Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SSSB: Οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας

Παραλληλισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πρόσφατης επιδημίας πνευμονίας με αυτών του πολέμου στο Ιράκ επιχειρεί σε ανάλυσή της η Schroder Salomon Smith Barney, επισημαίνοντας τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και το πλήγμα που δέχεται διεθνώς ο κλάδος των υπηρεσιών.

SSSB: Οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας
Την πορεία της άτυπης πνευμονίας η οποία πλήττει τις ασιατικές χώρες και τις επιπτώσεις η οποία αυτή μπορεί να έχει σε οικονομικό επίπεδο εξετάζει σε ανάλυσή της η Schroder Salomon Smith Barnley.

Πιο συγκεκριμένα, η Salomon υποστηρίζει ότι η SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), όπως ονομάζεται επιστημονικά η πνευμονία αυτή, εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα με την πλειονότητα των περιπτώσεων να έχει εμφανιστεί στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

Καθοριστικό παράγοντα για τη διάδοση της ασθένειας θα αποτελέσει, σύμφωνα με τους αναλυτές της Salomon, το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν οι επιστήμονες να κατασκευάσουν ένα διαγνωστικό τεστ για την ασθένεια το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές συνθήκες, όπως σε αεροδρόμια και νοσοκομεία.

Στην περίπτωση που ένα τέτοιο τεστ δεν εμφανιστεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, η ολοκληρωτική ταξιδιωτική απαγόρευση προς και από τις χώρες που έχουν περισσότερο πληγεί πρέπει να θεωρείται σίγουρη.

Εξάλλου, εξίσου σημαντικοί παράγοντες για την πορεία της επιδημίας είναι το αν θα μπορέσει να βρεθεί κάποιο εμβόλιο μέχρι τον επόμενο χειμώνα και το ποια θα είναι η πορεία της στην Κίνα.

Αν η επιδημία δεν ελεγχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό στην Κίνα τότε ο κίνδυνος θα αυξηθεί αρκετά, όχι μόνο για την Ασία αλλά και για όλο τον κόσμο, καθώς ο πληθυσμός της χώρας είναι τεράστιος και οι επισκέπτες που δέχεται κατά μέσο όρο το χρόνο ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια, εκτιμούν αναλυτές της SSSB.

Οι επιπτώσεις της επιδημίας πνευμονίας στην οικονομία μπορούν να παραλληλιστούν με αυτές του πολέμου στο Ιράκ, αν εξαιρέσουμε την τιμή του πετρελαίου. Η εξάπλωση του ιού αποθαρρύνει την μετακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών.

Πιο συγκεκριμένα, η Salomon τονίζει ότι αυτές μπορούν να συνοψιστούν στη μείωση της κατανάλωσης λόγω του φόβου των καταναλωτών και στη μείωση, επίσης, της παραγωγής εξαιτίας των χαμένων ημερών εργασίας.

Στην περίπτωση που η επιδημία ελεγχθεί σχετικά νωρίς, οι κύριες επιπτώσεις θα περιοριστούν στη μείωση της κατανάλωσης και μόνο.

Ο τομέας που θα πληγεί περισσότερο είναι αυτός των υπηρεσιών και ιδιαίτερα ο τομέας του διεθνών ταξιδιών και του τουρισμού. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες οι οποίες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να αποφύγουν χώρες όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, αναφέρει η Salomon.

Στο αισιόδοξο σενάριο ότι η πνευμονία θα τεθεί υπό έλεγχο στις επόμενες εβδομάδες, η Salomon εκτιμά ότι η επιδημία θα μειώσει κατά 1% με 1,2% το ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ, κατά 0,9% το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης και κατά 0,3% το ΑΕΠ της Κίνας.

Αν, ωστόσο, η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο και η επιδημία δεν περιοριστεί στο άμεσο μέλλον, τότε οι συνέπειες θα είναι αρκετά μεγάλες ώστε να επηρεάσουν, σε αρκετό βαθμό, την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλήγει η έκθεση της SSSB.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v