρων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, αποσκοπεί στην καταγραφή, κωδικοποίηση και στατιστική ανάλυση δημόσιων στοιχείων της αγοράς εργασίας στελεχών, όπως αυτή εκφράζεται μέσω αγγελιών.

Σημειώνεται πως η αύξηση στη ζήτηση των στελεχών δεν ήταν ομοιογενής, αποκαλύπτοντας κλάδους όπως η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες που βρίσκονται κάτω από πίεση.

Γενικά, στο δεύτερο εξάμηνο του 2002, στην αγορά στελεχών ζητήθηκαν 24 επαγγελματικές ειδικότητες.

Οι τρεις κορυφαίες (πωλήσεις, οικονομικά, μηχανογράφηση) κάλυψαν το 54% της ζήτησης, ενώ οι πέντε κορυφαίες (περιλαμβάνουν ακόμη το μάρκετινγκ και τους μηχανικούς) κάλυψαν το 74% της ζήτησης.

Ως στελέχη ορίζονται όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης και εξειδίκευσης. Η ανάλυση που παρουσιάζεται βασίζεται σε δείγμα 815 αγγελιών που εμφανίστηκαν στο β’ εξάμηνο του 2002, σε έντυπα που κυκλοφόρησαν κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και στις ιστοσελίδες μεγάλων επιχειρήσεων και εταιριών εξεύρεσης στελεχών.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας μπορούν να συνοψιστούν σε πέντε σημεία:

1. μεταξύ του γ’ και δ΄ τριμήνου παρουσιάζεται αύξηση ζήτησης στελεχών κατά 18,5 %,

2. στον κλάδο της πληροφορικής εμφανίστηκε σημαντική κάμψη της ζήτησης κατά 17%,

3. ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών αποτελεί τον κυριότερο πόλο ζήτησης με 27% και ακολουθούν η Πληροφορική / Τηλεπικοινωνίες και η Βιομηχανία / Κατασκευές / Πρώτες Ύλες,

4. το 54% της ζήτησης αφορά στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, μηχανογράφησης και πωλήσεων, και

5. η ζήτηση εμφανίζει τρεις έντονες αιχμές τον Ιούλιο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο.

* Το πλήρες κείμενο της έρευνας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v