Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσοθήρες με... ”delay” οι επενδυτικοί οίκοι

Με ”αφύπνιση” μοιάζει το κύμα των προς τα πάνω αναθεωρήσεων, στις οποίες προβαίνουν τώρα οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι αναφορικά με την τιμή του χρυσού. Πως θα επηρεάσει αυτό την τιμή του μετάλλου και τι πρέπει να αναμένεται για τη συνέχεια;

Χρυσοθήρες με... ”delay” οι επενδυτικοί οίκοι
Επίμονα, αλλά μεμονωμένα, αναλυτές από ολόκλήρο τον κόσμο επεσήμαναν το τελευταίο τρίμηνο ότι ”επέρχεται σημαντική άνοδος στην τιμή του χρυσού”. Όσοι τους εμπιστεύτηκαν, κάθε άλλο παρά έχασαν, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψε μέσα στο 2002, κυρίως δε στο β΄ εξάμηνο, άνοδο της τάξης του 25%.

”Εκτός παιχνιδιού” έμειναν μέχρι τώρα οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και οι κορυφαίοι αναλυτές τους, χάνοντας το πρώτο κύμα ανόδου του χρυσού, προφανώς σταθερά απορροφημένοι στην πιθανότητα ανάκαμψης των μετοχικών τίτλων. Μόλις τις τελευταίες ημέρες, εταιρίες, όπως η Goldman Sachs ξεκίνησαν να περιλαμβάνουν στις ”συστάσεις χαρτοφυλακίου” τους (asset allocation) εμπορεύματα.

Οι προς τα πάνω αναθεωρήσεις προβλέψεων για την τιμή του χρυσού πέφτουν τώρα βροχή. Η UBS εκτιμά ότι περιμένει το χρυσό να διαμορφωθεί στα 353 δολ. ανά ουγκιά το 2003 και στα 356 δολ. ανά ουγκιά το 2004. Παρά το ότι οι ”τιμές στόχοι” αυτές δεν απέχουν πολύ από τη σημερινή τιμή του χρυσού, αποτελούν κατά 10% αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων του οίκου για 320 και 333 δολ. ανά ουγκιά, αντίστοιχα.

Ο τεχνικός αναλυτής της JP Morgan, J. Kotick, δήλωσε πως δεδομένου του ”φλέρτ” της τιμής του χρυσού με τα υψηλά 6ετίας, αλλά και των τεχνικών ενδείξεων περί ”βάσης” στα 254 δολ. ανά ουγκιά, η αξία διαπραγμάτευσης του μετάλλου είναι πιθανό να οδηγηθεί στα 430 δολ. ανά ουγκιά τα επόμενα χρόνια. ”Αν η τιμή υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 345 δολ. ανά ουγκιά και αργότερα στα 325 δολ., αυτό θα είναι πολύ καλή αγοραστική ευκαιρία”, προσθέτει ο ίδιος.

Σε κατά 6% αναθεώρηση των προβλέψεων της προχώρησε και η Deutsche Bank, εκτιμώντας ότι η τιμή είναι πιθανό να διαμορφωθεί στα 340 δολ., αποδίδοντας το momentum που εμφανίζει τώρα το μέταλλο στη σημαντική υποχώρηση του δολαρίου, αλλά και στις γνωστές γεωπολιτικές αστάθειες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το World Gold Council, εξετάζουν την εισαγωγή Exchange Traded Fund επί χρυσού, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο χρυσός θα έχει πιθανότητα στο μέλλον να διαπραγματεύεται υπό ιδιόμορφο καθεστώς, το οποίο ομοιάζει προς αυτό των μετοχικών τίτλων.

Το ενδιαφέρον όμως, ταυτόχρονα με το ίδιο το μέταλλο, συγκεντρώνουν και οι μετοχές εταιριών εξόρυξης. Οι περισσότερες από αυτές διπλασίασαν ή τριπλασίασαν το κεφάλαιο όσων τις εμπιστεύτηκαν. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο κολοσσός της Goldcorp, η Lamgold, η Canada Nevsun Resourses (εμφάνισε αποδόσεις της τάξης του 1.000% (!) τα τελευταία δύο χρόνια) και η Africa Gold Fields (με απόδοση μετοχής στο 300% από την αρχή του 2001).

”Οι αναλυτές της Wall Street άργησαν- και ίσως άργησαν πάρα πολύ να κατανοήσουν τις ευεργετικές συνέπειες που έχει η πτώση του δολαρίου στην τιμή του χρυσού”, παρατηρούσε την Πέμπτη ο Tom Callandra, από την ημερήσια στήλη του στο site του CBSmarketwatch.

Οι συστάσεις των κορυφαίων οίκων μας έλειψαν και είναι βέβαιο πως θα φέρουν ακόμα περισσότερα δολάρια επενδυτών”, είπε την Τετάρτη ο J. Doody, εκδότης του Gold Mining Stock Analyst.

Που να αποδώσει όμως κανείς την ”αργοπορία” αυτή των ανά τον κόσμο γκουρού; ”Οι τράπεζες κερδίζουν σημαντικά λιγότερα ποσά από τις προμήθειες που αφορούν συναλλαγές επί εμπορευμάτων, συγκριτικά με τις προμήθειες που λαμβάνονται για διαπραγματεύσεις και αναδοχές επί μετοχών”, λέει ο James Tu, επικεφαλής επενδυτικής έρευνας της Gernstein Fisher & co.

Σε αυτό, αναφέρει ο ίδιος, πρέπει ίσως να προστεθεί η δυσπιστία των επενδυτών απέναντι στα εμπορεύματα, λόγω των διακυμάνσεων που αυτά εμφανίζουν, υπό το πρίσμα του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν εσχάτως οι επενδυτικοί οίκοι για ”φερέγγυες συστάσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v