Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα ”κέρδη” του 2003 στη Σοφοκλέους

Τι προβλέπουν για την αγορά και τους κλάδους της, 25 επαγγελματίες. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έξι κορυφαίων ΑΧΕΠΕΥ για τις μετοχές των δεικτών FTSE-20 και Mid-40, οι προσδοκίες για την διεθνή οικονομία.

Tα ”κέρδη” του 2003 στη Σοφοκλέους
Η ψυχολογική ”κόπωση” ακόμη και των επαγγελματιών της αγοράς μετά απο την παρατεταμένη υποχώρηση των τιμών των μετοχών οδηγεί στη διατήρηση χαμηλών προσδοκιών για την πορεία του ΧΑΑ.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την τελευταία τακτική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ΣΕΛΑΣ ΑΕΠΕΥ, προ ολίγων ημερών σε 25 επαγγελματίες, (αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και χρηματιστές), που εργάζονται σε εταιρίες με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά. *

Για το Γενικό Δείκτη, σε ορίζοντα 12μήνου (δηλαδή έως το τέλος του 2003) αναμένουν αύξηση της τιμής του κατά περίπου 15% , στη περιοχή των 2100 μονάδων.

Ελαφρώς πιο περιορισμένες είναι οι εκτιμήσεις για τη πορεία του δείκτη της ”βαριάς κεφαλαιοποίησης” τον FTSE-20 (αναλυτικά οι διαμόρφωση των προσδοκιών και οι χαμηλότερες και υψηλότερες τιμές για τους βασικούς δείκτες στον συνοδευτικό πίνακα 1) όπου σε ορίζοντα 12μηνου, ο μέσος όρος των προσδοκίων προσδιορίζεται στις περίπου 1000 μονάδες, με ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 13%.

Ολίγον υψηλότερα διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις για την πορεία του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης , όπου σε 12μηνο ορίζοντα ο μέσος όρος των προσδοκιών κινείται στο +16,5% ήτοι στην περιοχή των 236 μονάδων.

H πλειονότητα των επαγγελματιών φαίνεται να θεωρεί ”ορθά αποτιμημένη” την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (ποσοστό 68% των ερωτηθέντων) ενώ ποσοστό 20% την θεωρεί υποτιμημένη. Πάντως υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξεως του 12% το οποίο εξακολουθεί να την θεωρεί υπερτιμημένη, στα τρέχοντα επίπεδα (σ.σ. η έρευνα διεξήχθει κατά κύριο λόγο τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου).

Οριακή αλλά πάντως υπαρκτή εμφανίζεται η βελτίωση των προσδοκιών για τα αποτελέσματα του 2003, τα οποία κατά την άποψη του 64% θα εμφανίσουν αύξηση μεταξύ 5-10% στα κέρδη ανά μετοχή, με το 16% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι η άνοδος μπορεί να κινηθεί μεταξύ 10-15% ενώ άλλο ένα 16% έχει περιορίσει τις προσδοκίες του για την αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων σε λιγότερο από 5%.

Aκόμη,

- Το 50% των ειδικών εμφανίζεται να προτιμά για τοποθέτηση τις μετοχές της λεγόμενης ”καλής μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έναντι του 45,5% που προτιμά τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μόλις το 4,5% των επαγγελματιών εκδήλωσε προτίμηση στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης Οι προτιμήσεις των επαγγελματιών παραμένουν στις λεγόμενες ”αμυντικές” μετοχές (ποσοστό 73,9%) έναντι των ”κυκλικών” μετοχών (μόλις 26,1%).



- Μεταξύ των κλάδων που προτιμώνται για το διάστημα του επόμενου μήνα, ”πρωταθλητής” παραμένει ο κλάδος των ”παιγνίων”. Στις προτιμήσεις ακολουθούν ο κλάδος των τσιμέντων, της ενέργειας, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών, ενώ οι κλάδοι λιανικής, ακτοπλοϊας , μεταλλουργίας και τραπεζών συγκεντρώνουν τα μικρότερα ποσοστά προτίμησης, συνεχίζοντας την τάση του 2002.

Με δεδομένο ότι οι επαγγελματίες θεωρούν ως υπ αριθμόν 1 παράγοντα επηρεασμού της βραχυπρόθεσμης τάσης της αγοράς τις ”επιδόσεις” των διεθνών αγορών ( με δεύτερο παράγοντα την κερδοφορία των εισηγμένων και τρίτο την ”ροή” ξένων κεφαλαίων) θα πρέπει να τονιστεί ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξη για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ( το 52%), ενώ άλλο ένα 36% εκτιμά ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης. Μόλις 12% εκτιμά ότι η συγκυρία θα χειροτερεύσει.

FTSE-20 & MID-40: Οι εκτιμήσεις ανά εταιρεία

Στο συνοδευτικό υλικό περιλαμβάνονται επίσης δύο πίνακες που παρουσιάζουν τους μέσους όρους στους οποίους συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών έξι εκ των μεγαλυτέρων χρηματιστηριακών, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων SelasNet Consensus, για την ποσοστιαία αύξηση των κερδών ανά μετοχή και το εκτιμώμενο Ρ/Ε τόσο για τη χρήση 2002 όσο και για την επερχόμενη χρήση του 2003.

Όπως προκύπτει, από τις 16 εταιρίες του δείκτη FTSE-20, για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις, μόλις οι 8 αναμένεται να παρουσιάσουν διψήφιο ποσοστό αύξησης των κερδών τους ανά μετοχή, σε σχέση με το 2002, ενώ εξ αυτών τρεις είναι τράπεζες! Πάντως, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (κάτω του 13) κινούνται και τα P/E αρκετών εταιρειών για το επόμενο έτος.

Αντίστοιχα στις μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τις οποίες ασχολούνται οι αναλυτές, οι 13 από τις 18 εκτιμάται ότι θα έχουν αύξηση των κερδών ανά μετοχή σε διψήφιο ποσοστό, ενώ σχεδόν οι μισές διαμορφώνουν στις τρέχουσες τιμές P/Ε 2003 κάτω του 13.

* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v