Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ. Θαλασσινός: ”Η σχέση μου με τον Τσιτσιρίγκο”

Τη δική του εκδοχή, για την εμπλοκή του φερόμενου ως εγκεφάλου της παρατράπεζας Β. Τσιτσιρίγκου στην έκδοση του περιοδικού ”Foreign Policy”, αλλά και στην εταιρία ICER A.E., μας έδωσε ο εκδότης και μέτοχος της εταιρίας, Ελ. Θαλασσινός. Τι συνέβη με την Τalandian AΕΛΔΕ και την Αγροτική ΑΧΕ, ποια νεότερα... ερωτήματα, προέκυψαν στην πορεία.

Ελ. Θαλασσινός: ”Η σχέση μου με τον Τσιτσιρίγκο”
Τη δική του εκδοχή στα ερωτήματα που έθεσε το δημοσίευμα του euro2day.gr για την εμπλοκή του φερόμενου ως εγκεφάλου της παρατράπεζας Β. Τσιτσιρίγκου στην έκδοση του περιοδικού ”Foreign Policy”, αλλά και στην εταιρεία ICER A.E. που το εκδίδει στην Ελλάδα, έδωσε σε συνάντηση που είχε με τη διεύθυνση του ”ΜΕΤΟΧΟΥ” και του euro2day.gr, στα γραφεία μας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέτοχος της εταιρείας ICER A.E., κ. Ελευθέριος Θαλασσινός.

Για τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν από το γεγονός ότι στο πρώτο τεύχος του περιοδικού (Μάρτιος-Απρίλιος 2002) αναγράφεται ως διεύθυνση της έδρας της εταιρίας η οδός Λαοδίκης 38, στη Γλυφάδα, όπου έδρευαν οι εταιρείες Hedley, Deal FX κ.λπ., ο κ. Θαλασσινός μας είπε ότι η διεύθυνση αυτή ανεγράφη ”εκ λάθους”, γι’ αυτό και άλλαξε στα επόμενα τεύχη.

Εν συνεχεία ανέφερε ότι είχε υπογραφεί μισθωτήριο γραφείου στη συγκεκριμένη διεύθυνση, ουδέποτε όμως εγκαταστάθηκε εκεί η εταιρία ICER A.E. Πάντως, το όνομα του κ. Τσιτσιρίγκου παρέμεινε στην ταυτότητα του περιοδικού και στα επόμενα τεύχη, φέροντας τον τίτλο ”executive editor”.

Σε ό,τι αφορά τη γνωριμία του με τον Βασ. Τσιτσιρίγκο, ο κ. Θαλασσινός αναφέρει ότι αυτή έγινε με τη διαμεσολάβηση του κ. Λάμπρου, υπευθύνου της Talandian ΑΕΛΔΕ, η οποία συνεργαζόταν με την Αγροτική Χρηματιστηριακή (σημειωτέον ότι ο κ. Θαλασσινός δηλώνει ιδιαιτέρως υπερήφανος για τη θητεία του ως προέδρου της Αγροτικής Χρηματιστηριακής από το 1999, αλλά και για την τοποθέτησή του στην Αγροτική Finance, επίσης στη θέση του προέδρου, θέση από την οποία, όπως μας είπε, παραιτήθηκε άμα τη εκδόσει του ”Foreign Policy”).

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που θέλουν να έχει εξεταστεί η περίπτωση εξαγοράς της Talandian ΑΕΛΔΕ από την Αγροτική με τη δική του διαμεσολάβηση, μας είπε ότι εκείνος ήταν που ”ξέκοψε” αυτή την προσπάθεια εν τη γενέσει της!

Η δήλωση του αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ”κατέβασε” πρόταση εξαγοράς της Talandian στο διοικητικό συμβούλιο της Αγροτικής Χρηματιστηριακής, η οποία εγκρίθηκε, έγινε αποτίμηση από την Ernst & Young, αλλά το θέμα ”κόπηκε” με... συνοπτικές διαδικασίες από την Υποδιεύθυνση Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΑΤΕ.

”Γνώρισα τον κ. Τσιτσιρίγκο ως αξιοπρεπή επιχειρηματία της εταιρίας Deal FX, με πανεπιστημιακές σπουδές στις ΗΠΑ και εκείνος εκδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην εταιρία έκδοσης του ”Foreign Policy”, λέει ο κ. Θαλασσινός, για να προσθέσει ότι έκανε μαζί του προφορική συμφωνία να συμμετάσχει σε μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έναντι ποσού περίπου 100 εκατ. δρχ.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι για ένα διάστημα, αρχής γενομένης εντός του 2002, ο κ. Τσιτσιρίγκος έγινε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ICER, από το οποίο ”απεπέμφθη” μόλις έγιναν γνωστά τα του σκανδάλου.

