Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι επεφύλασσε το 2002 για τις κυπριακές εισηγμένες

Περιορισμούς στην κερδοφορία και σε ορισμένες περιπτώσεις ζημιές επεφύλασσε το 2002 για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, τονίζει η Εγνατία Κύπρου σε έκθεσή της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα δεν είχαν μεγάλες εκπλήξεις.

Τι επεφύλασσε το 2002 για τις κυπριακές εισηγμένες
Έτος απωλειών μπορεί να χαρακτηριστεί το 2002 για τις κυριότερες εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, αφού σε γενικές γραμμές και με αιχμή τις τράπεζες, οι περισσότερες σημείωσαν κάμψη στην κερδοφορία τους ή και ζημιές, σύμφωνα με έκθεση της Εγνατίας Κύπρου (Mάρτιος 2003).

Οι κλάδοι με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο της Κύπρου (τράπεζες, ξενοδοχεία) απαρτίζονται από επιχειρήσεις που κατά βάση είδαν τα μεγέθη τους να συρρικνώνονται κυρίως ως αποτέλεσμα των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τράπεζες), αλλά και της μειωμένης τουριστικής κίνησης (ξενοδοχεία), λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών και των ”τρομοφόβων”.

Mάλιστα, όπως επισημαίνει η Εγνατία Κύπρου, η αναμενόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να πιέζει τα μεγέθη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Για τις τράπεζες συγκεκριμένα (Κύπρου, Λαϊκή, Ελληνική), επισημαίνεται ότι η απόφασή τους να προχωρήσουν σε μείωση του μερίσματός τους βαραίνει αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών, ενώ η Εγνατία Κύπρου τονίζει ότι δεν βλέπει περιθώρια αισιοδοξίας για τον κλάδο, με βάση τουλάχιστον το τρέχον οικονομικό περιβάλλον.

Παράλληλα, επισημαίνεται από την Εγνατία Κύπρου, η συμβολή των ζημιών στα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές οι οποίες σημείωσαν σημαντική ενίσχυση.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των εταιριών του 2002 η Εγνατία Κύπρου επισημαίνει ότι δεν επεφύλλασαν σημαντικές εκπλήξεις, ενώ για κάθε εταιρία ξεχωριστά οι προβλέψεις της με τα αποτελέσματα ποικίλλουν.

Για την Τράπεζα Κύπρου επί παραδείγματι επισημαίνεται ότι οι ζημιές της ήταν υψηλότερες των αναμενόμενων, δεδομένο που δεν συμβαίνει με την Ελληνική Τράπεζα ή την Aqua Sol, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν ανάλογα των εκτιμήσεών της Εγνατίας Κύπρου.

Παράλληλα, η Εγνατία Κύπρου τονίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με την πορεία του γενικού δείκτη, αλλά και του γενικότερου οικονομικού κλίματος.

Αναφορικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη η Εγνατία Κύπρου εκτιμά ότι ο πληθωρισμός για το τρέχον έτος στην Κύπρο θα διαμορφωθεί στο 4,0%, ενώ το Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν θα τρέξει με ρυθμούς της τάξεως του 4,3%. Για την ανεργία οι αναλυτές της Εγνατίας Κύπρου εκτιμούν ότι θα ανέλθει στο 3,2% (2003).

Αξίζει επίσης να αναφερθούν οι top επιλογές της Eγνατίας Κύπρου και συγκεκριμένα η Aqua Sol (ξενοδοχειακή), η Vassiliko Cement (τσιμέντα) και η Muskita Aluminium (μεταλλουργική).

Σημειώνεται ότι η Εγνατία Κύπρου διατηρεί τη σύσταση διακράτησης (hold) για τη μετοχή της Tράπεζας Κύπρου, ενώ θέτει ως τιμή στόχο τις 1,40 κυπριακές λίρες.

Αρης Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v