Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xωρίς... αναισθητικό τα αποτελέσματα!!!

Η μείωση της κερδοφορίας των εισηγμένων προσδιορίζεται από τους αναλυτές στο 17-18%. Aν εξαιρεθούν τραπεζικές και ασφαλιστικές, η κερδοφορία εμφανίζεται απλά... στάσιμη. Ταυτόχρονα... σκελετοί ”βγαίνουν από τις ντουλάπες”, ενώ περίπου 10 εταιρίες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επιτήρησης. Ασχημα ”μαντάτα” και για το α΄ τρίμηνο!!

Xωρίς... αναισθητικό τα αποτελέσματα!!!
του Γιώργου Παπανικολάου

Η ”γυμνή αλήθεια” για την ελληνική οικονομία παρουσιάζεται ως ένα βαθμό στα αποτελέσματα 2002 των εισηγμένων στη Σοφοκλέους εταιριών, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες συνολικές εκτιμήσεις παρουσιάζονται μειωμένα σε επίπεδο προ φόρων κερδοφορίας, κατά 17- 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος!!!

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών προκύπτει μία σειρά από συμπεράσματα:

- Το δ΄ τρίμηνο ήταν ίσως το χειρότερο του έτους και είχε ως αποτέλεσμα την αναίρεση της συγκράτησης στη μείωση της κερδοφορίας που είχε παρατηρηθεί στο 9μηνο του 2002. Κι αυτό, παρότι και το δ΄ τρίμηνο του 2001 ήταν ”κακό” για τα δεδομένα της εποχής.

Ισως το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων 2002, αλλά και της γενικότερης συγκυρίας, πολλοί αναλυτές εκφράζουν τώρα την αγωνία τους για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2003, τα οποία δεν αποκλείεται καθόλου να είναι χειρότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002!!!

- Στο σύνολο της χρήσης, η προ φόρων κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών μετά την αφαίρεση των τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιριών παρουσιάζεται στάσιμη, κι αυτό με δεδομένο ότι κρατικές εταιρίες- κολοσσοί όπως η ΔΕΗ, η Cosmote και τα ΕΛΠΕ παρουσίασαν σημαντικότατη αύξηση κερδών.

- Ακόμη και σε επίπεδο κερδών προ φόρων και τόκων, η αύξηση είναι οριακή στο σύνολο της Σοφοκλέους (περίπου 3%) και άρα μικρότερη από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ!!!

- Ο τζίρος των εταιριών έχει αυξηθεί με χαμηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, αφού κινήθηκε σε ετήσια βάση στη περιοχή του 5-6%.

- Οι ισολογισμοί εξακολουθούν να περιλαμβάνουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις ”ογκώδεις” σημειώσεις των ορκωτών ελεγκτών, ενώ σε πολλές λογιστικές καταστάσεις παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στο χειρισμό των δικαιωμάτων μειοψηφίας, στις αποσβέσεις, τις αποτιμήσεις μετοχών και συμμετοχών κ.α.

- Η αγορά έχει χωριστεί σε διαφορετικές ταχύτητες, οι οποίες είναι απολύτως διακριτές. Στην πρώτη κατηγορία καταγράφονται εκείνες οι-ολιγάριθμες- εταιρίες που, είτε προσέφεραν ”θετικές” εκπλήξεις, είτε κάλυψαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ανάμεσα τους φάνηκε να ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων οι: Σιδενόρ (με μερισματική απόδοση... 10%) Γερμανός, Hyatt, ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, CCHBC, Πλαίσιο, Folli-Follie, NotosCom, ΝΙΚΑΣ, Elmec.



Μια ακόμη κατηγορία απαρτίζεται από εταιρίες που παρουσιάζουν, είτε βελτίωση των αποτελεσμάτων τους σε σχέση με πέρυσι (χωρίς όμως αυτά να χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά), είτε κινήσεις εξυγείανσης των ισολογισμών τους (όπως για παράδειγμα συμβαίνει με ορισμένες τράπεζες).

Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται οι εταιρίες που εμφανίζουν, είτε σημαντική ανατροπή των αποτελεσμάτων του 2001 (μεταστροφή από κέρδη σε ζημίες, αύξηση των ζημιών), είτε εμφανίζουν ξαφνικά τους ”σκελετούς από τα ντουλάπια”, ποντάροντας στο γεγονός ότι αυτό είναι καλύτερο να γίνει τώρα με δυσμενή τη γενικότερη συγκυρία.

Σαφώς δεν ευχαρίστησαν για παράδειγμα, τα αποτελέσματα της Πουλιάδης της Κορασίδης, της Ασπίς Πρόνοια, των Μινωικών, του Φουρλή, της Infoquest, των κλωστουφαντουργικών και... δεκάδων άλλων εταιριών, ενώ σε ορισμένες -ευτυχώς λιγότερες- περιπτώσεις, τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν παντελώς απογοητευτικά,(π.χ. Datamedia, ΠΛΙΑΣ, ΙΝΤΕΑΛ), κάποια έως και σε βαθμό... επιτήρησης.

Επ αυτού οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερες από 10 περιπτώσεις αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ένταξης σε καθεστώς επιτήρησης με βάση τις ”τυπικές προϋποθέσεις” της νομοθεσίας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v