Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stat Bank: Εκτιμήσεις για τον κλάδο των μετάλλων

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Stat Bank για τον ελληνικό κλάδο μετάλλων, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεσή της, κατόρθωσε να κινηθεί κόντρα στο ”ρεύμα”, εκμεταλλευόμενος το πλεονέκτημα της υψηλής ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Stat Bank: Εκτιμήσεις για τον κλάδο των μετάλλων
Παρά την διεθνή ύφεση η ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας μετάλλων δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα, εκμεταλλευόμενη το πλεονέκτημα της αυξημένης ζήτησης στην εγχώρια αγορά, όπως προκύπτει από έρευνα της Stat Bank.

Η τελευταία διετία ήταν δύσκολη για την παγκόσμια αγορά και οι τιμές των μετάλλων παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις, όμως, οι εγχώριες βιομηχανίες κατάφεραν εν πολλοίς να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και να εκμεταλλευτούν την θετική συγκυρία. Πλέον ευνοημένες οι βιομηχανίες χάλυβα, καθώς οι τιμές των προϊόντων ανακάμπτουν.

Οι μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια προχώρησαν ή προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις προκειμένου να κερδίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι από την πίττα των μεγάλων έργων των Ολυμπιακών Αγώνων και των ΚΠΣ. Η παραγωγική δραστηριότητα αυξάνεται και συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, για όλο το διάστημα από το 1993 έως και το 2010, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 3%.

Σε θετικό έδαφος κινούνται και οι βιομηχανίες επεξεργασίας αλουμινίου, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του 2001 αλλά και τα στοιχεία εννεαμήνου του 2002 για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Ο κλάδος αυτός απασχολεί, άμεσα και έμμεσα, περίπου 40.000 άτομα, μεταποιεί περισσότερους από 280.000 τόνους αλουμινίου κάθε χρόνο, έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και πραγματοποιεί κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 1,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Στο κλάδο συνεχίστηκε και το 2001 η αύξηση του όγκου πωλήσεων (προϊόντα έλασης και διέλασης) που την τελευταία 10ετία εμφανίζει μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης γύρω στο 8%. Σε μικρότερο ποσοστό αλλά ανοδική εκτιμάται ότι θα είναι η αγορά και την επόμενη διετία.

Στην διατήρηση της ανοδικής τάσης της τιμής του πρωτόχυτου αλουμινίου στις διεθνείς αγορές ελπίζει και η Αλουμίνιο της Ελλάδος που το 2002 είδε τα κέρδη της να υποχωρούν σημαντικά, εξαιτίας της χαμηλής τιμής που διαμορφώθηκε στις διεθνές αγορές το 2002 και της υποτίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Οι βιομηχανίες μετάλλων, πάντως, καλούνται να υπερκεράσουν το πρόβλημα των μειωμένων περιθωρίων κέρδους που καταγράφουν την τελευταία διετία, απόρροια του αυξημένου ανταγωνισμού που προκαλεί αφενός η διεθνής ύφεση και αφετέρου η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας όλων σχεδόν των εταιρειών του κλάδου.

Στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η μεταλλουργία περιλαμβάνεται και το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς, που εκ των πραγμάτων οδηγεί τις μεγάλες βιομηχανίες να αναζητήσουν διέξοδο στο διεθνή στίβο όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα οξύς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου αλουμινίου υπερδιπλασιάστηκαν την δεκαετία.

Το 2001 για τις μεταλλουργίες σημαδεύτηκε από την σημαντική μείωση των συνολικών κερδών που ήταν απόρροια των αρνητικών αποτελεσμάτων μονάδων όπως η Ελληνική Ανώνυμος Εταιρία Χάλυβος, και η Χαλυβουργική. Συνολικά οι επτά μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου πραγματοποίησαν πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ, ποσό ανάλογο με αυτό το 2000, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 56% υποχωρώντας στα 58 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα οι εταιρίες επεξεργασίας μετάλλων είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 16,4% και να φτάνουν τα 105 εκατ. ευρώ, ενώ και οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο και διαμορφώθηκαν σε 2,38 εκατ. ευρώ για το 2001.