Ο κ. Θαλασσινός μας ανέφερε ότι μέτοχοι της εταιρίας είναι ο ίδιος και ένας άλλος καθηγητής, το όνομα του οποίου δεν θέλησε να μας αποκαλύψει, ενώ σε ό,τι αφορά τους λόγους που τον οδήγησαν να κάνει τον κ. Τσιτσιρίγκο μέλος του διοικητικού συμβουλίου αλλά και executive editor του περιοδικού, θέση ”περίοπτη” στην ταυτότητα ενός εντύπου με μεγάλο διεθνές κύρος, πριν καν συμφωνηθεί επίσημα η συμμετοχή του σε μια μελλοντική αύξηση, μας απήντησε ότι επρόκειτο για μια ”χειρονομία” προς τον μελλοντικό συνεταίρο στη διάρκεια μιας περιόδου ”καλής θέλησης”.

Ξεκαθαρίζοντας βεβαίως από την αρχή ότι δεν είχε καμία γνώση για τις δραστηριότητες που αποδίδονται στον κ. Τσιτσιρίγκο, ο κ. Θαλασσινός απάντησε και σε ένα άλλο ερώτημά μας.

Πώς, ενώ είχε διατελέσει δραστήριο στέλεχος της Αγροτικής Χρηματιστηριακής και της ATE Finance, άρα πρόσωπο με προσβάσεις και γνωριμίες σε όλο τον χρηματοοικονομικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματιστηρίου (ο κ. Θαλασσινός όπως μας είπε γνώριζε ότι η Deal FX επιχείρησε να εξαγοράσει την εισηγμένη εταιρεία Αλυσίδα, γεγονός που κατ’ εκείνον ήταν πιστοποίηση οικονομικής ισχύος), δεν έκανε την έρευνά του προκειμένου να διαπιστώσει ποιος ήταν και τι όνομα είχαν στην αγορά ο μέλλων συνεργάτης του και οι εταιρείες του;

Επ’ αυτού ο κ. Θαλασσινός περιορίστηκε να πει: ”Δεν το έκανα”.

Το νέο ερώτημα

Ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ” και το euro2day.gr δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν την καλή πρόθεση του κ. Θαλασσινού να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν, έστω και προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε ούτε και ρώτησε για τα πεπραγμένα του μέλλοντος -τότε- συνεταίρου του, τον οποίο, όμως, έκανε προκαταβολικώς μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας και... executive editor του περιοδικού.

Ωστόσο, υπάρχουν οι διασταυρωμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Θαλασσινός παρέστη τον Ιούνιο του 2002 σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι και συντελεστές της Hedley και της Deal FX με μία τράπεζα, όπου και συζητήθηκαν θέματα εξαγοράς ποσοστού της, δημιουργούν νέο ερώτημα.

Υπo ποία ιδιότητα παρέστη ο κ. Θαλασσινός σε ένα κλειστό business meeting στα γραφεία της συγκεκριμένης τράπεζας μετά του περιβόητου πλέον κ. Dante και του κ. Τσιτσιρίγκου;

Το ερώτημα ετέθη το πρωί της Πέμπτης στον ίδιο τον κ. Θαλασσινό, ο οποίος αρχικά χαρακτήρισε τις πληροφορίες για την παρουσία του στη συγκεκριμένη συνάντηση ως ”ασύστολα ψεύδη”. Στη συνέχεια πάντως δήλωσε ότι παρέστη μεν στη συνάντηση αυτή, αλλά ”δεν παρέστη για να προωθήσει τα συμφέροντα κανενός Dante και κανενός Τσιτσιρίγκου”.

Κατόπιν του ρεπορτάζ για τις εκδοτικές φιλοδοξίες των φερόμενων παρατραπεζιτών, επικοινωνήσαμε και με τον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη πρώην υπουργό και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος χαρακτήρισε ως καθαρά ”τιμητική” θέση την ιδιότητα του executive editor στο περιοδικό Foreign Policy .

O ίδιος τόνισε ότι λείπει στο εξωτερικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ότι από τους ασκούντες τη διοίκηση της εταιρίας ICER γνωρίζει μόνον τον κ. Θαλασσινό, ενώ τον κ. Τσιτσιρίγκο δεν τον γνωρίζει ούτε κατ όψιν.

Επιχειρήσαμε επίσης να επικοινωνήσουμε με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Φλώριντα Π. Παρδαλό, πρόεδρο της εταιρίας DEAL FX συμφερόντων του κ. Τσιτσιρίγκου, (με τον οποίο φέρονται να είναι συγγενείς) και senior editor του περιοδικού, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

ΥΓ: Ο κ. Θαλασσινός εξέδωσε και ”γενικής λήψης” ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία αναφέρει ότι ουδεμία μετοχική ή άλλη οικονομική εξάρτηση υπάρχει μεταξύ της εταιρίας ICER και του κ. Β.Τσιτσιρίγκου κι ότι κατόπιν των δημοσιευμάτων που φέρουν τον τελευταίο αναμεμειγμένο στην υπόθεση Hedley, το διοικητικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση του απεδέχθη την παραίτηση του και αποφάσισε την άμεση αντικατάσταση του.

* Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ για την συνέχεια των αποκαλύψεων σε σχέση με την παρατράπεζα της Γλυφάδας και την προσπάθεια των εγκεφάλων της να εξαγοράσουν ποσοστό σε... κανονική τράπεζα, στο τρέχον φύλλο του ”ΜΕΤΟΧΟΥ” με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v