Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και οι αμερικανοί στο... κυνήγι της Ahold

Συνέχεια φαίνεται να παίρνει το θέμα της ολλανδικής Ahold, του πλέον ίσως τρανταχτού δείγματος ”ευρω-λογιστικής αλχημείας”, καθώς στο χορό των ελέγχων μπαίνουν και οι αμερικανικές αρχές. Ποιο εκτιμάται ότι θα είναι το μέλλον της Νο3 εταιρίας του κλάδου παγκοσμίως;

Και οι αμερικανοί στο... κυνήγι της Ahold
Δεν είναι εποχές που η παγκόσμια οικονομική κοινότητα αφήνει λογιστικές παρασπονδίες να περνούν... ατιμωρητί. Έτσι εξηγείται, μεταξύ άλλων η έκταση που λαμβάνουν οι έλεγχοι γύρω από τις λογιστικές παραβάσεις της ολλανδικής αλυσίδας supermarket, Ahold, καθώς στο ”κυνήγι” μπαίνουν και αμερικανικές αρχές, όπως η SEC και ο εισαγγελέας του Μανχάταν.

Συγκεκριμένα, η SEC προτίθεται να ερευνήσει το πώς η Νο 3 εταιρία του κλάδου παγκοσμίως (πίσω από τις Wal Mart και Carrefour) διόγκωσε κατά περίπου 500 εκατ. δολ. το ύψος των αποτελεσμάτων της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, US Foodservice.

Μετά την εξαγορά της US Foodservice (εταιρίας προμήθειας τροφίμων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία) προ περίπου τριών ετών, η Ahold είχε προχωρήσει στην εξαγορά δύο ακόμη αμερικανικών διανομέων

Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, η αμερικανική ρυθμιστική επιτροπή, αναφέρουν αναλυτές, σκοπεύει να ζητήσει έγγραφα, από την Delloitte & Touche, την ελεγκτική εταιρία της Ahold. Να σημειωθεί ότι ήδη, η Delloitte & Touche ανακοίνωσε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τις λογιστικές αλχημείες.

Η εταιρία μάλλον θα αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στις ΗΠΑ, από όπου προέρχεται το 60% των συνολικών εσόδων της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το Euronext Amsterdam δεν δραστηριοποιείται στην ίδια κατεύθυνση.

Χθες, αναφέρει το site της Wall Street Journal, στελέχη της Ahold συναντήθηκαν με τραπεζίτες των ABN Amro, ING, Rabobank, Goldman Sachs και JP Morgan Chase προκειμένου να αντικαταστήσει ληξιπρόθεσμο δανεισμό της, ύψους 2 δισ. δολ. και να εξοφλήσει άμεσες οφειλές της. Τα πιστωτικά ιδρύματα μπορεί να συμφώνησαν στην χορήγηση δανείου ύψους 3,1 δισ. ευρώ, απαίτησαν όμως τα κέρδη της να είναι τουλάχιστον 2,5 φορές όσο το κόστος των τόκων.

Έτσι, αν και για φέτος η εταιρία δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για το 2004 και το 2005, όταν θα κληθεί να καταβάλει 250 εκατ. δολ. και 2,9 δισ. δολ., αντίστοιχα. Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται τότε ”να χαριστούν” στην εταιρία και είναι πιθανό να απαιτήσουν την πώληση ενεργητικού της.

Αφήνοντας κατά μέρος το τίμημα που θα προσφερθεί για την απόκτηση μονάδων της Ahold, το οποίο οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι ”αντιστρόφως ανάλογο” με την ανάγκη της εταιρίας για χρήματα. Τα βλέμματα των δανειστών εκτιμάται ότι θα στραφούν στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές επενδύσεις της Ahold, όπως οι Shop & Stop και Giant (ΗΠΑ), αλλά και Albert Heinj (Ολλανδία).

Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι κρίσιμη θεωρείται η προσπάθεια της εταιρίας για ανεύρεση νέας, ισχυρής διοίκησης, που θα είναι ικανή να διαπραγματευθεί εν μέσω των... συμπληγάδων, αφού, τόσο ο CFO, όσο και ο CEO έχουν παραιτηθεί.

Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v