Η μεγαλύτερη εξ’ αυτών η Ελβάλ κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις εταιρίες έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ουσιαστικά η μοναδική παραγωγός προϊόντων έλασης στην χώρα. Υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα που οδηγεί την εταιρία σε δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 200.000 τόνων μέρος της οποίας εξάγεται σε περισσότερες από 70 χώρες.

Το 2001, οι επενδύσεις της Χαλκόρ που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία χαλκού έφθασαν στο ύψος των 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2002 υλοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρίας κατά 25 χιλ. τόνους.

Σημαντικότατες είναι και οι επενδύσεις για το εργοστάσιο της Sofia Med AD στη Βουλγαρία, θυγατρικής της ελληνικής εταιρίας, οι οποίες ανέρχονται στα 35 εκατ. ευρώ, δίνοντας μια συνολική παραγωγική δυναμικότητα στο εργοστάσιο αυτό της τάξης των 85 χιλ. τόνων.

Η Hellas Can δημιούργησε ένα νέο εργοστάσιο στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Στο εργοστάσιο αυτό παράγονται δοχεία για συσκευασία μπύρας και αναψυκτικών. Το εργοστάσιο της Σεβίλλης θα καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών του κλάδου αναψυκτικών στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, με εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 36.000 τετραγωνικά μέτρα και με αρχική παραγωγή που φθάνει τα 750 εκατομμύρια δοχεία αναψυκτικών 33 cl ετησίως.

Δυναμική διαγράφεται η πορεία της Σιδενόρ κάτι που γίνεται οράτο τόσο μέσα από τα οικονομικά της αποτελέσματα όσο και από τις επενδύσεις που υλοποίησε η εταιρεία. Οι επενδύσεις σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 93 εκατ. ευρώ το 2001 και βεβαίως ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο τη στρατηγική θέση της εταιρείας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Ανάμεσα στους στόχους του ομίλου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η περαιτέρω ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ καθώς επίσης και η ενίσχυση της θέσης στην ελληνική αγορά.

Η Λάρκο, συνεχίζοντας τις προσπάθειες της για αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας καθώς και για βελτίωση του κόστους λειτουργίας ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 44 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η εταιρία έχει θέσει σε λειτουργία μονάδα ανακύκλωσης νικελίου συμπιέζοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος και συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής. Η εταιρία σχεδιάζει μετά το 2006, την απεξάρτηση της από την ΔΕΗ με την ίδρυση αυτοτελούς μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Από διεύρυνση των συνεργασιών και συμμαχιών της επιχείρησης σε διεθνές επίπεδο, συνοδεύεται η επένδυση ύψους 151 εκατ. ευρώ που υλοποίησε στη Θίσβη Βοιωτίας την περίοδο 1998-2002 η Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται, μεταξύ άλλων, κοινή επένδυση με την καναδική εταιρία Bredero Price ώστε στο συγκρότημα της Θίσβης να παράγονται ειδικοί σωλήνες επενδεδυμένοι με τσιμέντο προς εξαγωγή.

Η δημιουργία κέντρου logistics που θα μπορεί να καλύψει ανάγκες τρίτων εταιριών αποτελεί έναν από τους στόχους αιχμής των Σωληνουργείων Κορίνθου, παράλληλα με την επίτευξη στρατηγικών συμφωνιών με διεθνείς οίκους χάλυβος και προϊόντων αυτού, όπως οι εταιρείες χάλυβος Acelor και Kawasaki Steel, όσον αφορά την προμήθεια χάλυβος αλλά και την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων.

Ο Όμιλος Μ.Ι.Μαϊλλη εστιάζοντας στην ορθολογικοποίηση του δικτύου των θυγατρικών του, εμπλουτίζοντας την γκάμα των προϊόντων του και επενδύοντας σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία και τη βελτίωση της κερδοφορίας του.Το εννεάμηνο του 2002, εμφανισε αύξηση στα προ φόρων κέρδη κατά 12,1%.

Η εξέλιξη των μεγεθών του ομίλου παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, εμφανώς επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του Ομίλου Μ.Ι.Μαϊλλής θα παρουσιάσουν ακόμη πιο θετική πορεία, όταν ομαλοποιηθούν οι διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v