Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φάσμα: Η δέουσα επενδυτική στρατηγική ενόψει Ιράκ

Τη δέουσα επενδυτική στρατηγική ενόψει πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ αναφέρει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ εξετάζοντας, παράλληλα, τρία πιθανά σενάρια, όπως την παρατεταμένη πολεμική σύρραξη, τη γρήγορη επέμβαση ή την πιο επιθυμητή εκδοχή που είναι η αποφυγή του πολέμου.

Φάσμα: Η δέουσα επενδυτική στρατηγική ενόψει Ιράκ
Τη δέουσα επενδυτική στρατηγική ενόψει της πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ σκιαγραφεί η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ σε σχετική της ανάλυση με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2003.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η πιθανότητα πολέμου διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ανασφάλεια των αγορών και τις οδηγεί σε πτωτική πορεία. Άλλωστε όπως επισημαίνεται, ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και την περίοδο του Πολέμου του Κόλπου το 1990-1991.

Ειδικότερα, κατά την κρίση του περσικού την περίοδο 1990 – 1991 η ελληνική αγορά ακολούθησε πτωτική πορεία παρουσιάζοντας απώλειες 33,5% (από 02/08/1990 – 17/01/1991, κατά την περίοδο όπου αναμενόταν η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ).

Όπως συμπληρώνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ από την έναρξη της ”καταιγίδας της Ερήμου” η αγορά αντέδρασε θετικά πραγματοποιώντας απόδοση της τάξεως του 33%, μέχρι και μερικές ημέρες μετά την αποχώρηση των Ιρακινών δυνάμεων από το Κουβέιτ, γεγονός το οποίο οδήγησε την αγορά στα επίπεδα των 1.371 μονάδων.

Σύμφωνα πάντα με τη Φάσμα, η ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ αναμένεται να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την αρνητική ψυχολογία που υπάρχει, ενισχύοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ η μείωση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα μεταξύ $22 – $28 ανά βαρέλι, τα οποία θεωρούνται από τον ΟΠΕΚ αποδεκτά, αναμένεται να εκτονώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας.

Με βάση τα διδάγματα εκείνης της περιόδου, η χρηματιστηριακή παραθέτει τρία πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις της κρίσης με σκοπό τη χάραξη ανάλογης επενδυτικής στρατηγικής.

Σενάριο 1 - Παρατεταμένη Πολεμική Σύρραξη: Μια ενδεχόμενη παρατεταμένη πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι βέβαιο πως θα παρατείνει την αβεβαιότητα διατηρώντας το ”επασφάλιστρο πολέμου”, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η αποφυγή ανάληψης επενδυτικών κινδύνων (risk aversion) του συνόλου της επενδυτικής κοινότητας.

Σενάριο 2 – Γρήγορη Επέμβαση: Μια αστραπιαία επέμβαση, ανάλογη με αυτή που πραγματοποιήθηκε κατά την ”Καταιγίδα της Ερήμου”, οι επιδράσεις αναμένεται να είναι ανάλογες της περιόδου της κρίσης του Περσικού την περίοδο 1990-1991.

Σενάριο 3 – Αποφυγή Πολέμου: Το σενάριο αυτό είναι και το πιο επιθυμητό, αφενός γιατί η εξεύρεση διπλωματικής λύσης θα περιορίσει σημαντικά τον γεωπολιτικό κίνδυνο στην περιοχή, ενώ αναμένεται η αισιόδοξη αντίδραση των αγορών.

Η χρηματιστηριακή προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση στην παρούσα φάση, οι όποιες τοποθετήσεις θα πρέπει να γίνονται με σκοπό την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών από μια ενδεχόμενη περιορισμένη τεχνική αντίδραση της αγοράς, ενώ θα πρέπει να υπάρχει στη στρατηγική μας πάντα ένα σημείο περιορισμού των απωλειών (stop loss point).

Από την άλλη πλευρά, καταλήγει η Φάσμα, για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές η ιστορία έχει δείξει ότι οι τοποθετήσεις ”κόντρα στο ρεύμα” σε περιόδους κρίσεων οδηγούν τις περισσότερες φορές σε αποκόμιση σημαντικών κερδών.

* Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v