Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iraj: Η ανασκόπηση του 2002 στη Σοφοκλέους 10

Τα κυριότερα σημεία που χαρακτήρισαν την πορεία του Γενικού Δείκτη το 2002 παραθέτει σε σχετική ανάλυσή του το iraj.gr επιχειρώντας μια ανασκόπηση του έτους, το οποίο χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων, ως χρονιά διευρυνόμενης χρηματιστηριακής ατονίας.

Iraj: Η ανασκόπηση του 2002 στη Σοφοκλέους 10
Έτος ”χρηματιστηριακής ατονίας” με χαμηλό ή μηδενικό βαθμό προόδου σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα επιχειρηματικά κέρδη, οι ιδιωτικοποιήσεις και η επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, το 2002 σε σχετική ανάλυση του Iraj.gr*, που υπογράφει ο κ. Ν. Γεωργιάδης.

Στην ανάλυση του Iraj.gr αναφέρονται τα στοιχεία εκείνα που – κατά τη γνώμη του συντάκτη – ”βάρυναν” στην πορεία του Γενικού Δείκτη, πρώτο εκ των οποίων αποτέλεσε η σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλεπόμενων επιχειρηματικών κερδών για το 2002, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η οποία κυμάνθηκε μεταξύ 15 – 20%, ενώ δηλωτικό του παραπάνω δεδομένου είναι η επιλογή των εταιριών να γνωστοποιούν τα 3μηνιαία αποτελέσματά τους στη λήξη της εκάστοτε χρήσης.

Σημαντικός κρίνεται επίσης ο μικρός αριθμός των νέων εισαγωγών αλλά και ο χαμηλός βαθμός υπερκάλυψης, ενώ η περίπτωση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ αποτελούν μεν εξαίρεση, τονίζεται σχετικώς, λειτούργησαν όμως ως ”τροχοπέδη” στην πιθανή ανοδική κίνηση των τιμών των μετοχές, λόγω της διευρυνόμενης προσφοράς τίτλων των εταιριών.

Εξάλλου, έντονη επιβράδυνση παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ν. Γεωργιάδη, στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, αφού η περίπτωση του Καζίνο της Πάρνηθας αποτέλεσε τη μοναδική εξαίρεση, με τις υπόλοιπες των περιπτώσεων (Ολυμπιακή Αεροπορία επί παραδείγματι) να πηγαίνουν στις ”Καλένδες”.

Αντίστοιχα μπορούν να ειπωθούν για το μακροοικονομικό επίπεδο, αφού στη ανάλυση επισημαίνεται η αναρρίχηση (ξανά) του δημόσιου χρέους, αλλά και ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού, με βάση το μέσο όρο της ΕΕ.

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποιείται στην ανάλυση και για το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, το οποίο μέσω της δημοσιοποίησης πληθώρας λογιστικών σκανδάλων, αλλά και των αναθεωρήσεων προς τα κάτω των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη, λειτούργησε ”επικουρικά” στο αρνητικό εγχώριο κλίμα.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί η διαπίστωση του κ. Ν. Γεωργιάδη, ο οποίος υποστηρίζει πως η ρηχότητα που χαρακτήρισε τη Σοφοκλέους στο σύνολο του έτους είχε ως αποτέλεσμα τη ”χαλιναγώγηση” της αγοράς από μικρής σημασίας παράγοντες, όπως οι φημολογίες περί εξαγορών του τραπεζικού τομέα ή τις εντολές πώλησης των ξένων θεσμικών σε ορισμένες χρονικές περιόδους.

Πάντως στην ανάλυση αναγνωρίζεται πως το 2002 πραγματοποιήθηκαν κρίσιμα βήματα προς την κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς με την εισαγωγή θεσμών όπως ο ειδικός διαπραγματευτής ή ο περιορισμός των αποθεμάτων δανεισμού τίτλων.

* Δικτυακό κέντρο αναλύσεων και μελετών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2001

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v